Näin Ohisalo vastaa Lintilän huoliin matkailualan ahdingosta – turismille etsitään nyt ratkaisuja: ”Ymmärrän, että hänellä on kova paine”

Sisäministeri Maria Ohisalo: Jos on löydettävissä turvallisia malleja matkustamiseen, ne kannattaa katsoa läpi 6:56
Sisäministeri Maria Ohisalo: Jos on löydettävissä turvallisia malleja matkustamiseen, ne kannattaa katsoa läpi

Koronavirusepidemia on iskenyt pahasti matkailualaan Suomessa. Tämänhetkisistä rajoituksista kärsii erityisesti Lapin matkailu, jossa ulkomaiset turistit tuovat ison osan liikevaihdosta.

Matkailualan yrittäjät ovat epätoivoisia, sillä tämänhetkiset koronavirusrajoitukset ajavat alaa ahdinkoon. Suomen asettamat matkustusrajoitukset ovat Euroopan tiukimmasta päästä.

Linjaukset ovat herättäneet ihmetystä, ja moni yrittäjä on pohtinut muun muassa sitä, miksi negatiivisen koronavirustestin tehnyt henkilö ei saisi matkustaa lomalle Suomeen.

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan Suomessa pohditaan jatkuvasti uusia keinoja, joiden avulla koronavirustilanteeseen olisi mahdollista sopeutua niin, ettei yhteiskunta kärsisi.

– Pyrimme siihen, että jos joudumme elämään tällaisen taudin kanssa pidempään, niin silti pitäisi pystyä elämää jatkamaan ja pitämään yhteiskuntaa jossain määrin pyörimässä. Parasta talouspolitiikkaa on se, että ihmiset luottavat siihen, että oma ja läheisten turvallisuus ja terveys on taattu, Ohisalo kommentoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Ohisalon mukaan Suomen tulee nyt päättää kohdennetuista toimista. Kevään kaltaisiin suuriin sulkuihin ei ministerin mukaan voida enää turvautua.

– Ne olivat massiivisia toimia, joihin tällä yhteiskunnalla tuskin on pidemmän päälle varaa.

Ymmärtää Lintilän huolen

Tänään Lapin matkailun suuryhtiö North European Invest kertoi aloittavansa koko henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut, jotka koskevat noin 2 000 työntekijää.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä arvioi matkailualan työttömyyden nousevan kymmeniin tuhansiin, ellei matkustusrajoituksia höllennetä.

Lintilän mukaan niin sanottu ilmentymisluku, jonka perusteella matkailua rajoitetaan, tulisi nostaa jopa 25. Luku on tällä hetkellä 8.

Ohisalo kuitenkin muistuttaa, että päätökset raja-arvoista tehdään yhdessä.

– Ymmärrän, että hänellä on kova paine, sillä elinkeinoelämällä on paljon tarpeita siihen, että pitäisi päästä matkustamaan ja avaamaan turismia. Jos se voidaan tehdä terveysturvallisesti, niin totta kai sellaiset mallit täytyy löytää.

Ratkaisuna matkustuskupla?

Matkailualan ratkaisuksi on ehdotettu esimerkiksi niin sanottua matkustuskuplaa, jolla tarkoitetaan sitä, ettei Suomeen saapuvia turisteja päästettäisi kontaktiin paikallisen väestön kanssa.

Ohisalon mukaan malli on esimerkki niistä toimista, joiden toimivuutta Suomen tulee selvittää.

– Jos voidaan miettiä, että turismikupla on malli, jossa ehkä ei olla niin paljon kontaktissa väestön kanssa, niin mielestäni sitä on hyvä selvittää.

Ohisalo ei kuitenkaan pystynyt vastaamaan, milloin hallitus voisi tehdä päätöksiä esimerkiksi matkustuskuplan kaltaisista ratkaisuista.

Lue myös:

    Uusimmat