Mainos

Mistä laitonta rahaa virtaa Suomeen?

Tullin mukaan epäilyttävää käteistä rahaa tuodaan Suomeen aiempaa enemmän.

Tullin valvontaosaston päällikkö Sami Rakshit sanoi MTV:n SuomiAreenassa, että suuria määriä käteistä rahaa tuodaan erityisesti Venäjältä, Turkista ja eri puolilta Aasia.

Suurin osa rahakuljetuksista on laillista, mutta joukossa on myös pankkivalvontaa kiertävää rikollista rahaa.

Rakshitin mukaan laitonta rahaa liikkuu paljon käteisenä rajan yli, koska sähköinen rahan siirto on hyvin valvottua. Usein rahan kuljettamiseen liittyy jotain laitonta, joka halutaan peittää.

Laittoman rahan tunnistaminen on erittäin vaikeaa, koska tutkinta pystytään aloittamaan vasta sitten kun rahaerä on tunnistettu. Rahan tunnistamista varten tulli onkin kouluttanut Massi-koiran, joka työskentelee pääasiassa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Paikka on valittu sillä perusteella, että lentoasemilla kulkevat suurimmat rahavirrat.

– Meille tämä on hyvin uusi toimintamuoto, että koiraa käytetään apuvälineenä käteisen rahan kuljetusten paljastamiseen. Enemmänkin ollaan seurattu kansainvälistä kehitystä ja voi sanoa, että jo vuosikymmen sitten esimerkiksi Yhdysvalloissa on siirretty painopistettä laittoman tavaran havaitsemisesta käteisen rahan havaitsemiseen.  Kun pyritään puuttumaan rikolliseen toimintaan, rikolliseen rahaan, niin sillä rahaan puuttumisella on kaikista suurin merkitys, Sami Rakshit tiivistää. 

Koira haistaa käteisen rahoissa käytetyn painomusteen perusteella.

– Samalla tavalla kuin huumeilla ja savukkeilla, rahalla on oma ominaishaju. Ihan pieniä määriä rahaa koira ei haista, koska jokaisellahan on yleensä matkustaessa jonkin verran rahaa mukanaan.

Tullille on tehtävä ilmoitus, jos tuo EU:n ulkopuolelta yli 10 000 euroa. Ilmoituksen jälkeen tulli alkaa selvittää, onko rahan tuonnille riittävät perusteet.

– Vain epäilyttävät kuljetukset pysäytetään, niihin puututaan ja selvitetään. Jos ei mitään outoa ilmene, rahat palautetaan asiakkaalle, Rakshit kertoo.

Ilmoituksia rahatuonneista tehdään tullille paljon. Rakshitin mukaan ilmoitettavat määrät liikkuvat kymmenissä miljoonissa euroissa.

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.