"Kaikille allergialääkkeet eivät riitä" – siedätyshoidosta voi olla apua siitepölyallergiaan

Siedätyshoidon ABC - näin siitepölyallergiasta voi päästä eroon 8:45
Siedätyshoito on vanha hoitomuoto. Voiko siedätyshoidosta olla hyötyä allergiasi hoidossa?

Allergiakausi on käynnistynyt. Siedätyshoidosta voi monelle olla apua.

Siedätyshoidon mahdollisuuksista helpottaa allergikkojen elämää keskusteltiin Huomenta Suomen aamussa. Aihetta kommentoivat Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs ja siedätyshoitoa heinäallergiaansa saanut Sanna Hiekkanen.

Siedätyshoito on kallista

Ratsastusta harrastava Hiekkanen kertoo, että hänen on ollut vaikea välttää tilanteita, jossa altistuu allergian laukaisevalle heinälle. Kaiken lisäksi hänelle puhkesi lopulta myös astma.

–  Siitä heräsi ajatus siedätyshoitoon, Hiekkanen kertoo.

Hän aloitti siedätyshoidon keuhkopolilla vuonna 2020. Hoito oli käytännössä kielen alle laitettava tabletti, joka sulaa suussa. Siedätyshoitoa voi antaa myös pistoshoitoina, mutta Hiekkaselle neljä kuukautta ennen siitepölykautta aloitettava päivittäin otettava kielenalustablettikuuri oli miellyttävämpi vaihtoehto.

Hiekkanen koki, että hoidon aloittamisen jälkeen oireet ovat olleet helpompia kesäisin heinän kukinnan aikaan.

–  Ei ole ollut jatkuvaa aivastelua ja kutinaa, hän kertoo.

Vaikka hoito on ollut Hiekkasen mukaan kallista, on hänen elämänlaatunsa parantunut sen myötä.

–  Kun kolme vuotta kestää siedätyshoito, niin karkeasti arvioituna se kolmen vuoden hinta on 1 800 euroa, paljastaa Ijäs.

Mitä tiede sanoo siedätyshoidosta?

Ijäs kertoo, että siedätyshoito on pohjimmiltaan oireen syynmukaista hoitoa. Perinteisillä allergialääkkeillä on tarkoitus hoitaa allergian oireita, eikä hoideta niinkään itse aiheuttajaa eli allergiaa.

Siedätyshoito on vanha hoitomuoto, mutta oli pitkään taka-alalla, kun allergialääkkeet kehittyivät.

–  Nyt taas yritetään saada sitä enemmän framille. Kaikille allergialääkkeet eivät riitä ja oireita ei saada pelkästään lääkkeillä kuriin, Ijäs kertoo.

Ijäs uskookin, että siedätyshoitoa voitaisiinkin tarjota ihmisille, joille perinteiset allergialääkkeet eivät tuo tarpeeksi tehokasta helpotusta. Yleensä juuri hankalaoireisimmat ihmiset hakeutuvat siedätyshoitoihin. Koskaan ei kuitenkaan voi ennustaa etukäteen, parantaako siedätyshoito allergiaa, mutta valtaosa saa merkittävän helpotuksen vaikeisiin oireisiin.

Moni saattaa pohtia, että voisi omatoimisesti siedättää itseään altistamalla itseään allergiakaudella. Ijäs kuitenkin teilaa uskomuksen.

–  Siinä vaiheessa, kun allergiaoireet pukkaa päälle, niin se sietokyky on jo ylitetty. Sen takia niitä allergiaoireita tulee, Ijäs toteaa.

Katso aamuinen keskustelu allergioista ja siedätyshoitojen tarjoamista mahdollisuuksista allergikoille kokonaisuudessaan artikkelin yllä olevalta videolta.


Lue myös:

    Uusimmat