Ministeri Lintilä on "erittäin tyytyväinen" EU:n parlamentin energiapäätökseen – useat suomalaismepit äänestivät vastaan

EU äänesti: Ydinvoima on vihreä energiamuoto 4:25
Mitä asiantuntija Petri Vuorio Elinkeinoelämän keskusliitosta sanoo päätöksestä? Katso video!

EU-parlamentti hyväksyi tänään EU:n komission esityksen ydinvoiman ja maakaasun luokittelemisesta kestäviksi energiamuodoiksi. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo MTV Uutisille olevansa tyytyväinen.

Ydinvoima- ja maakaasuhankkeet ovat tulevina vuosina EU:n luokittelussa ympäristöystävällisiä investointeja.

EU-parlamentti hyväksyi tänään komission esityksen luokittelusta eli taksonomiasta äänin 328–278.

Elinkeinoministeri Lintilä sanoo MTV Uutisille olevansa päätökseen "erittäin tyytyväinen".

Päätöksellä tulee olemaan vaikutuksia myös Suomessa toteutettaviin energiainvestointeihin ja -hankkeisiin.

– Olen tavannut merkittävän määrän erilaisia rahoitustahoja, pankki- ja investointiyhtiöitä, jotka ovat tehneet aika selväksi sen, että mikäli energiahankkeet eivät kuulu taksonomian piiriin, he eivät lähde niitä rahoittamaan, Lintilä toteaa.

– Kaikki energiahankkeet, jotka jäävät taksonomian ulkopuolelle, ovat rahoituksellisesti erittäin isoissa ongelmissa.

Yhtenä esimerkkinä ministeri Lintilä mainitsee pienydinvoimalat, joiden hän uskoo nousevan tulevina vuosikymmeninä merkittävään rooliin yhä enemmän energiaa tarvitsevassa Suomessa.

Niiden rahoittaminen olisi Lintilän mukaan ollut käytännössä mahdotonta, jos EU olisikin luokitellut ydinvoiman ympäristön kannalta haitalliseksi sijoitukseksi.

Viime viikolla Lintilä kertoi suhtautuvansa myönteisesti siihen, että Venäjän aloittaman sodan johdosta kaatunut Hanhikiven ydinvoimalahanke Pyhäjoella jatkuisi uuden rahoittajan turvin.

– Mahdolliset uudet ydinvoimahankkeet Suomessa ovat mahdollisia tämän päätöksen jälkeen. Mikäli tätä päätöstä ei olisi tullut, olisi ollut verraten selkeä asia, että myöskään uutta ydinvoimalaa Suomeen ei tulisi, Lintilä kommentoi nyt.

Viisi meppiä äänesti vastaan – "Haluatko että lehmät voisivat lentää?"

EU:n komission esityksen puolesta äänestivät suomalaisista perussuomalaisten ja keskustan europarlamentaarikot, kaksi kolmesta kokoomuslaisesta sekä SDP:n Eero Heinäluoma.

Komission esitystä vastaan äänestivät vihreiden Alviina Alametsä, Heidi Hautala ja Ville Niinistö, vasemmistoliiton Silvia Modig sekä kokoomuksen Sirpa Pietikäinen.

SDP:n Miapetra Kumpula-Natri äänesti tyhjää ja RKP:n Nils Torvalds oli poissa.

Esityksen vastustajat katsovat, että maakaasun luokittelu kestäväksi on käytännössä viherpesua.

– Haluatko että maapallo olisi litteä tai että lehmät voisivat lentää? Lobbaa asia europarlamentin päätettäväksi, niin me kyllä muutamme mustan valkoiseksi! Parlamentti päätti että maakaasu onkin vihreä investointi, Modig irvaili Twitterissä äänestyksen jälkeen.

– Äänestyksessä muodostui epäpyhä-allianssi ydinvoiman ja maakaasun kannattajien kesken, jotka päättivät tukea yhdessä molempia energiamuotoja kestävän rahoituksen taksonomiaan, Ville Niinistö analysoi.

Lintilä: "Herättää ristiriitaisia ajatuksia"

Europarlamentin talous- ja ympäristövaliokunnat eivät kannattaneet komission esitystä ydinvoiman ja maakaasun vihreydestä, mutta täysistunnossa komission kanta voitti.

Suomi vaikutti kulisseissa ja julkisesti sen puolesta, että ydinvoima luokiteltaisiin kestäväksi investointikohteeksi.

Sen sijaan maakaasun luokittelu kestäväksi energiamuodoksi on elinkeinoministeri Lintilällekin vähemmän mieluisa pala purtavaksi.

Useat suomalaismepit äänestivät esitystä vastaan ja olisivat halunneet, että ydinvoiman olisi voinut luokitella kestäväksi ilman maakaasua, mutta Lintilän mukaan päätös oli "kokonaisuuden kannalta" hyväksyttävissä.

– Se on ilman muuta sellainen, joka ymmärrettävästi herättää ristiriitaisia ajatuksia, Lintilä miettii.

– Itse katson asian tulevan siltä puolelta, että maakaasu on Keski-Euroopalle tällä hetkellä reaalimaailmassa toistaiseksi välttämätön energiamuoto. Tietyllä tavalla siirtymäkauden ratkaisuna on sekin hyväksyttävissä.

Nyt kestäviksi luokitellut ydinvoima- ja maakaasuhankkeet ovat EU:n näkökulmasta siirtymäajan ratkaisuja ennen vielä kestävämpien enegiamuotojen yleistymistä.

Kestäviksi luokitellaan vuoteen 2045 mennessä rakennettavat ydinvoimalat ja vuoteen 2035 mennessä vetyjä ja muita ilmastoystävällisempiä kaasuja käyttämään siirtyvät maakaasuvoimalat.

Lue myös:

    Uusimmat