Minne hävisivät EVE ja WALL-E? Nasan kaksi pientä avaruusalusta katosi jäljettömiin ohitettuaan Marsin

Nasan Insight-luotain laskeutui onnistuneesti Marsiin 2:14:16

Nasan kaksi pientä avaruusalusta katosivat jäljettömiin sen jälkeen, kun ne matkasivat Marsin ohitse. Tutkijat uskovat, että avaruuteen kadonneista, vain salkun kokoisista aluksista ei kuulla enää koskaan. Asiasta kertoo Independent.

Nasan kaksi InSight-luotaimesta tietoa välittänyttä avaruusalusta on kadonnut. Tutkijoiden mukaan alukset eivät ole kommunikoineet tutkijoiden kanssa enää kuukauteen.

On todennäköistä, että aluksista ei tulla kuulemaan enää koskaan ja ne ovat todennäköisesti matkanneet jo miljoonien kilometrien päähän Marsista.

EVE ja WALL-E välittivät tietoa lähes reaaliaikaisesti

Nasan kadottamat kaksi avaruusalusta ovat vain salkun kokoisia Mars Cube One -mission aluksia, joiden tehtävänä oli välittää tietoa InSight-luotaimesta Marsiin laskeutumisen aikana.

InSight-luotain laskeutui onnistuneesti Marsiin viime vuoden marraskuussa ja se on toinen punaisesta planeetasta tietoa keräävistä Nasan roboteista.

Vaikka pienet MarCO-A ja MarCO-B -alukset, joista käytetään lempinimiä EVE ja WALL-E, ovatkin nyt todennäköisesti kadonneet iäksi, Nasa pitää niiden käyttöä onnistuneena.

Nasan mukaan oli itsessään jo saavutus, että tieteilijät pystyivät kommunikoimaan pienten avaruusalusten kanssa.

Kyseessä on ensimmäinen planeettojen välinen missio, jossa käytetään CubeSat-tyyppistä nanosatelliittityyppiä. Kun Insight laskeutui Marsin pinnalle, EVE ja WALL-E välittivät tietoa luotaimen tapahtumista lähes reaaliaikaisesti.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat