Mainos

Stubb ja Soini eri linjoilla osakeomistamisen hallintarekisteristä – "ei voi olettaa, että asia etenee"

Valtiovarainministeriön ajama osakeomistusten hallintarekisteröinti on kirvoittanut ristiriitaisia kommentteja hallituksen sisältä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) vakuuttaa avoimuuden säilyvän rekisteristä huolimatta. Ulkoministeri Timo Soini (ps) puolestaan sanoo Iltalehdelle, että hallintarekisteristä ei ole sovittu hallituksessa. Soini lisää, ettei ole myöskään puhunut aiheesta vielä Stubbin kanssa.

Jos valtiovarainministeriön ajama hallintarekisteröinti toteutuu, suomalaiset viranomaiset saavat jatkossa ulkomaisesta hallintarekisteristä vain säilyttäjäpankin nimen. Suomalaisen osakkeenomistajan nimi jää silloin piiloon. Tähän asti arvopapereiden hallintarekisteröinti on ollut sallittua vain ulkomaalaisille.

Stubbin mukaan avoimuus säilyy Suomessa ja suomalaisen omistuksen kannalta samanlaisena kuin ennenkin. 

– Tavoitteena pitkässä juoksussa on tietysti lisätä avoimuutta. Mutta jos päättäjä, tai kuka tahansa, jo tänä päivänä haluaa piilottaa omistustaan jossain, hän pystyy sen tekemään, Stubb sanoi toimittajille eduskunnassa. 

Poliisi ja verottaja vastustaneet

Timo Soini sanoo suhtautuvansa hankkeeseen epäluuloisesti.

– Sitä ei ole hallitusohjelmassa eikä siitä ole sovittu. Ja kun näin on, niin ei voi olettaa, että asia etenee, Soini sanoo Iltalehdelle.

Stubbin mukaan hallintarekisteriuudistus ei sinänsä lisää avoimuutta, mutta auttaa viemään sitä eteenpäin laajemmassa kokonaisuudessa, muun muassa EU:n rahanpesudirektiivin ja verotietojen vaihtoon liittyvän kansainvälisen yhteistyön myötä.

Edellisellä hallituskaudella hallintarekisteriä vastustivat lausunnoissaan esimerkiksi poliisi ja verottaja. Helsingin poliisi arvioi kannanotossaan viime vuoden elokuussa, että järjestäytyneet rikollisryhmät ovat kiinnostuneet hallintarekisteristä.

"Osa tykkää, osa ei"

Stubb kiistää, että hallintarekisteriuudistus tekisi osakeomistusten piilottamisen aiempaa helpommaksi. 

-Kyllä tässä on laajasti konsultoitu kaikkia suomalaisia viranomaisia. On sellaisia viranomaisia, jotka eivät pidä muutosta hyvänä, ja niitä jotka pitävät, Stubb sanoi. 

Harmaan talouden selvitysyksikkö totesi lausuntokierroksella, että erityistä huomiota pitää kiinnittää viranomaisten tiedonsaantiin tilanteissa, joissa arvopaperikeskus ja säilyttäjät ovat ulkomaisia. Yksikön mukaan viranomaisten pitäisi saada tieto todellisesta omistajasta kaikissa tilanteissa.

Valtiovarainministeriö julkisti suunnitelmansa eilen. Harmaan talouden selvitysyksikkö ei ollut vielä perehtynyt valtiovarainministeriön muistioon, mutta piti viime vuoden lausunnostaan kiinni.

Ministeriö perusteli muutosta kilpailun lisäämisellä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja