Mistä ja kuinka paljon? Tämä tiedetään Ukrainaan toimitettavista panssarivaunuista

5:23
Katso videolta, millainen panssarivaunujen luovutussuunnitelma on tällä hetkellä

Yhdysvallat lähettää Ukrainaan 31 Abrams-taistelupanssarivaunua.

Saksan hallitus on virallisesti päättänyt sallia maan armeijan Leopard- taistelupanssari- vaunujen luovuttamisen Ukrainalle. Saksa myös sallii liittolaismaiden lähettää Leopardeja omista varastoistaan. 

Tavoitteena on Saksan mukaan, että Ukrainalla olisi käytössään runsaat sata taistelupanssarivaunua.

Tämä maahan toimitettavista vaunuista tiedetään keskiviikkoiltaan mennessä. 

M-1 Abrams

Keskiviikkoiltaan mennessä tiedossa on, että Yhdysvallat on lähettämässä 31 M-1 Abrams- vaunua Ukrainalle. Sitä pidetään yhtenä nykyajan luotettavimmista vaunuista.

Challenger 2

Iso-Britannia on luvannut 14 kappaletta Challenger 2- vaunua. Se on yksi raskaimmin aseistetuista taistelu- panssarivaunuista juuri nyt

Leclerc

Leclerc on ranskalainen vaunu. Presidentti Macron ei ole sulkenut pois sen lähettämistä Ukrainaan, mutta virallista päätöstä ei ole vielä. 

Leopard 2

Saksan valmistama Leopard 2 on Euroopan yleisimpiä taistelupanssari- vaunuja. Se on tällä hetkellä käytössä 21 valtion asevoimilla pääasiassa Euroopassa. Lisäksi vaunu on käytössä Euroopan ulkopuolella, esimerkiksi Kanadassa. 

Alankomaat on ilmoittanut lähettävänsä 18 vaunua Ukrainaan. Saksa ja Puola ovat molemmat lähettämässä 14 vaunua. Norja vahvisti lähettävänsä Leopard 2 -vaunuja Ukrainaan, mutta ei kertonut määriä. Myös Espanja on sanonut olevansa valmis lähettämään vaunuja. 

Suomi valmistelee osallistumista kansainväliseen yhteistyöhön Leopardien toimittamiseksi Ukrainaan. Julkisuuten on kerrottu, että Suomen panos ei voi olla kovin mittava turvallisuustilanteen vuoksi. 

Kaikkien toimitettavien panssarivaunujen taistelukunnosta ei ole varmaa tietoa, joten niitä saatetaan toimittaa myös harjoituskäyttöön. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja