Pidä huoli koirasi tassuista kovilla helteillä! Tämä kuva todistaa, millaista jälkeä kuuma asfaltti saa aikaiseksi: "Voi aiheuttaa jopa ensimmäisen tai toisen asteen palovammoja"

Käristävä helle aiheuttaa koiralle tukalat oltavat – tässä eläinlääkärin parhaat vinkit lemmikin olon helpottamiseen 4:40
Käristävä helle aiheuttaa koiralle tukalat oltavat – tässä eläinlääkärin parhaat vinkit lemmikin olon helpottamiseen

Vaikka lenkkeily ja muu liikunta on hyväksi koirille, kesähelteillä ei kannata viettää pitkiä aikoja auringossa poreilevalla asfaltilla, sillä seuraukset voivat olla pitkäaikaisia ja tuskaisen kivuliaita.  

Meteorologi Pekka Poutakin povaa, että helteisen kuuma sää jatkuu ainakin viikonlopun ajan. Kun lämpö kohoaa jopa yli 30 asteen, voi vain kuvitella, miten lämmin pikimusta asfaltinpinta on. 

Koiran ulkoiluttamista asfaltilla kannattaa tällaisilla kesähelteillä kuitenkin välttää, sillä pitkillä asfalttiviidakossa tehdyillä kävely- tai juoksulenkeillä voi olla kamalat seuraukset.

Toiset saattavat näet unohtaa, kuinka polttavan kuuma auringonpaisteessa väreilevä asfaltti on koirien tassuille. 

– Jos kävelee tummalla asfaltilla, kuumuus voi aiheuttaa koirien anturoihin jopa ensimmäisen tai toisen asteen palovammoja – asfaltti on todella kuuma auringonpaisteessa, Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Thomas Björkenheim sanoo. 

Raja tulee vastaan

Koirat tallustavat tassujen pohjassa olevien anturoiden päällä. Anturan päällä oleva suojaava sarveiskerros suojaa tassua esimerkiksi kovilta pakkasilta tai kuumilta pinnoilta. Vaikka kuolleesta solukosta muodostuva sarveiskerros on tavallisesti paksu, raja voi tulla jossain vaiheessa vastaan.

– Jos anturaan muodostuu palovamma, tulee rakkuloita ja anturan sarveiskerros alkaa kuoriutumaan irti, erikoiseläinlääkäri selventää. 

Hänen mukaansa myös muut sairaudet voivat lisätä palovammojen riskiä. 

– Pahempien palovammojen taustalla voi olla jokin sairaus, jonka vuoksi suojaava sarveiskerros on ohuempi tai anturassa on ollut jo valmiiksi jokin vamma, jonka vuoksi palovamma on helpompi saada. 

Palovamman paraneminen kestää jopa kuukausia

Kun anturoihin syntyy palovammoja, ne ovat pitkään todella kivuliaita – onhan puhjennut rakkula tai karrelle palanut antura avohaava. 

– Se on todella kivuliasta, sillä koira kävelee koko ajan sen päällä. Siksi koiralla on koko ajan kovat kivut, kun se kävelee. Sarveiskerros on anturaa suojaava kerros, ja jos se irtoaa, anturan päällä ei ole suojaa. 

Björkenheimin mukaan palovammojen paranemiseen voi mennä useita viikkoja, jopa kuukausia. Niiden hoitaminen vaatii koiranomistajalta päivittäistä hoitoa ja huoltoa. 

– Kaikissa anturahaavoissa on pitkä paraneminen, oli kyse sitten viiltohaavasta tai palovammasta, Björkenheim.

Vammautunutta tassua on suojattava etenkin ulkotiloissa, sillä palovamma voi tulehtua helposti. Suojaamisen lisäksi palohaavaa on puhdistettava ja huuhdeltava päivittäin. 

Lievien palohaavojen kanssa selviää kotikonstein, vakavampien ja todella kipeiden palovammojen kanssa on hakeuduttava eläinlääkäriin. 

– Lievemmissä tapauksissa hoitona on tulehduskipulääke, tassun suojaamista ulkona sekä avohaavan puhdistusta. Paikallishoitoa jatketaan siihen asti, että tassu on parantunut. Kaulurilla voi estää, ettei koira nuole tassujaan.

Vakavat palovammat harvinaisia, mutta mahdollisia

Björkenheimin mukaan hän ei ole ainakaan toistaiseksi törmännyt tassuihin, joissa olisi ollut pahoja palovammoja pitkien asfalttilenkkien vuoksi. 

– Harvoin näkee oikein pahoja palovammoja, joissa anturan sarveiskerros olisi kuoriutunut kokonaan irti ja antura olisi ihan vereslihalla. Näiden hellepäivien aikana ei ole tullut vastaan mitään niin vakavia palovammoja, että koira olisi pitänyt tuoda sairaalaan. Toki, näitä palovammoja voi hyvin tullakin. Lievät palovammat eivät välttämättä edes näy päälle päin. 

– On ollut tilanteita, joissa koira on kävellyt jonkun kemikaalin päällä ja kemikaali on polttanut anturaa, Björkenheim muistelee. 

Hän kuitenkin kokee, että asiasta on tärkeä muistuttaa, sillä ihminen on erehtyväinen, eikä välttämättä osaa ajatellakaan, miten kuumaksi asfaltin pinta voi auringossa muuttua. 

Näin vältät lemmikkien tassujen palovammoja

  • Vältä lenkkeilyä tummalla asfaltilla aurinkoisella ja kuumalla säällä.
  • Osta koiralle eläinkaupoista saatavat kengät, jotka suojaavat tassuja ja niiden anturoita polttavalta kuumuudelta.
  • Jos vain voit, kanna koira läheiseen puistoon tai alueelle, joka on hellävaraisempi koiran tassuille. 
  • Laita auringonpaisteessa olevalle terassille esimerkiksi matto tassujen suojaksi.
  • Kastele terassia tai muita kuumia pintoja, joiden päällä koira tassuttelee. 

Lue myös:

    Uusimmat