Aki Lindén: Korona pysyy yleisvaarallisten tartuntatautien listalla jonkin aikaa – ministeri haluaa laajentaa kriisin johtovastuuta STM:ltä, vaikka nykylaki haraa vastaan

Haastattelussa tuore perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén. 8:53
Tuore perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén tähdentää edelleen Suomen onnistuneen koronan hoidossa kansainvälisesti verrattuna melko hyvin. Katso koko Viiden jälkeen -ohjelman haastattelu tästä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) uskoo, että korona luokitellaan yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi vielä jonkin aikaa. Vaikka taudinkuva ei ole enää niin paha kuin aiemmin, virus leviää edelleen hyvin ahnaasti.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tartuntatauti on yleisvaarallinen, jos se tarttuu helposti, on vaarallinen ja sen leviäminen voidaan estää esimerkiksi tautiin sairastuneeseen kohdistettavilla toimilla, kuten karanteenilla tai eristämisellä.

Koronan kanssa samaan yleisvaarallisten tautien kategoriaan kuuluu tällä hetkellä yli 20 muuta sairautta.

– (Samalla listalla) on mukana niin eksoottisia kuin rutto ja kolera, mutta siellä on toisaalta aika lievänkin tuntuisia sairauksia. Toinen kategoria olisi ”valvottavat tartuntataudit”, mikä ei ole yhtä jyrkkä kuin yleisvaaralliset, Aki Lindén selvitti MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

– Sanotaan näin, että yleisvaarallisuus tulee (koronalle) vielä toistaiseksi voimakkaan tarttuvuuden kautta. Kyllä siinä voi mennä jonkin verran aikaa (ennen kuin tilanne muuttuu).

Mika Salmisen kanssa samoilla linjoilla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen kritisoi Helsingin Sanomissa viikonloppuna sitä, että koronakriisin johtaminen on keskittynyt liikaa sosiaali- ja terveysministeriölle.

Hänen mukaansa pandemiassa on ollut kyse paljon muustakin kuin terveysuhasta.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lindén on Salmisen kanssa samoilla linjoilla.

– Luin haastattelun tarkkaan, ja olen itse lausunut vähän samanlaisia näkemyksiä pari viikkoa sitten. Eli periaatteesta olen samaa mieltä. Tässä on vain ollut se haaste, että tartuntatautilaissa, johon kaikki perustuu, on pykälä, jossa sanotaan, että STM:n kuuluu johtaa sitä.

Aiemmin myös STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila vastasi Salmisen kritiikkiin niin, että STM:n vastuu on laissa määritelty. 

Lakia ei Lindénin mukaan silti tarvitse muuttaa, jotta johtovastuu olisi laajemmilla harteilla.

– Asia voidaan sopia käytännössä muullakin tavalla. 

Lindén tähdentää edelleen Suomen onnistuneen koronan hoidossa kansainvälisesti verrattuna melko hyvin.

– (Vain) muutama pieni saarivaltio Euroopassa ja Norja ovat ehkä onnistuneet vielä paremmin, kun koronataistelua mitataan tärkeillä mittareilla.

Koronaan on väsytty

Åbo Akademin tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten tyytyväisyys koronatoimiin on laskenut. Viime kuussa noin kaksi viidestä oli sitä mieltä, että koronatoimet ovat olleet tasapainossa kansanterveyden ja taloudellisten seikkojen suhteen. Vielä viime vuoden toukokuussa näin ajatteli lähes puolet vastanneista.

Samalla mielipiteet koronatoimia kohtaan ovat jyrkentyneet: toimia kohtaan ollaan joko hyvin kriittisiä tai hyvin myönteisiä.

Lindén uskoo, että syynä nurinaan on kriisin pitkittyminen.

– Moni ajatteli keväällä 2020, että kun kevät kärvistellään, siinä se sitten on. Nyt on meneillään jo neljäs aalto ja sairaalassa enemmän väkeä kuin koskaan. Alkaahan tämä rasittaa ihmisiä, ja kritiikistä saavat osansa myös viranomaiset.

Terveydenhuollossa paljon haasteita

Lindén arvioi, että Suomen terveydenhuollossa on tällä hetkellä paljon muitakin haasteita kuin korona. Suurin ongelma on hänen mukaansa perustason lääkärille pääsy.

– Se, mikä itse asiassa kaikissa kehittyneissä maissa sujuu niin helposti – eli että ihmiset pääsevät omalle lääkärille vaikka samana tai seuraavana päivänä – meillä näyttää tällä hetkellä ylivoimaisen vaikealta. 

Aluevaltuusto jää nyt sivuun

Aki Lindén sai aluevaaleissa toiseksi eniten ääniä koko maassa. Hän myöntää, että joutuu olemaan aluevaltuustosta sivussa ministerin sijaispestin takia.

– Syksyyn asti keskityn tietysti 150-prosenttisesti ministerin tehtävään. Joudun pakosti olemaan jonkin verran sivussa aluevaltuustoasioista, vaikka oikeasti siellä olisi asioita, joita tekisi mieli hoitaa.

Lue myös:

    Uusimmat