Milloin olet parhaimmillasi? Tunnista luontainen rytmisi!

Suurin osa aikuisista on parhaimmillaan aamupäivällä. Tunnista kehosi luonnollinen rytmi ja voit hyödynnä sitä arjessasi!

The Wall Street Journalin uutisen mukaan suurin osa aikuisista suorittaa parhaiten aamupäivällä. Kehon lämpötila alkaa nousta juuri ennen heräämistä, ja lämpeneminen jatkuu puolille päivin. Tällöin myös työmuisti, valppaus sekä keskittymiskyky paranevat asteittain. Prosessille voi antaa potkua lämmin aamusuihku.

Puolenpäivän jälkeen keskittyminen alkaa herpaantua. Vireystila laskee yleensä lounaan jälkeen. Kahden aikaan väsymys on suurin, joten se olisi otollinen aika päiväunille.

Yllättävää kyllä, väsymys saattaa tehostaa luovuutta. Useimmat aikuiset löytävät ratkaisuja luovaa ajattelua vaativiin ongelmiin parhaiten illalla, kun he ovat väsyneitä. Uupumus sallii mielen vaellella vapaammin ja löytää vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Ihmisten luonnolliset rytmit eroavat toisistaan, mikä vaikeuttaa entisestään luonnollisen rytmin synkronoimista päivän tehtäviin. Aamuihmiset heräävät ja menevät nukkumaan aikaisin. He ovat tuotteliaimpia alkupäivästä. Iltaihmiset puolestaan heräävät ja uinahtavat myöhään. He käynnistyvät hitaasti päivän mittaan ja ovat vireimmillään illalla.

Paras aika viestiä

Yhdysvaltalaisissa tutkimuksissa on huomattu, että yhteydenpito noudattaa omia syklejä. Ennen aamukuutta lähetetyt sähköpostit luetaan varmimmin, sillä ne eivät jää ruuhkan jalkoihin.

Twitteriä aamukahdeksan ja yhdeksän välillä lukevat saavat nauttivat pirteistä viesteistä. Hyvien yöunien jälkeen twiittaukset ovat todennäköisemmin myönteisiä ja innokkaita kuin pessimistisiä, tuskan ja vihan värittämiä. Viikonloppuisin pirteyspiikki sijoittuu tuntia myöhemmäksi, koska ihmiset nukkuvat pidempään.

Jos haluaa, että omia twiittauksia jaetaan edelleen, kannattaa lähettää ne iltapäivällä, kolmen ja kuuden välillä. Tuolloin useimmilla ei riitä energiaa jakaa omia twiittejään, vaan he tyytyvät kierrättämään toisten kirjoituksia.

Facebook-kirjoituksista tykätään eniten iltakahdeksan aikaan, kun ihmiset ovat tulleet töistä kotiin ja syöneet illallisen. Tunnepitoisimmat viestit lähetetään juuri ennen nukkumaanmenoa, kymmenen ja yhdentoista välillä.

Rytmitys vaikuttaa terveyteen

Luonnollisen rytmin huomioiminen liikunnassa voi parantaa tuloksia. Fyysinen suorite on parhaimmillaan ja loukkaantumisen riski pienimmillään kello 15–18.

Iltapäivällä lihasvoima sekä silmän ja käden koordinaatio ovat parhaimmillaan. Keuhkot toimivat tehokkaimmin ja nivelet ja lihakset ovat taipuisimmillaan.

Yhdysvaltalaisen professorin, Steve Kayn mukaan vuorokausirytmin häiriön on havaittu olevan yhteydessä diabetekseen, masennukseen, dementiaan sekä ylipainoon.

Tutkimuksessa kaksi ryhmää hiiriä pantiin samalle korkeakaloriselle kuurille. Toinen ryhmä sai syödä, milloin halusi. Toinen ryhmä sen sijaan sai syödä vain kahdeksan tunnin pituisen jakson aikana, jolloin hiiret olivat hereillä ja aktiivisia. Jälkimmäisen ryhmän hiiret olivat 40 prosenttia hoikempia, ja niillä oli alhaisempi kolesteroli ja verensokeri.

Kay toteaa, että "emme ole vain mitä syömme, vaan olemme milloin syömme".

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat