Minkälainen oli Antti Kurvisen suoritus olympialaisissa? Pöllöraati: "Oli tilanteessa, että kehitti tarinan koronaturvallisuudesta"

"Kurvinen sinne, Kurvinen tänne"– Minkälainen oli tiede- ja kulttuuriministerin suoritus olympialaisissa, Pöllöraati? 3:55
"Kurvinen sinne, Kurvinen tänne" – Minkälainen oli tiede- ja kulttuuriministerin suoritus olympialaisissa, Pöllöraati?

Pöllöraati pui Uutisaamussa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen lopulta peruuntuneen olympiamatkan vyyhtiä.

Kurvisen matkasta nousi kohu olympialaisten isäntämaa Kiinan heikon ihmisoikeustilanteen vuoksi. Kurvinen ilmoitti tammikuussa lähtevänsä Pekingiin, mutta perui matkansa helmikuun alussa.

Ministeri kuitenkin sanoi, ettei perumispäätöksen taustalla ole kyse poliittisesta boikotoinnista, vaan vetosi koronakaranteeniriskiin.

Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen esimies Juha Ristamäki näkee asiassa monta puolta.

– Joulukuussa, kun Uutissuomalainen kysyi puolueilta, mitä mieltä ne ovat poliittisista boikoteista, käytännössä ainoastaan vasemmistoliitto ja RKP edes aavistuksen lämpeni sille, että voitaisiin Kiinaa boikotoida diplomaattisesti. Sehän on paistanut läpi tässä koko hommassa, Ristamäki toteaa.

Hän nostaa esille, että hallituksen johtohenkilöt eivät ole edes ottaneet kantaa asiaan.

– Ei Marinin demarit ole halunneet sanoa asiasta mitään - eivätkä vihreät, jotka kuitenkin ovat moraalisesti aika ylemmyydentuntoisia. Kurvinen varmaan ajatteli, että hän heittää kuuman perunan Marinin syliin. Marinhan sanoi, että pidä kuuma perunasi.

Tarina koronaturvallisuudesta

Monessa muussa maassa diplomaattinen boikotti olympialaisia kohtaan on nostettu esille hyvin varhaisessa vaiheessa. Hufvustadsbladetin vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi huomauttaa, että Suomessa tästäkään huolimatta ei aiheesta herännyt näkemyksensä mukaan minkäänlaista keskustelua.

– Se oli ehkä vähän erikoistakin, Yläjärvi tuumaa.

Ristamäki on samaa mieltä.

– Korviin pistävää on ollut se hiljaisuus, joka tässä asiassa on kyllä vallinnut.

Kiinan olympialaiset ovat alkaneet huolestuttavasti. Urheilijoiden keskuudessa on todettu jo lukuisia koronatartuntoja ennen olympialaisten avajaisia.

– Nämä kisathan kuvastavat muutenkin olympialaisten rappiota. Siellä ollaan tekolumella, ja siellä on isot ympäristövahingot. Urheilijatkin ovat monet havahtuneet siihen, Yläjärvi sanoo.

Ristamäki uskoo Kurvisen olleen lopulta umpikujassa.

– Loppujen lopuksi Kurvinen oli siinä tilanteessa, että hän kehitti tämän tarinan tästä koronaturvallisuudesta, koska ei halunnut suututtaa kiinalaisia isäntiä.

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen toteaa, että lopputulos ei ole tässä tapauksessa merkityksellisin asia.

– Kurvinen sinne, Kurvinen tänne… Ehkä sillä loppujen lopuksi ei ole niin merkitystä, että menikö hän sinne vai jäikö hän sieltä pois.

Lue myös:

    Uusimmat