Missä on herra Nakamoto? Bitcoinin keksijän lompakossa lepää niin paljon rahaa, että sen realisoiminen voisi kolauttaa maailmantaloutta

MTV Uutisten toimittaja laittoi toimituksen tietokoneen louhimaan Bitcoinia: Näin paljon sillä"tienasi"24 tunnissa 6:45
MTV Uutisten toimittaja laittoi tietokoneen louhimaan bitcoinia – näin paljon sillä tienasi 24 tunnissa.

Bitcoinin luoja Satoshi Nakamoto loi kryptovaluutan protestina perinteistä pankkialaa vastaan. Se mitä Nakamoto tekee nyt, on kuitenkin täydellinen mysteeri.

"Olen työskennellyt uuden sähköisen rahajärjestelmän parissa, joka toimii täysin vertaisverkon avulla, ilman luotettua kolmatta osapuolta"

"Suunnitelma on saatavilla osoitteessa http://bitcoin.org./bitcoin.pdf"

Satoshi Nakamoto -niminen käyttäjä kirjoitti 2. marraskuuta 2008 kello 23:37:43 viestin cypherpunk mailing list -foorumille. Viestissä hän esitteli uuden lohkoketjuteknologiaan perustuvan kryptovaluutan nimeltään bitcoin. 

Cypherpunk mailing list on netissä sijaitseva keskustelupalsta, jonne kerääntyi 2010-luvun taitteessa kryptografiasta ja koodaamisesta kiinnostuneita ihmisiä. 

Kun Nakamoto julkaisi bitcoinin "white paperin" eli virtuaalivaluutan toimintalogiikan ja piirteet, ei paikalla ollut vielä kovinkaan paljon yleisöä.

Nakamoton ideaa kommentoi aluksi vain kourallinen foorumin aktiivisia käyttäjiä. Yksi heistä oli kalifornialainen ohjelmistokehittäjä Hal Finney, joka ilmaisi kiinnostuksensa Nakamoton ideaan.

– Bitcoin vaikuttaa lupaavalta idealta. 

– Kun Wikipedia aloitti, en koskaan ajatellut että se toimisi, mutta se on osoittautunut suureksi menestykseksi jokseenkin samoista syistä, Finney pohti foorumilla.

Nakamoto värväsi ihmisiä ylläpitämään valuuttaa

Nakamoto sai foorumin muut aktiivijäsenet innostumaan nopeasti ideasta ja sen kehittämisestä.

Mukana oli myös suomalainen koodaaja Martti Malmi, joka kertoi Ylen haastattelussa pitäneensä bitcoin-ohjelmaa jatkuvasti käynnissä, jotta sen käyttäjille olisi olemassa aina jokin yhteyspiste.

Malmi kertoo omistaneensa aikoinaan arviolta 55 000 bitcoinia, joista hän on sittemmin luopunut. Hän oli maailman ensimmäinen ihminen, joka realisoi bitcoineja rahaksi.

Vuoden 2010 tammikuussa oltiin jo niin pitkällä, että oli aika laskea ensimmäiset bitcoinit maailmalle. 

3. tammikuuta 2010 Nakamoto käynnisti historian ensimmäisen lohkoketjun ja louhi maailman ensimmäisen lohkon, niin sanotun genesis-lohkon.

Foorumilla aktiivisesti viestitellyt, nykyään edesmennyt Hal Finney, vastaanotti samassa kuussa ensimmäisen bitcoin-siirron, jonka todisteet löytyvät täältä.

Bitcoinin matka oli alkanut.

Bitcoin syntyi protestiliikkeenä perinteistä pankkialaa vastaan

Kryptovaluuttojen asiantuntija ja kirjailija Elias Ahonen on tutkinut bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja 2010-luvun alusta alkaen.

Ahonen kertoo, että mystisellä Satoshi Nakamotolla oli alusta alkaen selkeä visio: hän halusi muuttaa maailmaa.

– Bitcoinin idea on ollut alusta alkaen olla protestiliike maailman valuuttasysteemiä vastaan. Heti alusta alkaen oli selvää, että Satoshi Nakamoto halusi luoda valuutan, joka sulkisi rahoituslaitokset pois verkkomaksujen siirtoketjusta, Ahonen kertoo.

Bitcoinin juurista ja ideasta sen takana kertoo myös viesti, joka oli piilotettu sen ensimmäisen alkulohkon yhteyteen:

 "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of the second bailout for banks."

Nakamoto viittasi brittiläisen The Times -lehden 3. tammikuuta päivättyyn sanomalehden kanteen, jossa puhutaan valtiovarainministerin apupaketin myöntämisesti pankeille. 

– Sen voisi kuvitella todistavan, että bitcoinilla oli ekonominen tehtävä taitsella perinteistä pankkialaa vastaan. Se on olemassa ja se on totta. Viesti todisti päivän milloin se tapahtui, Ahonen kertoo.

Nakamoto loi valuutan ja hävisi

Bitcoinin isä Satoshi Nakamoto jatkoi virtuaalivaluutan kanssa työskentelyä vuoteen 2011 asti, kunnes hävisi täysin.

Nakamoton viimeinen viesti cypherpunk mailing listille on joulukuulta 2010.

Hän teki tällöin selväksi, ettei tule jatkamaan bitcoinin päivittämisessä, vaan jatkaa uusien projektien parissa.

Samalla hän kertoi, että valta tulee siirtymään kryptovaluutan parissa alusta alkaen läheisesti toimineelle Gavin Andresenille

Nakamoto hävisi foorumilta. Pian loppui myös yhteydenpito muuhun bitcoin-porukkaan. Nakamoton viimeinen todistettu sähköposti Gavin Andresenille on lähetetty 26. huhtikuuta 2011, ja se on seuraavanlainen:

"Toivon, että et jatkossa puhuisi minusta salaperäisenä varjoissa piileskelevänä hahmona, media kääntää keskustelun piratismiin. Puhu sen sijaan avoimen lähdekodin projektista ja anna enemmän tunnustusta kehittäjillesi; se auttaa motivoimaan heitä"

Satoshi Nakamoton anonymiteetti on täydellinen

Satoshi Nakamoton henkilöllisyyttä on yritetty selvittää ja arvuutella vuosia, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Kuuluisin arvuuttelu liittyy kalifornialaismies Dorian Satoshi Nakamotoon, josta Newsweek teki artikkelin bitcoinin luojana. Newsweek perusti väitteensä muun muassa hänen nimeensä sekä siihen, että Nakamoto asui hyvin lähellä bitcoin-kehittäjä Hal Finneytä.

Dorian Nakamoto kuitenkin kiisti vahvasti olevansa bitcoinin isä, ja kertoi ettei ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä virtuaalivaluutasta.

Elias Ahosen mukaan Nakamoto on onnistunut rakentamaan itselleen niin täydellisen anonyymiteetin, että ihmisten on yksinkertaisesti mahdotonta päästä jäljille.

– Hän aloitti keskustelun bitcoinista, viestitteli paljon foorumilla, mutta ei koskaan puhunut itsestään tai taustastaan. Hänen on analysoitu puhuneen keskustelupalstalla välillä brittienglantia ja välillä amerikan englantia. Nakamoto on rekisteröitynyt sivustolle anonyymin palvelun kautta. Kukaan ei päässyt jäljille nimeen nimimerkin takana.

– Onhan se aivan uskomatonta, miten pitkälle ihminen on pystynyt mahdollisesti suunnittelemaan tämän kaiken.

Vai onko taustalla edes mitään nerokasta suunnitelmaa? Ahosen mukaan bitcoinin kehittäjän radiohiljaisuuteen voi olla myös siinä, että hän on kuollut.

"Kuin Kuningas Arthur"

Mutta mitä jos Nakamoto odottaa tällä hetkellä sopivaa hetkeään ja tulisikin yhtäkkiä ulos piilostaan?

Ahonen arvio, että ulostulo voisi pahimmassa tapauksessa myös romauttaa bitcoinin arvoa.

– Häntä pidetään bitcoin-piireissä elämää suurempana, suoranaisena jumalhahmona. Bitcoin on alkanut muistuttaa yhä enemmän uskontoa, jossa tämän jumalallisen profeetan sanomisia tutkitaan kohta kohdalta. Jos hän alkaisi realisoimaan omia bitcoinejaan dollareiksi, voisi se hetkauttaa maailmantaloutta.

Nakamoton bitcoin-lompakoissa on arvioitu olevan yli miljoona bitcoinia. 

Dollareissa sen arvo olisi tämänhetkisellä kurssilla noin 66 miljardia. Hänen omistamaksi epäillystä bitcoin-lompakosta on nähtävissä, että raha ei ole liikkunut mystiseltä tililtä koskaan ulos. Hänelle sen sijaan näytetään lähetettävän tiettyjä summia rahaa päivittäin.

– En sitten tiedä heittävätkö ihmiset rahaa ikään kuin "onnen kaivoon" ja tehdäkseen kunniaa hänelle. Tämä tili on joka tapauksessa yksi bitcoinin suurimpia mysteerejä. Jos sieltä joskus liikkuisi rahaa ulos, se voisi mahdollisesti todistaa Satoshi Nakamoton olevan olemassa ja elossa. Toisaalta jos raha liikkuisi, joku voisi päästä hänen jäljilleen ja selvittää henkilöllisyyden. 

– Satoshi Nakamoton tarina on kuin Kuningas Arthurin tarina. Vain kuningas voi vetää miekan kivestä, vain Satoshi voi siirtää rahat hänet lompakostaan.

Oli Satoshi Nakamoto kuka tahansa, Ahonen pitää hänen keksintöään uskomattomana.

– Hän loi lohkoketjun. On vain taivas rajana, mihin tätä keksintöä voidaan vielä tulevaisuudessa käyttää, eikä sen tarvitse liittyä millään tapaa rahaan, Ahonen kertoo.

Satoshi Nakamoton sitaatit on suomennettu englannin kielestä.

Lue myös:

    Uusimmat