Ministeriö arvioi ruotsin kielen asemaa 2010

Opetusministeri Sari Sarkomaan mukaan ruotsin kielen asemaa ylioppilastutkinnossa ei olla muuuttamassa, mutta sen opiskelua pyritään kannustamaan.

- Tällä hetkellä ei ole mitään suunnitelmia, että muutettaisiin ruotsin kielen kirjoittaminen pakolliseksi, eli seurataan tilannetta, Sarkomaa sanoo.

Ministeriö palaa asiaan vuonna 2010. MTV:n uutiset kertoi eilen, että ruotsin suosio ylioppilaskirjoituksissa on tullut roimasti alaspäin. Sen jättää väliin keskimäärin joka neljäs ylioppilas.

Kirjoittamisinto vaihtelee kuitenkin lukioittain. Osassa lukioista selvästi alle puolet kirjoittaa ruotsin, toisissa taas kaikki ylioppilaat. Naiset kirjoittavat ruotsin huomattavasti miehiä useammin.

Alueellisesti ahkerimmin ruotsia kirjoitetaan Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla, vähiten Kymenlaaksossa ja Keski-Suomessa.

Rehtoreidenkin piirissä syntyy asiassa ristivetoa.

- Olemme kaksikielinen maa, ja itse toivon, että pohjoismaisen kanssakäymisen takia ruotsi säilyttäsi asemansa, sanoo Etelä-Tapiolan lukion rehtori Harri Rinta-aho.

- Nykysysteemi on tämänkaltainen ja siihen kuuluvat valinnanvapauden mukanaan tuomat, jonkun mielestä ehkä negatiivisetkin, asiat. Itse kannatan vapaata valinnan oikeutta, ei kaikkien ole ruotsia pakko lukea, sanoo rehtori Pekka Luoma Koillis-Helsingin lukiosta.

Kun lakia neljä vuotta sitten muutettiin sovittiin ettei ministeriö selvitä eikä nosta asiaa esille kuuteen vuoteen.

Samalla luvattiin kuitenkin että ruotsin opiskelua kannustetaan. Myönteisemmän asenteen eteen on ministeri Sarkomaan mukaan tehtykin töitä.

Lue myös:

    Uusimmat