Milloin lapsen voi kääntää kasvot menosuuntaan? Muista nämä tärkeät asiat turvalaitteiden kanssa

Näin karmeaa jälkeä syntyy kolarissa, jos turvaistuinta ei ole asennettu oikein 1:14
Katso videolta, miten karmeaa jälkeä kolarissa syntyy, jos turvaistuinta ei ole asennettu oikein.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Milloin lapsi voi siirtyä kaukalosta turvaistuimeen? Entä milloin lapsen saa kääntää kasvot menosuuntaan?

Vastaus: Lapsi siirtyy turvalaitteesta seuraavaan, kun käytössä olevan turvalaitteen paino- tai pituusraja tulee täyteen. Turvaistuimessa tulisi matkustaa mahdollisimman pitkään selkä menosuuntaan.

Laissa edellytetään, että alle 135 cm pitkän lapsen on käytettävä lasten turvalaitetta. Pääsääntöisesti perhe selviää kolmen eri turvalaitteen kanssa: turvakaukalo, turvaistuin ja turvavyöistuin.

Se, minkä ikäisenä lapsi vaihtaa turvalaitteesta toiseen, riippuu käytössä olevan turvalaitteen paino- ja pituusrajoista sekä lapsen kasvusta. Samoin se, minkä ikäisenä lapsi saavuttaa tuon turvalaitteen käytöstä vapauttavan 135 cm:n pituuden, on yksilöllistä.

Keskimääräisiä pituus- ja painokäyriä katsellessa vaikuttaisi siirtymä turvakaukalosta turvaistuimeen olevan ajankohtainen noin vuoden iässä ja turvaistuimesta turvavyöistuimeen noin neljän vuoden iässä. Vastaavasti 135 cm:n pituus saavutetaan keskimäärin noin 8–9 vuoden iässä.

Turvalaitteen käyttöä voi toki halutessaan jatkaa myös tämän jälkeen sen valmistajan määrittelemien pituus-, paino- sekä käyttöikärajoitusten (tarkoitan tässä turvalaitteen käyttöikää) puitteissa.

Selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään

Lapsen pää painaa suhteessa muuhun kehoon paljon ja niska on varsin herkkä. Selkä menosuuntaan matkustaessaan lapsen pää tukeutuu hyvin selkänojaan eikä näin pääse heilahtamaan ja kuormittamaan niskaa kohtuuttomasti. Lasta tulisikin kuljettaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään.

Koska lapset kasvavat eri tahtia, on yksiselitteisen iän määrittely istuimen kääntämiseksi varsin hankalaa – oikeastaan jopa mahdotonta. Se, että lapsi joutuu pitämään jalkoja hieman koukussa, ei ole vielä syy kääntää istuinta.

Jossain kohtaa tulee kuitenkin vastaan myös se, että lapsen tila käy oikeasti ahtaaksi. Tällöin matkustusmukavuus ja lapsen viihtyminen autossa paranevat olennaisesti, kun matkustussuunta muuttuu. Oman tyttäreni käänsin matkustamaan kasvot menosuuntaan 3,5-vuotiaana.

Istuimen kääntämisen jälkeen myös kuljettajan havainnointimahdollisuudet auton oikealle puolelle jäävään katveeseen paranevat tuntuvasti. Katveen varmistaminen on tärkeää turvallisuuden takaamiseksi esimerkiksi liikenteeseen liityttäessä, kaistaa vaihdettaessa ja käännyttäessä.

Istuimen kääntämisajankohtaan vaikuttavat siis monet asiat, joiden välillä joutuu tekemään kompromisseja: käytettävissä oleva istuin, lapsen koko, muut matkustajat, auto sekä omat turvallisuuspainotukset.

Turvaistuintestit

Autoliitto julkaisee eurooppalaisten auto- ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamaa turvaistuintestiä, jossa annetaan arvosanat kolariturvallisuudesta, käytettävyydestä, istuinmukavuudesta ja kemikaalikuormituksesta.

Turvallisuuden kannalta vakavimpia ovat rakenteelliset heikkoudet, joiden johdosta istuin tai sen telakka saattavat irrota kolaritilanteessa.

Käytön vaikeus tai puutteelliset ohjeet lisäävät väärinasentamisen riskiä – niin istuimen kuin lapsenkin osalta.

Testin tuloksiin tutustuminen (https://www.autoliitto.fi/tietoa-tienkayttajalle/turvaistuintestit) on hyvä tapa aloittaa sopivan turvalaitteen etsintä.

Hyvä nyrkkisääntö on hankkia omaan käyttötarkoitukseen parhaiten sopiva turvalaite, joka on saanut testissä mieluiten erinomaisen tai hyvän arvosanan. Heikon tai välttävän arvosanan saaneet jättäisin suosiolla ostamatta.

Katso alla olevalta videolta, miten turvatyynyillä varustettu turvaistuin toimii kolarissa.

Näin turvatyynyillä varustettu turvaistuin toimii kolarissa 0:10
KATSO VIDEO: Näin turvatyynyillä varustettu turvaistuin toimii kolarissa.

Lue myös:

    Uusimmat