Millaisia ovat Leopard-vaunut verrattuna venäläistankkeihin? Everstiluutnantti esittelee uutisstudioon "vyöryneen" taistelupanssarin ominaisuudet

Everstiluutnantti kertoo, millainen merkitys Ukrainaan toimitetuilla panssarivaunuilla on sodankäynnin kannalta – tänne hän vaunut maassa sijoittaisi 4:31
Everstiluutnantti kertoo, millainen merkitys Ukrainaan toimitetuilla panssarivaunuilla on sodankäynnin kannalta – tänne hän vaunut maassa sijoittaisi

Ukrainaan on toimitettu toistaiseksi nelisenkymmentä Leopard-vaunua. Everstiluutnantti kertoo, millainen merkitys niillä ja tulossa olevilla vaunuilla on sodankäynnin kannalta. Katso videolta, miltä näyttää, kun Leopard "tunkeutuu" uutissudioon. 

MTV Uutisissa nähtiin torstai-iltana ensimmäistä kertaa AR-teknologialla luotu objekti: kaikkein uusi Leopard-panssarivaunumalli, 2A7. 

Everstiluutnantti evp. Olli Dahlin mukaan kyseessä ei ole vain vakuuttavan näköinen – sitä se on myös aseena, vakuuttava ja tehokas. 

– 120-millinen sileäputkinen tykki, joka siinä on pääaseena, läpäisee parhaimmalla ammuksellaan yli 800 milliä umpiterästä, joten se puree vastapuolen panssarivaunuihin, hän kuvailee. 

– Optiset laitteet ja pimeänäkölaitteet ovat huippuluokkaa, suoja on huippuluokkaa ja sen ketteryys ja liikuntakyky ovat hyvän voimapaketin ansiosta erittäin hyvät, Dahl jatkaa.

Näin Leopard eroaa venäläistankeista

Entä miten huippuluokan Leopard-vaunu vertautuu vastaavanlaiseen venäläiseen T-90M-vaunuun?

Panssarivaunu on Dahlin mukaan hyvin samannäköinen kuin Leopard 2 A7-vaunu. Venäläisvaunun etupanssari on Dahlin sanojen mukaan erittäin hyvä, mutta sen sodankäyntikyky on hänen mukaansa Leopardia heikompi. 

– T-90M on vähän kevyempi, moottoriteholtaan vähäisempi, liikkuu huonommin ja tykin ampumatarvikkeet eivät ole yhtä hyviä kuin Leopardissa. Erityisesti pimeännäkölaitteet ovat heikompitasoisia, Dahl listaa venäläisvaunun heikkouksia Leopardiin nähden. 

Riittääkö noin 40 Leopard-vaunua mihinkään?

Tähän mennessä Ukrainaan on lähetetty noin nelisenkymmentä Leopard-panssarivaunua. Ne eivät ole yhtä uudenkarheita kuin Leopard 2 A7 -vaunut, mutta Dahlin mukaan hyvin lähellä niitä. Mutta mihin maahan jo lähetetyt panssarivaunut riittävät?

Eivät ainakaan sodan voittamiseen, sanoo Dahl. 

– Kyllä niillä merkitystä on, mutta vaunujen ympärille pitää rakentaa koko aselajiyhteistoiminnan verkosto, jotta sillä on merkitystä taistelukentällä, hän kertaa. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Länsimaat, mukaan lukien Suomi, ovat toimittamassa vaunuja lisää Ukrainan puolustuksen avuksi. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi tänään, että Suomi lähettää kolme vaunua lisää Ukrainaan. 

Leopardien lisäksi länsimaat ovat lähettämässä Ukrainan tueksi M1 Abrams- Challenger 2- ja AMX Leclerc -vaunuja. Kun nämä vaunut saadaan toimitettua Ukrainaan, maahan on lähetetty reilusti yli 200 vaunua. 

Vielä tämäkään vaunumäärä ei Dahlin mukaan muuta sodan luonnetta. 

– Siinä on mahdollisuus parempaan lopputulokseen Ukrainan kannalta, hän sanoo. 

Ukrainan asevoimien komentaja, kenraali Valeri Zaluzhnyi on Dahlin mukaan aikanaan todennut, että Ukraina tarvitsisi noin 400–500 nykyaikaista länsimaista taistelupanssarivaunua sekä 500–700 rynnäkköpanssarivaunua niiden tueksi, jotta ratkaisu sotatantereella olisi mahdollinen. 

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, minne everstiluutnantti Olli Dahl sijoittaisi panssarivaunuja! 

Lue myös:

    Uusimmat