Saksalta lisää Leopardeja Ukrainalle

Saksa on lähettänyt Ukrainalle nyt yhteensä 30 Leopard 1-panssarivaunua. Saksan tuoreimmasta aseapupaketista uutisoi muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Saksa on luovuttanut Ukrainalle yli kymmenen Leopard 1A5-taistelupanssarivaunua, viisi panssaroitua ambulanssia, kymmenen Vector-tiedustelulennokkia ja muita taistelutarvikkeita, Saksan hallitus tiedotti maanantaina. 

Aiemmin Saksa ja muut länsimaat ovat luovuttaneet Ukrainalle myös huomattavasti kehittyneempiä Leopard 2 -panssarivaunuja, mutta niiden lisätoimituksista ei ole viime aikoina ainakaan julkisesti kerrottu.

Leopard on 1960-luvun vaunu

Syyskuussa uutisoitiin, että Ukraina on aikaisemmin kieltäytynyt vastaanottamasta joitain Saksan sille antamia Leopard 1A5-vaunuja, koska ne vaativat sellaisia korjauksia, joita Ukrainan armeija ei lehtitietojen mukaan pystynyt tekemään.

Saksa, Tanska, Hollanti ja Belgia ovat luvanneet antaa Ukrainalle yhteensä 178 kappaletta Leopard 1A5-taistelupanssarivaunuja. Tanska totesi syyskuussa, että kymmenen Leopard 1 -taistelupanssarivaunua on toimitettu Ukrainaan.

Ensimmäiset saksalaisvalmisteiset Leopard 1 -sarjan vaunut otettiin käyttö jo vuonna 1965. Näin ollen Leopard 1:t on länsimaissa pääosin korvattu uudemmilla vaunuilla ja joko varastoitu tai muunnettu toisiin tehtäviin sopiviksi. 

Kreikka on tiettävästi ainoa länsimaa, jonka Leopard 1 -vaunut ovat yhä aktiivipalveluksessa.

Harvinaista videokuvaa: Ukraina jakoi videon Leopardista taistelussa 2:31
Tältä näyttää Leopard 2A6 taistelussa – Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video on väitetysti kuvattu Etelä-Ukrainassa. Kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat