Missä olit, kun? -ohjelma palaa neljän pysäyttävän uutistapahtuman kanssa – mukana muun muassa Dianan kuolema ja Lahden dopingskandaali

0:30
Katso videolta, mitä Missä olit, kun? -sarjan toisella kaudella on luvassa

Missä olit, kun? -ohjelma paneutuu uudella kaudella neljään ikimuistoiseen uutishetkeen.

MTV Uutisten Missä olit, kun? -ohjelmasarja palauttaa mieleen ikimuistoisimmat hetket, kun koko Suomi pysähtyi seuraamaan samaa uutistapahtumaa. 

Ohjelman nelijaksoinen toinen tuotantokausi julkaistaan MTV Katsomossa 1. tammikuuta. Kaudella paneudutaan neljään uutisaiheeseen: Lahden dopingskandaaliin, Helsingin poliisimurhiin, Nokian maailmanvalloitukseen sekä prinsessa Dianan kuolemaan

Jokaisessa jaksossa keskitytään yhteen uutistapahtumaan tai aihekokonaisuuteen MTV:n uutislähetysten sekä aikalaiskokemusten kautta. Vanhoihin arkistolähetyksiin perehtymisen lisäksi ohjelmassa haastatellaan tapahtumien kokijoita ja uutislähetysten tekijöitä.

Lue lisää jaksoista:

Jakso 1: Missä olit, kun Diana kuoli? 

MTV Uutiset aloitti erikoislähetyksensä 31. päivä elokuuta vuonna 1997 poikkeavilla sanoilla: ”surullista aamupäivää uutistoimituksesta”. Prinsessa Diana oli kuollut.

Diana-jaksossa MTV Uutisten Pariisin kirjeenvaihtaja Helena Petäistö kertoo, kuka oli ensimmäinen ihminen tunnelissa kolarin tapahduttua, ja Lontoossa toimittajana ollut Pekka Numminen muistelee häkellyttävää ja suomalaisille harvinaista kohtaamistaan prinsessa Dianan kanssa. 

– Olin ihan hyytelöä, Numminen kertaa.

Jakso loppuu koosteeseen tv-historian katsotuimmista hautajaisista, joissa Elton Johnin esittämä kappale Candle In The Wind saa edelleen kyyneleen vierähtämään poskelle. Jakson juontaa Teresa Meriläinen-Aho

Missä olit, kun Diana kuoli, Teresa Meriläinen-Aho?

– Asuin Lontoossa 90-luvun puolivälissä. Muistan iltapäivälehtien lööpit, joissa tuntui ihan jatkuvasti olevan prinsessa Dianaa: paparazzikuvia hänestä vaikkapa kuntosalilla treenaamassa tai syöksymässä autoonsa aurinkolasien ja kaulusten taa epäonnistuneesti piiloutuneena. Dianan kuolemasta kuulin vieraillessani vanhempieni luona Suomessa ja muistan ensimmäisen puhelun poikaystävälleni Jeremylle Lontooseen.  Sanoin hänelle, että tämä on aivan uskomatonta. Koko maa on aivan tolaltaan. Et voi mitenkään tajuta, et voi mitenkään uskoa, mitä täällä tapahtuu, Meriläinen-Aho kertoo.

Jakso 2: Missä olit, kun Lahden dopingskandaali synkisti Suomen?

Lahden MM-kotikisojen miesten takaa-ajon palkintojenjakoa siirretään yllättäen. Kisapaikalla oleva toimittaja Jari Porttila saa kuulla, että kyse on ongelmasta elämänsä hiihtosuorituksen tehneen Jari Isometsän A-näytteessä. Porttila soittaa MTV:n toimitukseen ja pyytää yhdistämään hänet käynnissä olevaan suoraan lähetykseen. Tragikoominen doping-vyyhti alkaa paljastua pala palalta ja päivä päivältä. Jaksossa Porttila paljastaa kuinka muun muassa salainen saunasopimus päätyi lopulta vuosiksi MTV:n kassakaappiin. 

Harmittavat tapahtumasarjat katkenneesta sauvasta ja sairastumisista muuttuvat todelliseksi painajaiseksi, kun lisää hiihtäjiä käryää samasta lääkeaineesta. Suomen kansa tyrmistyy lopullisesti viimeistään, kun ikoniset hiihtokarpaasit Harri Kirvesniemi jaMika Myllylä jäävät kiinni Hemohesistä. Jakson juontaa Teemu Niikko.

Missä olit, kun Lahden dopingskandaali synkisti Suomen, Teemu Niikko?

– Olin vasta aloittelemassa toimittajan uraani, kun Suomen kaikkien aikojen urheiluskandaali lävähti silmillemme. Olin lapsesta asti käynyt Salpausselällä kannustamassa suomalaishiihtäjiä, joten suomalaiskäryt Lahden MM-kotikisoissa todella pysäyttivät. Suomen Hiihtoliitto järjesti tiedotustilaisuuden Hotelli Haagassa 28.2.2001, ja tuntui pakolliselta päästä paikalle, vaikka olin vasta nuori opiskelijapoika. Marssin lehtereille kenenkään mitään kysymättä, ja muistan yhä tuon epäuskoisen tunnelman. Kaikkiaan kuusi suomalaiskäryä – kaikki oli mennyttä.

Jakso 3: Missä olit, kun Nokia valloitti maailman? 

Liikemiesten luksuksesta tulee yhtäkkiä kaikkien arkiväline – kännykkä löytyy nopeasti jokaisen taskusta. Matkapuhelimiin panostava Nokia takoo vuosi toisensa jälkeen ennätystuloksia pörssikurssien ja markkinaosuuksien noustessa. 

Jaksossa suomalaisen yrityshistorian ylivoimaisesti suurinta ihmetekoa on muistelemassa menestyksen ehkä tärkein arkkitehti, yhtiön pitkäaikainen pääjohtaja Jorma Ollilla.

Keskeinen rooli oli myös jakson toisella vieraalla, 1980-luvulla Nokiaan insinööriksi tulleella Pertti Korhosella. Korhosen johdolla Nokia kehitti mitä moninaisimpia puhelinmalleja ja nousi ylivoimaisesti maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi. Matkapuhelinbisneksen taika ei kuitenkaan jatkunut loputtomasti ja Nokian piti luoda nahkansa 2010-luvulla jälleen uudelleen. 

Jakson juontaa Keijo LeppänenMissä olit, kun Nokia valloitti maailman, Keijo Leppänen?

– Kuluttajana olen puhunut akut tyhjiksi ainakin kymmenestä Nokian puhelinmallista. Muistan hyvin ajan, jolloin Nokia ja matkapuhelin olivat toistensa synonyymeja, samaan tapaan kuin Burana ja särkylääke. Toimittajana hämmästytti yhtiön hurja tulostehtailu aikana, jolloin muu Suomi vielä kampesi itseään ulos lamasta. Uutislähetyksissä Nokia mainittiin 1990- ja 2000-luvulla tiuhaan, ylivoimaisesti eniten suomalaisyrityksistä.  

Jakso 4: Missä olit, kun Christensen teki poliisimurhat? 

22. päivä lokakuuta 1997 Suomi koki jotain, mitä se ei kuvitellut koskaan kokevansa. Tanskalainen Steen Viktor Christensen ampui kaksi poliisia teloitustyyliin kadulla Helsingissä Tehtaankadun ja Kapteeninkadun risteyksessä. Tästä alkoi Suomen historian yksi suurimmista ajojahdeista. Tapahtumat saivat alkunsa Hotelli Palacen ryöstöllä.

Jaksossa kuullaan kyseisenä yönä hotellissa työskennelleen portieeri Mikko Tähtisen häkellyttävä kertomus siitä, kuinka Christensen ryösti hotellin aseella uhaten, sitoen portieerin kädet ja jalat.

Jaksossa kerrotaan myös, mitkä kaikki seikat auttoivat lopulta poliisin tekijän jäljille ja kuinka kiinniotto tapahtui. Jakson juontaa Tiia Palmén. Missä olit, kun Christensen teki poliisimurhat, Tiia Palmén?

– Olin nuori lukiolainen, kun Steen Christensen ampui kaksi poliisia Helsingin Ullanlinnassa. Tuohon aikaan netistä ei seurattu vielä uutisia kuten nykyään, mutta muistan, että seurasimme vanhempieni kanssa uutisointia poliisimurhista televisiouutisista. Tuolloin en vielä itse tiennyt, että aikanaan tekisin itse töitä rikostoimittajana, vaikka rikosuutiset kiinnostivat minua jo nuorena valtavasti. Tuntui kauhealta, että Suomessa oli tapahtunut noin järkyttävä rikos ja kaksi töissä ollutta poliisia ammuttiin teloitustyyliin. Vastaavanlaisia uutisia oli tottunut kuulemaan vain kauempaa ulkomailta. Erityisen pelottavaa oli, että tekijä pakeni useamman päivän ajan ja häntä etsittiin laajalti. Poliisimurhat on rikos, joka on jäänyt Suomen rikoshistoriaan eikä se unohdu koskaan.

Missä olit, kun? -ohjelman toinen kausi julkaistaan MTV Katsomossa sunnuntaina 1.1. ja MTV3-kanavalla jaksot nähdään sunnuntaisin 8. tammikuuta klo 19.30 alkaen.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja