Mainos

Ministeri ärtyi kokoomuspuheista – SDP väläyttää pakkoliitoslain perumista

17:20

SDP:n kunta-asioista vastaava ministeri Krista Kiuru väläyttää luopumista kuntien pakkoliitoslaista.

Kiuru on kimpaantunut kokoomusvaikuttajien puheista, joissa omien vaalipiirien pakkoliitoksia vastustetaan. Luonnos pakkoliitoslaiksi on määrä hyväksyä huomenna, mutta sillä on vastustajia molemmissa päähallituspuolueissa.

Kokoomuslainen kuntaministeri Henna Virkkunen esitteli viime viikolla lakihanketta, joka mahdollistaisi kuntien pakkoliitokset suurten kaupunkien ympärillä.

Pakkoliitosuhka kuumentaa tunteita erityisesti Turussa ja Tampereella. Neljä kokoomuskansanedustajaa eduskuntaryhmän puheenjohtajan Petteri Orpon johdolla, asettui saman tien vastustamaan alueiden pakkoliitoksia. Se sai demareiden kunta-asioista vastaavan ministerin pillastumaan.

–  Kyllä mä henkilökohtaisesti olen hyvin paljon hämmästellyt vaikuttavien kokoomuslaisten ajattelijoiden irtiottoja. Minusta tämä asia on kipeä ja meille kaikille vaikea, Kiuru kertoi.

Demarit suostuivat valmistelemaan pakkoliitospykälää osana hallituksen rakennepakettia, vaikka aiemmin puolue vastusti pakkoliitoksia. Tänään opetusministeri Kiuru sanoi MTV:n uutisille, että SDP on valmis myös luopumaan pakkoliitoksista.

–  Tämä asia ei ole koskaan ollut meidän ykköstavoitteita ja olemme valmiita siitä myös luopumaan, jos tällaista harkintaa nyt käydään.

Orpo pyörittelee

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo jättää vastauksen vielä avoimeksi.

– No minusta hallituksen tulee nyt tehdä se pykäläluonnos ja sen jälkeen me käydään hallituspuolueiden ryhmissä ja hallituksen keskuudessa keskustelu sen sisällöstä ja merkityksestä ja tehdään yhdessä päätöksiä.

Luonnos pakkoliitoslaiksi pitäisi hyväksyä ministerivaliokunnassa huomenna, mutta tilanne on epäselvä.

Pakkoliitospykälä hiertää myös SDP:ssä. Esimerkiksi Lahden seudulla sitä vastustavat sekä SDP:n että kokoomuksen kansanedustajat.

Pakkoliitoslaki polttelee sormia molemmissa päähallituspuolueissa. Nyt ne yrittävät ilmeisesti välttää, ettei mustapekka jää omaan käteen, jos koko hanke lopulta kaatuu.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.