Ministeriön hallintarekisteritiedottaminen herättää kummastusta

Valtiovarainministeriön tiedottaminen osakeomistusten hallintarekisteristä herättää kummastusta.  

Ministeriön internetsivujen hallintarekisteriä koskevaan kysymys ja vastaus -osioon ilmestyi viime viikolla lisäys, jossa kerrotaan, että osakeomistustietojen jakamista internetissä ja siihen liittyviä tietosuojakysymyksiä täytyy vielä selvittää.  

Lisäys on olennainen, sillä internetissä toimiva julkinen omistajakyselyjärjestelmä on ollut Finanssialan Keskusliiton FK:n keskeinen perustelu sille, että hallintarekisteri ei auttaisi piilottamaan osakeomistuksia.  

Jos verkkorekisteri jää toteutumatta, tiedotusvälineiden tiedonsaanti osakeomistuksista saattaa jäädä vain Helsingissä sijaitsevan Patentti- ja rekisterihallituksen asiakaspäätteiden varaan.

– Siirtymäaikana selvitetään, voidaanko tietoja jakaa myös verkossa. Tässä yhteydessä selvitetään tietosuojakysymykset, VM:n nettisivuille tehdyssä lisäyksessä kerrotaan.  
VM:n nettisivuille tehdystä lisäyksestä kertoi Helsingin Sanomat sunnuntaina.

"Normaali viestintäprosessi"

Valtiovarainministeriö lähetti alkuperäisen version kysymys ja vastaus -listastaan toimittajille lokakuun alussa. Tuolloin listassa ei erikseen puhuttu tiedotusvälineiden tiedonsaannista eikä sen mahdollisista rajoitteista.  

Valtiovarainministeriön viestintäjohtajan Liinu Lehdon mukaan nettisivuille tehty täydennys oli osaltaan reaktio FK:n tiedotteeseen, jossa nettipohjainen omistajakyselyjärjestelmä esitettiin ratkaisuksi tiedonsaantiin.

– Tämä on ihan normaali viestintäprosessi. Tällaista kysymys ja vastaus -listaa täydennetään julkisen keskustelun herättämän kiinnostuksen mukaisesti. Niin tässäkin on tehty, Lehto sanoi STT:lle. Hän muistuttaa, että VM tiedotti kysymys ja vastaus -listaan tehdyistä päivityksistä Twitterissä.

Pallo eduskunnalle

FK:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtajalle Tuomo Yli-Huttulalle verkkorekisteriin liittyvät tietoturvahaasteet eivät tule yllätyksenä.  
Yli-Huttulan mukaan tietosuojavaltuutettu on prosessin aiemmissa vaiheissa ilmoittanut, että osakeomistustietojen jakaminen netissä edellyttäisi muutoksia henkilötietolakiin.  
-Henkilötietolakiin tehtävät muutokset ovat sisäänrakennettuna meidän ehdotuksessamme, Yli-Huttula sanoo.

Yli-Huttulan mukaan henkilötietolakiin on jo aikaisemmin tehty yleisöjulkisuuteen liittyviä muutoksia osakeyhtiölain johdosta.   

– Henkilötietolakikin on laki, jota eduskunta voi halutessaan muuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat