Mainos

Mir-asema suistumassa radaltaan

Venäläisen huoltoaluksen kiinnittyminen uudelleen Mir-avaruusasemaan onnistui tänään, vuorokausi suunniteltua myöhemmin. Mutta onnistuneesta telakoinnista oli tuskin ehditty ilmoittaa Maahan, kun epäonninen asema jo kohtasi uusia ongelmia. Aseman päätietokoneeessa sattunut häiriö suisti aseman pois kurssistaan.

Avaruusyhtiö Energijan edustajan mukaan aseman sähköjärjestelmä jouduttiin kytkemään pois toiminnasta vian vuoksi. Hänen mukaansa vika saataneen kuitenkin pian korjatuksi.

Mirin kosmonautit joutuivat ohjaamaan aluksen telakoitumista käsin sen jälkeen, kun automaattiohjaus ei näyttänyt lennonjohtokeskuksen mukaan toimivan moitteettomasti.

Progress-huoltoalus kiinnittyi Miriin maanantaina keskipäivällä. Telakoitumisen viimeiset vaiheet hoituivat kosmonauttien avulla. Asiantuntijoiden mukaan huoltoaluksen kiinnittäminen uudelleen Miriin parantaa aseman tasapainoa. Mirin miehistö aikoo myös käyttää Progressin polttoainevaraston ennen kuin huoltoalus irrotetaan lokakuussa ja sen annetaan pudota mereen.

Progress-huoltoaluksen oli määrä telakoitua uudelleen Miriin jo eilen, mutta lennonjohtokeskus päätti lykätä yritystä tietokonevian takia. Koroljovin keskuksen tietokone oli antanut kiinnittymiskäskyn, joka Mirin oman tietokoneen mukaan oli kuitenkin virheellinen. Mirin tietokone varoitti avaruudessa olevia kosmonautteja onnettomuusvaarasta, mikäli huoltoalus yrittäisi kiinnittyä Miriin.

Progress-alus vei Miriin heinäkuun alussa happea, ruokaa, vettä ja aseman korjaamiseen tarvittavia työkaluja. Alus irrotettiin Miristä tämän kuun 6. päivänä Sojuz-avaruusaluksen telakoinnin helpottamiseksi. Sojuz vei asemalle kaksi uutta kosmonauttia. Kahden venäläisen kosmonautin lisäksi asemalla on tällä hetkellä englantilais-amerikkalainen astronautti.

Mir koki historiansa pahimman takaiskun kesäkuun lopussa, kun miehittämätön huoltoalus törmäsi avaruusaseman kylkeen. Epäonnistunut kesäkuinen telakoitumisyritys rikkoi Mirin Spektr-moduulin.

Kahden Mirin kosmonautin on määrä aloittaa vahingoittuneen moduulin korjaaminen huomenna.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.