Astman hoidossa parantamisen varaa asiantuntijoiden mukaan: "Viedään vaan reseptit uusittavaksi, eikä käydä kontrollissa"

7:17

Huomenta Suomessa keskusteltiin maanantaina 3. syyskuuta astman lisääntymisestä Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaan sekä Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanteen kanssa.

Suomen puhdas ilma kerää kansainvälistä kiitosta, mutta Suomessakin astman hoidossa on parantamisen varaa. Mervi Puolanne kertoo ongelmana olevan astmaohjelma, joka päättyi vuonna 2004.

– Me koulutettiin silloin astmahoitajaverkosto Suomeen. Näille astmahoitajille on nyt tässä vuosien varrella tullut paljon muita tehtäviä. Ideahan oli, että astmahoitajat seuraisivat perusterveydenhuollossa astmaa sairastavia ihmisiä noin kerran vuodessa. Resurssit ovat sellaiset, että se ei toteudu, Puolanne sanoo.

Kontrollitarkistukset tarpeellisia 

Ongelmallisena Puolanne näkeekin sen, että reseptien uusinta tapahtuu kahden vuoden välein aiemman vuoden sijaan. Tämän vuoksi reseptin uusimiseen liittyvä kontrollitarkistus on jäämässä vähäisemmäksi.

Toki vastuuta on myös astmaatikolla itsellään.

– Monessa tapauksessa käy niin, että viedään vaan ne reseptit uusittavaksi, eikä käydä kontrollissa tsekkauttamassa, onko tilanne muuttunut. Astmahan on aaltoileva sairaus, täydentää Vuorenmaa.

Luonnosta vastustuskykyä 

Kontrollitarkistusten lisäksi asiantuntijan suosittelevat luontoyhteyden säilyttämistä kaupungistumistrendistä huolimatta.

Luontoyhteyden idea on saada luonnosta puolustusjärjestelmään rokotetta, että pystyttäisiin sietämään paremmin ympäristöstä tulevia mikrobeja, Puolanne sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja