Emma, 6, kuoli viruksen seurauksena – vanhemmat kehottavat kaikkia ottamaan influenssarokotteen: "En haluaisi, että kenestäkään tuntuisi siltä, että hän olisi voinut tehdä enemmän"

13:00
Kuuntele yllä olevalta videolta, miten influenssalta voi suojautua.

6-vuotias yhdysvaltalaistyttö kuoli sydänlihastulehdukseen, joka oli saanut alkunsa tavallisesta flunssasta. Hän ei ollut saanut tarvitsemaansa toista influenssarokotetta, koska lääkkeistä oli ollut sillä hetkellä pulaa.

Yhdysvaltain Connecticutissa asuvat Christy Pugh ja David Splan eivät olisi koskaan voineet kuvitella, että vuotava nenä ja kuume veisivät heidän 6-vuotiaan tyttärensä iäksi.

37-vuotiaat Christy ja David haluavat kertoa muille tyttärensä Emman tarinan. Tyttö kuoli viruksen aiheuttamiin komplikaatioihin 18. helmikuuta 2018. Hän oli saanut influenssarokotteen vain kuukausia aiemmin.

– Tässä ei ole mitään järkeä. Hänet oli rokotettu. Hän kuoli. Näin ei olisi saanut tapahtua, mutta niin kuitenkin kävi, Christy kertoo People.com-sivustolle.

Äidin mukaan Emma oli muuten täysin terve.

– Teimme kaiken niin kuin piti. Hänen lääkärinsäkin toimivat oikein.

Vuotava nenä ja hieman lämpöä

13. helmikuuta Emma tuli koulusta kotiin. Christy kertoo, että hänen nenänsä vuoti ja hänellä oli hieman kuumetta. Vanhemmat veivät tytön lääkärille, joka totesi, että lapsella on flunssa. Koska Tamiflu-influenssalääkkeestä oli pulaa, lääkärit eivät määränneet Emmalle lääkkeitä.

Kotona Emman olo näytti jälleen parantuvan. Emma jäi kotiin parantumaan ja kaikki näytti olevan hyvin, kunnes kolme päivää myöhemmin seurasi jotain kamalaa.

– Hän ei todellakaan ollut niin sairas… perjantaiyönä hän heräsi puoli yhdeltä ja alkoi oksentaa, Christy kertoo.

Vanhemmat eivät vielä tuossa vaiheessa huolestuneet oksentelusta. He ajattelivat sen johtuvan ruokamyrkytyksestä.

– Hän oksenteli vielä lauantainakin, joten veimme hänet uudelleen lääkäriin. Hän sai pahoinvointilääkkeitä. Kotona hän jatkoi oksentelua ja ajattelin, että kaikki ei nyt ole kunnossa, Christy muistelee.

Christy vei tyttärensä Stamfordin sairaalaan lasten päivystykseen. Silloin alkoi hänen mukaansa todellinen alamäki. Emma hädin tuskin tajusi, mitä tapahtui, kun lääkärit antoivat hänelle lääkkeitä.

Lääkärit eivät osanneet sanoa, mikä Emmaa oikeastaan vaivasi. Niinpä perhe ohjattiin Yale New Haven -sairaalaan.

Stamfordin sairaalassa vietetty aika oli koetus myös vanhemmille. Christy oli aivan tolaltaan.

– Se oli enemmän kuin hirveää. Se oli kaaos. Oksensin roskikseen, Christy kertoo.

– Olin todella ahdistunut ja kauhuissani. Kävelin ympäri huonetta. Olin sydänjuuriani myöten järkyttynyt. Emma ei ollut sairasteleva lapsi.

Yskäisi ja kuoli

Perhettä lähdettiin viemään ambulanssilla Yalen sairaalaan. Matkalla Emman olo näytti kohentuvan. Hän nauroi ja leikki.

Vanhemmat olivat helpottuneita. Christy uskoi, että Emma parantuisi.

– Pääsimme Yaleen, hän puhui ja nousi istumaan. Hän näytti niin paljon paremmalta. Mieheni ja minä halailimme ja suukottelimme häntä ja kerroimme, että tekisimme jotain hauskaa, kun pääsisimme täältä, Christy muistelee.

Sitten tapahtui jotain järkyttävää: Emma yskäisi ja kuoli.

– Emme tienneet, mitä oli tekeillä. He yrittivät elvyttää häntä. Istuimme huoneessa ja seurasimme sivusta, mitä tapahtui.

Mitään ei kuitenkaan ollut tehtävissä. Emma oli kuollut.

Christy ja David olivat shokissa. He eivät pystyneet poistumaan huoneesta moneen tuntiin.

– Itkimme ja pyysimme, että lääkärit olisivat vielä yrittäneet jotain.

Seuraavat viikot olivat Christylle ja Emmalle todella rankkoja. Christy ei pystynyt nukkumaan heidän omassa kodissaan moneen päivään.

Ruumiinavauksessa selvisi, että flunssavirus oli päässyt Emman sydämeen. Tyttö oli kuollut sydänlihastulehdukseen.

Toivoo, että muut rokottaisivat

Kun aikaa oli kulunut, Christy ja Emma päättivät kertoa Emman tarinaa muille. He haluavat kannustaa kaikkia ottamaan influenssarokotteen.

– Monet ovat ihmetelleet, miksi suosittelemme influnessarokotetta, kun siitä ei ollut meille mitään apua. Miksi et kuitenkaan pelaisi varman päälle? Lapsen menettäminen on maailman kamalin asia. En haluaisi, että kenestäkään tuntuisi siltä, että hän olisi voinut tehdä enemmän lapsensa hyväksi. Me teimme kaiken niin kuin piti. Meillä kävi vain huono tuuri.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Christy on lanseerannut Emma’s Plan -ohjelman, jolla hän haluaa tukea asioita, jotka olivat Emmalle tärkeitä. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi eläinten hyvinvointi, taideohjelmat sekä ongelmissa olevien lapsen tukeminen. Christyn mukaan hänen kipunsa helpottuu, kun hän saa tehdä jotain tällaista.

– Hän oli ihmeellinen lapsi. Hän oli kohtelias. Hän oli se, joka meni istumaan yksinäiseltä näyttävän lapsen luo. Hän luotti itseensä niin paljon, että saattoi vain kävellä ihmisten luo, esittäytyä ja kysyä, voisivatko he leikkiä yhdessä.

CDC kannustaa rokottamaan

Yhdysvaltalainen the Centers for Disease Control and Prevention -terveysviranomainen (CDC) kertoo, että rokote on paras tapa ehkäistä influenssa. CDC:n mukaan jotkut iältään 6 kuukauden ja 8 vuoden välillä olevat lapset tarvitsisivat kaksi annosta rokotetta. Ensi kertaa rokotettavat ja jo yhden rokotteen saaneet lapset pitäisi rokottaa toisenkin kerran tällä kaudella. Jo kaksi rokoteannosta elämänsä aikana saaneet lapset tarvitsevat tällä kaudella vain yhden.

Toinen annos pitäisi saada 28 kuluttua ensimmäisestä. Ensimmäinen rokote ”virittää” immuunijärjestelmää ja toinen tarjoaa suojan. Jos kaksi rokotetta tarvitseva lapsi saa vain yhden, rokote ei välttämättä anna kovin kummoista suojaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja