Mainos

Kiistelty lakipaketti pörssiomistusten julkisuudesta valmiiksi syksyllä

Valtiovarainministeriö aikoo saada lakipaketin arvo-osuusjärjestelmästä valmiiksi tämän syksyn aikana. Huoli pörssiomistusten julkisuuden tulevaisuudesta on aiheuttanut voimakasta kritiikkiä lakipakettia kohtaan.

Lakipakettia ole enää tarkoitus laittaa lausuntokierrokselle, kertoi neuvotteleva virkamies Annina Tanhuanpää valtionvarainministeriöstä STT:lle.

Muun muassa useat viranomaiset ja media ovat olleet huolissaan omistustietojen julkisuudesta yleisölle tulevaisuudessa.

VM:n perjantaina julkistama uuden linjauksen mukaan osakeomistusten avoimuus turvattaisiin reaaliaikaisella järjestelmällä. Tätä mallia on esittänyt Finanssialan keskusliitto. Järjestelmään ei kuitenkaan saataisi tietoja ulkomaisiin hallintarekistereihin kirjatuista omistuksista.

"Aiempi palaute huomioitu"

Vaikka VM:n linjaukset ovat nyt muuttuneet, Tanhuanpään mukaan ministeriössä ei nähdä tarvetta lausuntokierrokselle asiasta. Tanhuanpää perustelee tätä sillä, että suurin osa lakipaketista koskee muuta kuin hallintarekisteriä. Hänen mukaansa aiempien lausuntokierrosten palautetta on osakeomistusten reaaliaikaisen julkisuuden ohella huomioitu myös runsaasti lakien teknisemmissä yksityiskohdissa. 

– Lakipaketti on pääosin hyvin spesifiä rahoitusmarkkinasääntelyä, johon on mahdollista saada julkisella lausuntokierroksella hyvin rajallinen määrä lausuntoja, Tanhuanpää sanoo.

Hänen mukaansa lakipaketti menee hallituksen käsittelyyn syksyn aikana. Aihe voi herättää hallituksessa vielä reipasta poliittista vääntöä. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ehätti jo lauantaina Iltalehdessä toteamaan, että hallintarekisteri ei välttämättä etene. Soini sanoi lehdessä kuitenkin myös, että ei ole vielä keskustellut asiasta valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.