Missä olit, kun? -ohjelma palaa neljän pysäyttävän uutistapahtuman kanssa – mukana Mikkelin räjähdys ja Dingo-hysteria

Missä olit, kun? -ohjelma palaa neljän pysäyttävän uutistapahtuman kanssa 0:28
Missä olit, kun? -ohjelma palaa neljän pysäyttävän uutistapahtuman kanssa

Missä olit, kun? -ohjelma paneutuu uudella kaudella neljään ikimuistoiseen uutishetkeen.

MTV Uutisten Missä olit, kun? -ohjelmasarjan keskiössä ovat tapahtumat, joita koko Suomi pysähtyi seuraamaan samaan aikaan, joista kaikilla on jonkinlainen muistijälki. 

Ohjelman nelijaksoinen kolmas tuotantokausi julkaistaan MTV Katsomossa 5. tammikuuta. Kaudella paneudutaan neljään uutisaiheeseen: 

Jakso 1: Missä olit, kun Mikkelissä räjähti? 

Rauhallinen iltapäivä vaihtui Helsingin Jakomäessä Suomen oloissa hyvin poikkeukselliseen panttivankitilanteeseen. Pankkikonttorista käynnistynyt pakomatka päättyi valtavaan räjähdykseen Mikkelin torilla. Miten tapahtumat etenivät ja minkälaisia pysäytyskeinoja poliisi matkalle viritti? Jakson haastatteluissa pankkiryöstön tutkinnanjohtaja Seppo Sillanpää ja räjähdyksen kuvannut MTV Uutisten kuvaaja Jussi Kemppinen. Jakson juontaa Ripsa Koskinen-Papunen

– Olin vielä lukiossa Mikkeli-Jakomäki-panttivankidraaman tapahtuma-aikaan, mutta se on silti yksi parhaiten mieleeni jäänyt uutistapahtuma vuosien varrelta. Poikkeuksellinen kuvamateriaali auton räjähdyksestä ja uhrien kohtalo pysäyttivät ja järkyttivät. Lisäksi pankkiryöstön, panttivankidraaman ja räjähdyksen yhdistyminen oli hyvin poikkeuksellista. Tuntui vaikealta uskoa, että Suomessa voi tapahtua tällaista, Koskinen-Papunen muistelee tapausta. 

MTV Katsomossa pe 5.1. alkaen MTV3-kanavalla su 7.1. kello 19.30 

Jakso 2: Missä olit, kun Dingo-hysteria villitsi Suomen? 

Suomi villiintyi 80-luvulla, kun porilaisyhtye Dingo rikkoi kaikki kotimaiset musiikkiennätykset. Fanaattisinta aikaa verrattiin joukkohysteriaan, kun nimikirjoituksia jonottavat fanit hajottivat tavaratalon ja keikkalava siirtyi taaksepäin fanien rynniessä eturiviin Kotkan meripäivillä. Kuinka Dingon tarina alkoi ja mihin kulta-aika lopulta päättyi? Vieraina jaksossa nähdään yhtyeen managerina toiminut Lasse Norres, Dingo-fanina lapsuutensa viettänyt valtiovarainministeri Riikka Purra sekä kaiken keskiössä ollut Pertti Neumann. Jakson juontaa Kirsi Alm-Siira

– Fanitin itse Dingoa tuhansien muiden porilaistyttöjen lailla. Äiti ompeli minulle mustavalkoiset pillihousut ja pukeuduin muutenkin Nipa-tyyliin sifonkihuiveja myöten. Yhä edelleen monet Dingon biisit kolahtavat, vaikka aikaa on mennyt vuosikymmeniä, Alm-Siira muistelee. 

MTV Katsomossa pe 5.1. alkaen MTV3-kanavalla su 14.1. kello 19.30

Jakso 3: Missä olit, kun tuhkapilvi pysäytti Euroopan? 

Tulivuorenpurkaus islantilaisen jäätikön alla syöksi taivaalle valtaisat tuhkapilvet. Maa toisensa jälkeen sulki ilmatilansa. Ennennäkemätön lentokaaos sekoitti lopulta kahdeksan miljoonan ihmisen matkasuunnitelmat. Kuinka päätökset kenttien sulkemisesta tehtiin ja kuinka sujui suomalaisvaltuuskunnan matka läpi Euroopan? Jakson vieraina nähdään silloiset Finavian tekninen johtaja Hannu Hervos sekä Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Jakson juontaa Maija Lehmusvirta.

– Kun tuhkapilvi pysäytti Euroopan, olin tiiviisti töissä. Muistan, kuinka epäuskoisina seurasimme uutistoimituksessa, miten nopeasti maailma meni kiinni ja miljoonat ihmiset jäivät jumiin, kuka minnekin. Samalla opettelimme lausumaan Eyjafjallajökull – se oli siis se jäätikkö, jonka alla tulivuori purkautui. Nimi toistui uutisissa ilta toisensa jälkeen ja aiheutti meille ankkureille vaikeuksia, Lehmusvirta muistelee toimittajien haasteita. 

MTV Katsomossa pe 5.1. alkaen MTV3-kanavalla su 21.1. kello 19.30 

Jakso 4: Missä olit, kun matkustajajuna syöksyi kiskoilta Jyväskylässä? 

Talvinen perjantai vuonna 1998 sai pysäyttävän käänteen, kun pikajuna syöksyi lujaa vauhtia kiskoilta Jyväskylän ratapihalla. Kuolleita ja loukkaantuneita oli yli 100. Jälki oli pahan näköistä. Miksi junan vauhti lopulta oli niin kova ja kuinka onnettomuudesta toivuttiin? Vieraina jaksoissa nähdään junaturmasta viimehetken päätöksen avulla selvinnyt matkustaja Juha Veli Jokinen sekä tutkintaa aikanaan johtanut Kari Alppivuori. Jakson juontaa Jesse Kamras

MTV Katsomossa pe 5.1. alkaen MTV3-kanavalla su 4.2. kello 19.30 

Missä olit kun? MTV Katsomossa pe 5.1. alkaen. Kaikki jaksot julkaistaan kerralla. MTV3-kanavalla su 7.1. klo 19.30 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat