Mira Luoti muistelee aikojaan PMMP-yhtyeessä – on huomannut itsessään muutoksen

Mira Luoti:"Uusioperheen arki on heittäytymistä" 8:28
Mira Luoti kertoo elämästä uusioperheessä.

Artisiti Mira Luoti tuli tunnetuksi, kun hän laittoi hynttyyt yhteen Paula Vesalan kanssa, johon hän tutustui Popstars-laulukilpailussa. Syntyi menestysyhtye PMMP, joka lopetti toimintansa vuonna 2013.

Mira Luoti oli 25-vuotias, kun PMMP-yhtye julkaisi Kuulkaas enot! –esikoisalbuminsa vuonna 2003. Nyt vajaat 16 vuotta myöhemmin Luoti tekee soolouraa. MTV Uutisten haastattelussa Luoti kertoo, että sooloura on hänen mielestään ollut kasvattava kokemus. 

– Jos tuntuukin, että on tullut tiettyyn ikään ja saavuttanut paljon, niin tavallaan siitä on lähtenyt ihan uusi kasvuprosessi.

Luoti teki PMMP-yhtyeessä pitkän aikaa musiikkia samojen ihmisten kanssa. Se oli hänestä ihanaa. Nyt hän tekee musiikkia eri ihmisten kanssa, mikä on rohkaissut kokeilemaan uusia asioita.

– On ihanaa, että voi hypellä kukasta kukkaan ja kokeilla siipiään. Tekemisestä tulee aika rikasta, kun rohkeasti kokeilee tehdä eri ihmisten kanssa, Luoti kertoo.

– Olen oivaltanut, ettei oppimisessa tai uudistumisessa ole ikärajaa.

Parikymppisenä Luoti ei miettinyt seurauksia

Kun PMMP:n esikoissingle Rusketusraidat julkaistiin vuonna 2003, oli kappale Suomen virallisen singlelistan ykkösenä 11 viikon ajan. Mikä on merkittävän muutos Luodissa, mikäli hän vertaa itseään ihmiseen, joka oli juuri julkaissut ensimmäisen singlensä?

– Itse asiassa mietin tätä vasta. Nyt kun tuli tuo Mullan alta -ohjelma, niin näin itseni sellaisena parikymppisen artistin rinnalla. Omasta mielestäni olen spontaani, mutta siinä sen näki, että minähän olen ihan aikuinen nainen, Luoti kertoo huomiostaan.

Nykyistä itseään Luoti kuvailee harkitsevaksi ja suhteellisen rauhalliseksi. Parikymppisenä Luodilla oli palo tehdä.

– Silloin parikymppisenä ei todellakaan puntaroinut, mitä sieltä suusta oikein tulee. Reaktiot tulivat jostain alkukantaisesta lähteestä. Ei miettinyt, että onko sillä jotain seurauksia tai mitä joku ajattelee tai yhtään mitään, Luoti miettii.

Tänä päivänä Luoti on varovaisempi. Hän mielummin tunnustelee ensin. 

– Tietyllä tavalla haluaa säilyttää sen sellaisen lapsenomaisen mielenkiinnon ja innostuksen, mutta hajuaisti on kehittynyt. Tietää vähän kiertää jotain vaaroja, Luoti toteaa huvittuneena.

Vaaroilla Luoti viittaa siihen, että nykyään hän miettii ennen myöntymistään uuteen projektiin. Uuden tarjouksen tullessa pitää miettiä, mihin lapset laitetaan ja paljonko se vie aikaa tai onko hänestä siihen. Ennen hän ei kyseenalaistanut mitään ja ajatteli, että hän hoitaa.

– Se on mahtava dialogi päänsä sisällä minkä käy tosi nopeasti ja aina on oppinut muistuttamaan, että kyllä minä osaan ja pystyn.

"Olisi ihanaa istua alas ja fiilistellä kaikkea"

Luodilla on jo takanaan pitkä musiikkiura, mutta paljon on vielä edessä. Tänä vuonna Luodilta on määrä ilmestyä toinen sooloalbumi. Viimeisin, Plää, plää, plää –niminen single julkaistiin 11. tammikuuta. Luoti toteaa, että olisi ihanaa koluta omia tekemisiään läpi ja herkistellä.

– Ihan sika ylpeä saa olla. On kiikkustuolissa paljon mitä miettiä, ja olisi kyllä ihanaa silloin tällöin jotenkin istua alas ja fiilistellä kaikkea. On koko ajan kuitenkin sitten ollut tuota vaipanvaihtoa ja muuta työntekoa.

Luoti miettii, että vuodenvaihteessa tulee kuitenkin aina käytyä läpi pieni muistelma aikaisemmasta vuodesta. Viime vuosi jätti jälkeensä ihania muistoja.

– On ollut kasvattava kokemus tehdä uusien ihmisten ja tuottajien kanssa musiikkia.

Lue myös:

    Uusimmat