Ministeriöpomo: Suomen rajalle ei voisi muodostua samanlaista kriisiä kuin Kreikassa – "Tilanne ei tulisi meillä kysymykseen"

Uusi pakolaiskriisi uhkaa - Onko Suomi valmis? 7:40
Uusi pakolaiskriisi uhkaa - Onko Suomi valmis?

Tilanne Turkin ja Kreikan rajalla on edelleenkin pienimuotoinen kaaos, kun Turkki avasi oman rajansa yli 10 000 siirtolaiselle ja turvapaikanhakijalle. Viiden päivän aikana lähes 35 000 pakolaista on pyrkinyt Kreikkaan, ja Bulgariankin rajalle ihmisiä kuskataan linja-autolasteittain.

Rajaloukkaukset ja yhteenotot ovat jatkuneet Turkin ja Kreikan rajalla jo useita päiviä ja poliisi on joutunut taltuttamaan maahanyrittäjiä muun muassa kyynelkaasulla.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä kertoi, että Suomen rajalle tällaista tilannetta ei voi muodostua.

– No mä sanoisin, että Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin ja tietysti omaan lainsäädäntöönsä ja sen perusteella tilanne ei tulisi meillä kysymykseen, hän sanoo.

– Hallitus on tästä asiasta myöskin keskustellut ja me pitäydymme näissä sopimusvelvoitteissamme. Pyrimme huolehtimaan siitä, että niitä noudatetaan, mutta että me pystymme myös vastaamaan tällaiseen tilanteeseen, hän sanoo.


Pimiän mukaan Kreikan tämän hetkinen tilanne koskettaa kaikkia EU-maita ja sitä kautta Suomi on jo nyt mukana tilanteessa. Suomi on päättänyt jo ennen kriisin alkamista ottavansa vastaan 175 pakolaista Välimeren alueelta.

– Tämä oli se päätös, minkä Suomi teki tässä vaiheessa, jolla me osoitamme solidaarisuutta näitä eteläisen EU-alueen maita kohtaan, joissa hakijoita on enemmän.  


Pimiä kertoo, että Suomen hallitus ei ole tehnyt päätöstä siitä, ottaako maa vastaan vielä lisää turvapaikanhakijoita.

– Hallitus ei ole tällaista päätöstä tehnyt, että se on varmaan sitten tulevaisuuden päätettävissä, hän sanoo.

Pimiän mukaan Suomen hallitus voi kuitenkin halutessaan nostaa kiintiöpakolaismäärän tuhanteenviiteenkymmeneen.

Lue myös:

    Uusimmat