Karut luvut julki: Turkki avasi rajansa, lähes 35 000 pakolaista pyrkinyt Kreikkaan viiden päivän aikana – satoja pidätyksiä tehty: "Suurin osa Afganistanista tai Pakistanista"

8:57
LIVE Pystyykö Kreikka pitämään rajansa turvattuna Turkin päästettyä pakolaiset rajansa yli – MTV:n kirjeenvaihtaja raportoi paikan päältä

Viimeisen vuorokauden aikana tuhannet pakolaiset ovat pyrkineet Kreikan rajan yli, kertovat maan hallituslähteet. Yritykset ovat johtaneet lukuisiin pidätyksiin. 

Keskiviikko- ja torstaiaamun välillä Kreikassa Evrosin alueella on todettu lähes 7 000 laitonta rajanylitysyritystä. 

– Pidätyksiä on ollut 24. Suurin osa pidätetyistä ovat Afganistanista tai Pakistanista, hallituslähteissä sanotaan.

Siitä hetkestä lähtien, kun Turkki avasi rajansa pakolaisille– siis viiden viimeisen päivän aikana – laittomia rajanylityksiä on yritetty liki 35 000 kertaa. Luku näkyy myös pidätysluvuissa. 

– Kaikkiaan 244 henkilöä on pidätetty. 

Pakolaisvyöry alkoi lauantaina Turkin presidentin päätöksen jälkeen

Viime lauantaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti, että Turkki on avannut rajansa pakolaisille, sillä presidentin mukaan maa ei kykene enää huolehtimaan uusista Syyrian sodan jaloista paenneista pakolaisista.

Ilmoitus sai valtavat ihmismassat liikkeelle, ja tuhannet pakolaiset ovat viime päivinä ottaneet määränpääkseen Euroopan.

Etenkin Kreikan rajalla tilanne on ollut lauantaista lähtien ajoittain jopa kaoottinen, sillä Eurooppa pitää rajansa tiukasti kiinni.

Kreikka vakuuttaa, että se pystyy pitämään rajansa turvattuna. Armeijan lisäksi poliisi on turvaamassa rajaa – turvatoimet ovat tarkat hyvin tarkat.

Turkin presidentti hylkäsi miljardin euron avun

Turkin presidentti Erdogan kertoo hylänneensä Euroopan unionin miljardin euron lisätukitarjouksen, jonka tarkoitus oli avustaa Turkkia siirtolaisuuskysymyksessä.

Vuonna 2016 solmitussa pakolaissopimuksessa Turkki sitoutui tehostamaan rajavalvontaansa ja vastaanottamaan Euroopasta palautettavia pakolaisia. Vastineena EU lupasi Turkille taloudellista tukea pakolaisista huolehtimiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja