Ministerit Lintilä ja Vanhanen eivät lämpene Merkelin ehdotukselle hiihtokeskusten koronasulusta: "Olisi lopullinen niitti"

1:48
Saksan ehdotus hiihtokeskusten sulkemisesta EU:ssa talviajaksi on saanut ristiriitaisen vastaanoton – Kymmenen uutiset kertoi, mistä on oikein kyse.

Matkailusta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo STT:lle, että Saksan liittokansleri Angela Merkelin ehdotus hiihtokeskuksien sulkemisesta koko Euroopassa kuulostaa oudolta.

– En laittaisi hiihtokeskuksia kiinni. Ymmärrän, että after ski -paikat laitetaan kiinni. Jos ajatellaan, että yritämme kompensoida ulkomaanmatkailua kotimaanmatkailulla Lappiin, tuo (hiihtokeskusten sulkeminen) olisi lopullinen niitti, Lintilä sanoo.

Samoilla linjoilla on valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.). Hän sanoo, että hiihtokeskuksissa on murtomaalatuja, eikä sinne varmasti tulla laittamaan puomeja.

– Ihmisillä on paljon loma-asuntoja siellä. Olen ministeri Lintilän kanssa samaa mieltä siitä, että nämä after ski -paikat ovat eri juttu kuin itse se toiminta, Vanhanen sanoo.

Aiemmin torstaina Deutsche Welle kertoi, että Merkel haluaa, että hiihtokeskuksien ovet laitetaan säppiin koko EU-alueella loppuvuoden ajaksi.

Merkel sanoi Saksan liittopäivien edustajille, että hiihtokauden lähestyessä tavoitteena on saada aikaan koko Euroopan laajuinen sopimus siitä, tulisiko hiihtokeskukset sulkea.

Matkailun tilanne nousee joulun lähestyessä muutoinkin ajankohtaiseksi. Monet ulkomailla asuvat suomalaiset miettivät, kannattaako Suomeen nyt tulla jouluksi.

Lintilä muistuttaa, että jokaisella suomalaisella on oikeus tulla Suomeen ja on jokaisen itse harkittavissa, kannattaako se. Jos Suomeen aikoo jouluksi tulla, Lintilän mukaan on noudatettava erityistä varovaisuutta eli pidettävä etäisyyttä ja huolehdittava hygieniasta.

– Ei kannata tehdä sellaisia suurempia sukulaiskierroksia, hän sanoo.

MaRa: Palveluita pystytään tarjoamaan terveysturvallisesti

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi torstaina, että suomalaisten on syytä jouluna välttää matkailua ja rajoittaa toiminta välttämättömään.

Marin vastasi tiedotustilaisuudessa kysymykseen siitä, miten ulkomailla asuvien suomalaisten tulisi suhtautua Suomeen matkustamiseen jouluksi.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi totesi, että jos kotimaan matkailua pyydetään voimakkaasti vähentämään, se on joulun ja uudenvuoden matkailulle esimerkiksi Pohjois-Suomen kannalta täydellinen katastrofi. Hän korostaa, että palveluita pystytään tarjoamaan terveysturvallisesti.

Lapin mukaan joulusesongiksi varatut matkat on tarkoitus järjestää suunnitellusti kiristyneistä koronarajoituksista huolimatta.

– Kyllä se on edellytyskin, että me jollakin tavalla selvitämme tästä kriisistä. Laajat poikkeustoimet eivät ole mahdollisia tai sitten hallituksen pitää kertoa, miten me selviämme tästä, hän sanoi torstaina STT:lle.

Yrityksille todennäköisesti tulossa lisätukea

Koronavirustilanne ei ole helpottumassa. Suomessa vain pieni osa alueista on koronan perustason alueita. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on lähettänyt uudet ohjeet tällä viikolla koronan leviämisen estämiseksi niille alueille, jotka ovat leviämisvaiheessa tai sen uhassa.

STM:n kirjeessä suositellaan, että julkisten toimijoiden lisäksi myös yksityiset yritykset keskeyttäisivät toimintansa tiloissa, joissa on korkea tartuntariski.

Tällaisia tiloja ovat muun muassa kuntosalit, kylpylät, ryhmäliikuntasalit, sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset tilat.

Lapin mukaan MaRan jäsenyrityksien ei ole yleisesti tarkoitus sulkea tämäntyyppisiä tiloja. Eikä se ole taloudellisesti mahdollista.

– Jos valtio haluaa tällaista, pitää avata valtion rahapussin nyörit.

Hän muistuttaa myös, että vastuullista on myös työpaikkojen säilyttäminen.

Korona on iskenyt jo muutoinkin yrityksiin. Tautitilanteen pahentuessa käyttöön otettavat koronarajoitukset eivät ainakaan helpota yritysten taloudellista ahdinkoa.

Lintilä sanoo, että tällä hetkellä näyttää siltä, että yritysten kustannustukea jatketaan.

Myös Vanhanen sanoo, että yritykset todennäköisesti tarvitsevat myös ensi vuoden puolella tukea ja tähän on jo varauduttu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja