Ville Niinistöltä täyslaidallinen EU-komissiolle: "Häpeällistä – edes Venäjän taksonomiassa ei ole maakaasu sisällä"

EU luokittelemassa ydinvoimaa ja maakaasua kestäviksi – ministeri kummeksuu maakaasun osuutta 3:01
Video: EU luokittelemassa ydinvoimaa ja maakaasua kestäviksi – ministeri Mika Lintilä kummeksuu maakaasun osuutta

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö ei voi hyväksyä maakaasun sisällyttämistä niin sanottuun EU-taksonomiaan. Hän kutsuu sitä jopa häpeälliseksi.

Taksonomialla halutaan ohjata sijoituksia muun muassa ympäristöystävällisiin energiamuotoihin.

Financial Timesin ja uutistoimisto Reutersin mukaan maakaasu ollaan hyväksymässä siirtymäkauden tuotantomuotona.

Investoinnit maakaasuun olisivat luonnoksen mukaan vihreitä, jos maakaasuvoimala tuottaisi päästöjä alle 270 grammaa hiilidioksidiekvivalenttia kilowattituntia kohden.

Uuden maakaasuvoimalan tulisi myös korvata sitä saastuttavampi tehdas ja saada rakennuslupa viimeistään vuoden 2030 loppuun mennessä.

Samalla pitää olla suunnitelma vaihtaa vähähiilidioksidisisiin kaasuihin vuoden 2035 loppuun mennessä.

– Komissio on nyt vesittänyt taksonomiaa, jonka pitäisi nostaa esiin vain parhaimpia ympäristöhankkeita. Kun fossiiliset polttoaineet ovat päässeet sinne sisään, tämä on jopa häpeällistä. Edes Venäjän omassa taksonomiassa ei ole maakaasu sisällä, Niinistö kommentoi MTV Uutisille.

– Maakaasua oltaisiin ottamassa mukaan taksonomiaan vuoteen 2030 saakka varsin löysin ehdoin. Fossiilisia polttoaineita ei voida pitää ympäristöystävällisinä. Tämä antaa väärän signaalin.

Niinistön mukaan maakaasun hyväksyminen hidastaisi energiajärjestelmän uudistumista.

– Tämä antaa joillekin Itä-Euroopan maille ja Saksalle viestiä, että siirtymässä voisi käyttää maakaasua myös uusinvestoinnissa.

– Se on käytännössä ymmärrettävää ja hyväksyttävää, että fossiilisten polttoaineiden käyttöä jatketaan jonkin aikaa, mutta investoinneissa rahat pitäisi siirtää nopeammin puhtaampiin ratkaisuihin.

Myös Mika Lintilä kummeksuu

Aiemmin tänään myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) hämmästeli maakaasun mahdollista hyväksymistä taksonomiaan.

– Fossiilisen maakaasun perusteleminen tieteellisesti on varmasti aika haasteellista, Lintilä kummeksui.

Lintilän arvion mukaan maakaasun kohdalla ”haiskahti isojen maiden politiikka”.

– Tässä on tehty selkeästi diiliä. Ranska on lobannut voimakkaasti ydinvoimaa sisään, ja samalla se on hakenut tukea itäisen Euroopan mailta, Puolasta, Romaniasta, Bulgariasta, jotka haluavat maakaasun taksonomiaan, europarlamentaarikko Niinistö arvio tilannetta.

Niinistö toivookin, että komission luonnosta vielä kiristetään.

Voisi viedä investointeja Suomesta

Maakaasun hyväksymisellä taksonomiaan voisi olla merkitystä myös Suomelle, sillä se saattaisi kanavoida investointeja Suomen sijasta fossiiliseen maakaasuun.

– Meille maakaasun mukaan ottaminen lähinnä hidastaa pääomien siirtymistä niihin (ympäristöystävällisiin) ratkaisuihin, joissa suomalaisillakin on osaamista, Niinistö pohtii.

Ydinvoiman sisällyttämistä taksonomiaan Niinistö pitää hyväksyttävämpänä, mutta hän olisi toivonut sillekin tiukempia ehtoja turvallisuuden ja jätehuollon osalta.

– Ottaen huomioon ilmastokriisin, tiukoin ehdoin ydinvoima on ainakin jonkin aikaa tulevina vuosikymmeninä taksonomiassa mukana, niin se on paljon perustellumpi ratkaisu kuin ottaa mukaan fossiilisia polttoaineita.

Lue myös:

    Uusimmat