Mainos

Milosevic lupasi neuvotella albaanien kanssa

Venäjän presidentti Boris Jeltsin tapasi tänään jugoslavialaisen virkaveljensä Slobodan Milosevicin Moskovassa. Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic on lupautunut keskustelemaan albaanien kanssa. Hän ei kuitenkaan luvannut vetää joukkojaan Kosovosta.

Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic ei lupaa vetää serbijoukkoja pois Kosovosta. Milosevic sanoo, ettei hän näe mitään syytä jooukkojen vetämiselle.

Milosevic on myöntynyt tänään Moskovassa käymissään neuvotteluissa melkein kaikkiin kansainvälisen yhteysryhmän vaatimuksiin. Milosevic lupaa päästää maahan ulkomaisia tarkkailijoita ja avustajia. Kosovosta paenneet pakolaiset pääsevät myös palaamaan kotiin. Lisäksi Milosevic suostuu neuvottelemaan itsenäisyyttä vaativien Kosovon albaanien kanssa.

Kosovon Albaanit ovat suostuneet neuvotteluihin vasta kun serbijoukot on vedetty pois Kosovosta.

Presidentti Boris Jeltsin sanoi tavattuaan Milosevicin, että hän luottaa ratkaisun löytymiseen Kosovon kriisissä.

Jeltsin kertoi, että Milosevic lupasi neuvotella Kosovon albaanien kanssa, mutta ei tarkentanut Milosevicin kantaa kaikkiin länsimaiden esittämiin vaatimuksiin hyökkäyksien lopettamisesta Kosovon albaaneja vastaan.

Uutistoimisto Interfaxille Jeltsin oli kuvaillut kahdenkeskisiä neuvotteluja Milosevicin kanssa vaikeiksi.
-Mielestäni pääsimme pääpiirteittäin sopimukseen. Tärkeintä on, että Milosevic suostui samaan neuvottelupöytään albaanien kanssa, kommentoi Jeltsin televisiolle neuvotteluiden jälkeen.

Jeltsin jatkoi, että neuvotteluiden tavoite oli saavutettu ja että koko maailmalle on nyt näytettävä miten paljosta päästiin sopimukseen.

Jeltsinin oli määrä esittää Milosevicille kuuden yhteysryhmän maan aiemmin päättämiä vaatimuksia. Vaatimuksiin sisältyivät serbijoukkojen vetäminen Kosovosta, väkivaltaisuuksien lopettaminen, kansainvälisten tarkkailijoiden ja avustusjärjestöjen päästäminen maahan, pakolaisalbaanien paluuoikeuden salliminen ja nopea edistys neuvotteluissa Kosovon albaanijohdon kanssa.

Jeltsinin tapaamisen jälkeen Milosevic neuvotteli vielä ulkoministeri Jevgeni Primakovin ja puolustusministeri Igor Sergejevin kanssa. Neuvotteluihin osallistuivat myös Jugoslavian ulko- ja puolustusministeri.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi aiemmin, että Venäjän tarkoituksena on antaa "tiukka viesti" Milosevicille. Sotilasliitto Naton pääsihteerin Javier Solanan mukaan Moskovassa käytävät neuvottelut ovat "todennäköisesti viimeinen mahdollisuus" Milosevicille myöntyä lännen tavoitteisiin selkkauksen rauhanomaisesta ratkaisusta.

Serbit ryhtyivät tukahduttamaan helmikuussa verisesti Kosovon albaaniseparatisteja. Operaatiossa on saanut surmansa yli 300 ihmistä ja arviolta 65 000 on joutunut pakenemaan kotiseudultaan. Albaaneja on maakunnan väestöstä noin 90 prosenttia.

Naton joukot ovat yhä valmiudessa

Naton joukot pysyvät Balkanilla valmiina sotilastoimia varten, sanoi Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen tänään.
-Joukot ovat uskoakseni valmiina minkälaiseen toimintaan tahansa kunhan siitä sovitaan, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty, sanoi Cohen tavattuaan Puolan presidentin Aleksander Kwasniewskin tiistaina Varsovassa. Cohen lisäsi, että hän toivoo diplomatian ratkaisevan asiat tänään Moskovassa.

Eilen noin 80 sotilaslentokonetta 13 maasta osoitti voimiaan Albanian ja Makedonian ilmatiloissa.

Kosovo sai myös Kiinan huomion

Kiina vaati eilen, että väkivaltaisuudet Kosovossa tulee ratkaista poliittisilla neuvotteluilla. -Kiina ei hyväksy ulkovaltojen käyttävän voimakeinoja Kosovon kriisin ratkaisussa, kertoi ulkoministeriön edustaja tiedotusvälineille.

Japani ilmoitti puolestaan eilen Serbialle ja Jugoslavialle asettamistaan taloudellisista pakotteista. Japani irtisanoi uudet sijoitukset Serbiassa ja jäädytti Jugoslavian sekä Serbian hallitusten varat Japanissa.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.