Saarikko myöntää, että THL:n uudet suositukset voivat ihmetyttää: "Moni on väsynyt ja kokee rajoitukset epäoikeudenmukaisina"

3:46
Annika Saarikko terveysviranomaisten viestinnästä: "Tietenkin voin kuvitella, että THL:n tämänpäiväinen ilmoitus ihmetyttää".

Tiede- ja kulttuuriministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko myöntää Suomen koronastrategian aiheuttavan "viestinnällisesti" vaikeita tilanteita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että baarit, pubit ja yökerhot suljetaan pääkaupunkiseudulla kokonaan mahdollisimman nopeasti ja pidetään kiinni 14. maaliskuuta asti epidemian hillitsemiseksi. THL suositteli myös, ettei Uudeltamaalta matkustettaisi seuraavan kolmen viikon aikana muualle Suomeen.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kuitenkin kertoi MTV Uutisille, että pääkaupunkiseudun ravitsemusliikkeiden sulkeminen edes väliaikaisesti ei ole mahdollista

Tiede- ja kulttuuriministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko myöntää, että kulloisestakin koronastrategiasta viestintä voisi olla selkeämpääkin.

– Ilman muuta tässä tavassa, miten koronasta viestitään, me kaikki voimme pystyä parempaan. Olemme pyrkineet siihen, että ratkaisuja tehdään alueellisesti, eikä koko Suomi toimi yhden kaavan mukaan. Se on ollut minusta poliittisena ratkaisuna oikea, mutta viestinnällisesti vaikea, Saarikko sanoo.

– Tietenkin voin kuvitella, että THL:n tämänpäiväinen ilmoitus ihmetyttää ihmisiä, että mihin tilannetta nyt ollaan viemässä, Saarikko jatkaa.

THL:n suositusten noudattaminen vaatisi hallitukselta käytännössä viime keväänä nähdyn valmiuslain käyttöönottoa.

– Siitä ei ole hallituksessa tällä viikolla keskusteltu.

Saarikolta kysyttiin myös, tulivatko THL:n aamuiset suositukset yllätyksenä.

– THL kertoo tilannekatsauksensa hallitukselle viikoittain. Siinä yhteydessä ei esitetty juuri tämänkaltaista ajattelua ravintoloiden sulkemisesta. 

"Mielikuva kesästä"

Saarikon mukaan THL:n ydinviestiksi voi lukea sen, ettei korona-aika ole ohi, vaikka niin kovasti toivotaankin.

– Liian vähän puhutaan siitä, että säilyyhän meillä maltti, sitko ja henkinen kantti niiden (rajoitusten) noudattamiseen. Moni suomalainen on väsynyt, moni yritys on ahtaalla ja moni kokee rajoitukset epäoikeudenmukaisina, Saarikko toteaa.

– Me hallituksena olemme yleisvastuussa siitä, että arvioimme rajoitusten oikeasuhteisuutta ja -aikaisuutta.

Saarikon mukaan koronatilanne pääkaupunkiseudulla "näyttää huononevan".

– Silloin pitää toimia pikemminkin nopeammin kuin hitaammin. Mikään rajoitus ei ole merkityksellinen tai tärkeä jos niiden noudattamiseen ei ole voimia. Miten voisimme rohkaista ihmisiä, että jaksetaan vielä vähän, niin ahdistavalta ja väsyttävältä kuin se tuntuukin.

Porkkanaksi Saarikko nostaa ensi kesän.

– Mielikuva kesästä jolloin voisimme elää vapaammin, toteutuu vain, jos meillä on nyt sitkoa noudattaa näitä rajoituksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja