Milla, 31, käyttää edelleen vanhaa Nokia 3310 -puhelinta: "Uhosin, että minulla on vielä 10 vuoden päästä puhelin, jossa ei ole nettiä"

Elettiin 2000-luvun alkua. Nokia 3310 oli paitsi uusin, myös suosituin puhelinmalli. Millakin päätyi lopulta sellaiseen – siis samanlaiseen puhelimeen, jota käyttää edelleen.

– Yleisin kommentti on "tää on tää, missä on se siisti matopeli!". Seuraavaksi hämmentyneinä kysellään, miten pärjään ilman älypuhelinta. Ja oikein hyvin pärjään, kun en osaa kaivata sellaista, mitä minulla ei ole ollut.

Milla on 31-vuotias. Hänen puhelimensa puolestaan on 17-vuotias malli – legendaariseksikin kutsuttu Nokian 3310.

Nokia 3310:n ominaisuuksia

  • Koko 113 × 48 × 22 mm, paino 133 g
  • Puheaika neljä tuntia
  • Ennakoiva T9-tekstinsyöttö
  • Neljä peliä: Snake II, Pairs II, Space Impact ja Bantumi
  • Vaihdettavat värikuoret
  • Taskulaskin
  • Valuutanmuunnin
  • Kamera: ei
  • Radio: ei
  • Musiikkisoitin: ei

– Älypuhelinta en ole vielä halunnut hankkia, koska kotona roikun läppärillä todella paljon ja kun lähden ulos, haluan todella olla siellä. Paljon jäisi varmasti näkemättä ja kokematta, jos ulkona ollessa huomio kiinnittyisi ainoastaan puhelimen näyttöön, Milla pohtii.

Viestejä mahtuu 28 kappaletta

Vanhassa puhelimessa on omat haasteensa. Muisti on rajallinen; viestejä puhelimeen mahtuu 28 kappaletta.

– Tämä on toisinaan melkoisen iso haaste, sillä tykkään jemmata puhelimessani kivoja viestejä. Vanhin viesti nykyisellä SIM-kortilla onkin vuodelta 2005! Kännykässäni ei ole enää logoa, sillä viimeksi kun sellaista yritin tilata, uutta logoa ei tullutkaan, vaan vanha pyyhkiytyi pois. Nyt logon tilalla lukee RADIOLINJA. Kuvaviestejäkään ei enää mistään saa tilattua, joten kaipaisin kyllä jonkinmoista taustakuvaa, Milla sanoo.

Tekstiviesti vuodelta 2005:

– Olen vähän hidas pysymään tekniikan mukana; jos tavara ei ole rikki, ei uutta tarvitse tai kannata ostaa. Taidan siis olla aika pitkään 3310:n käyttäjä. Kuvaputkitelevisioni sain päivitettyä uudempaan muotoon jo tänä vuonna!

MEEMI-phelimenakku

Netissä Nokia 3310 on saanut suorastaan legendaariset mittasuhteet. Sen akun väitetään kestävän viikkoja, jopa vuosia; lisäksi puhelimen huhutaan olevan lähes tuhoutumaton. Onkin aika kysyä tärkeimpiä asioita ihmiseltä, jolla puhelin on edelleen käytössä.

Myytti 1: Nokia 3310:n akku kestää kuukausia, jopa vuosia.

– Toisinaan tuntuu siltä, että 3310:n käytössä olleilla akuilla on täysin oma tahtonsa. Yksi palkki saattaa toisinaan kestää pidemmänkin puhelun, välillä on pakko olla laturissa kiinni. Akku kestää käytöstä riippuen noin 1-4 päivää, kun ei ole kaikenmoisia lisäosia, sovelluksia tai tarpeeksi koukuttavia pelejä akkua syömässä. Pitkien puheluiden jälkeen lataaminen on melko tarpeellista, jos tietää, että seuraavana päivänä puhelinta tarvitsee enemmänkin kuin vain kellona.

Myytti 2: Puhelin kestää kolhuja siinä määrin, että sen yli voisi ajaa tankilla.

– Monesti puhelin on putoillut ja osat ovat lennelleet ympäriinsä, mutta näytöt eivät ole särkyneet eikä puhelin ole muuten rikkoutunut. Kuorista on saattanut korkeintaan jokin palanen irrota, mikä ei kuitenkaan ole vaikuttanut siihen, etteivätkö osat enää pysyisi kasassa. Vedensietokykyä en ole testannut, mutta kokemuksesta tiedän, ettei 3310 kestä useita tunteja laukussa maahan upotetun lampun päällä. Se sulaa. Olen siis onnistunut rikkomaan yhden Nokian 3310:n!

Myytti 3: Nokian 3310 ei kaipaa huoltoa, koska se kestää ikuisesti.

– Ainut syy, miksi puhelinta olen huoltoon ikinä vienyt, oli toimimaton pin- tai puk-koodi. En muista, kumpi, koska tilanteesta on jo oli kymmenen vuotta aikaa. Muutoin ei ole tarvinnut huoltoon viedä. Uskon kyllä, että jos puhelin huoltoa tarvitsisi, varmasti löytyisi joku, joka homman osaisi hoitaa.

17311459_10212373000823843_877316021_o

"Pikkuserkkuni löysi akun kirpputorilta 50 sentillä"

Nykyisiin älylaitteisiin ei voi itse vaihtaa akkua– eikä niitä söpöjä, vanhoista Nokian puhelimista tuttuja kuoria, joissa on liekkejä ja lohikäärmeitä! Millalla on paitsi kattava kokoelma 3310-kuoria, myös muutama vara-akku laatikon pohjalla.

– Akut taitavat olla melko lailla jo tiensä päässä. Eräässä vaiheessa käytössä oli niin huono akku, että piti kantaa vara-akkua mukana puheluiden varalta. Akkutilanne helpottui, kun ystäväni osti minulle uuden 3310:n syntymäpäivälahjaksi, ja sen mukana tuli myös parempi akku. Vähän aikaa sitten pikkuserkkuni löysi akun avaamattomassa pakkauksessa kirpputorilta 50 sentillä ja postitti sen minulle. Vielä ei ole pakkausta tarvinnut avata, hän kertoo.

Itse tuunatut kuoret:

17273581_10212373028104525_2085451239_o

Valmiista kuorista Milla ei ole innostunut, mutta on koristellut kansia itse.

– Maalasin noin 15-vuotiaana muun muassa ensimmäisen 3210-puhelimeni takakanteen demonisen enkelin, mutta kuori ei koskaan ehtinyt käyttöön asti, sillä vaihdoin isäni kanssa puhelimia ja sain uudemman mallin, eli tätä nykyä käytössä olevan 3310:n. Öljyväri ei käyttöä ja kulumista ajatellen ollut paras ainevalinta. 

"Muistuttelin kaveria aina vedosta, kun hankin varapuhelimen"

Marraskuun 21. päivä vuonna 2013. Milla kertoo Facebookissa, että puhelimen SIM-kortti oli tullut täyteen – ensimmäistä kertaa ikinä. Kaveri ehdottaa julkaisun kommenteissa, että puhelinta voisi jo vaihtaa, kun ”tällainen etappikin” on saavutettu.

– Uhosin, että minulla on varmasti vielä kymmenen vuoden päästä puhelin, jossa ei ole kosketusnäyttöä tai nettiä.

Vara-akku:

Heitosta väännettiin veto, johon säädettiin säännöt ja määriteltiin palkinnot. Milla käyttäisi vanhaa puhelinmallia vielä kymmenen vuotta.

– Muistuttelin kaveria aina vedosta, kun hankin varapuhelimen tai sain uuden akun. Vaikka olin yhtä varma voitostani kuin häviöstänikin, yhteisymmärryksen vallassa peruimme vetomme 15.12.2016, sillä olisihan se vajaat seitsemän vuotta ollut aika jäätävän pitkä aika odotella päätöstä näin merkittävälle vedolle, Milla kertoo.

– Voittaja olisi saanut itsestään selvien maineen, kunnian ja toisen nöyryyttämisen lisäksi häviäjän maksaman lavallisen olutta, mikä tulevaisuudessa on näillä hinnannousuilla todennäköisesti rahallisesti hyvinkin arvokas palkinto, ellei jopa jo vallan laiton tuote.

"En usko, että älypuhelimen jälkeen olisi enää paluuta"

Vielä vastaan ei ole tullut ”sitä oikeaa" älylaitetta – siis sellaista, joka Millan sanoin puhuttelisi enemmän kuin nykyinen puhelin.

– En usko, että älypuhelimen jälkeen olisi enää paluuta vanhaan kapulaan, Milla pohtii.

Älypuhelin toisi mukanaan joitakin etuja: tavaran määrä käsilaukussa vähenisi, kun kameraa ei tarvitsisi kantaa erikseen mukana.

– Ja yleensä kuvattavaa on paljon kun kamera on jäänyt kotiin! Älypuhelimien kamerat tuntuvat myös olevan kuvalaaduiltaan jo paljon parempia kuin mitä joissakin digikameroissa on, Milla pohtii.

Tältä älypuhelimen hymiöt näyttävät:

– Whatsappin olen mieltänyt tekstiviestejä kätevämmäksi, vaikken itse sitä vielä olekaan käyttänyt. Kokonaisuudessaan älypuhelin vähentäisi myös kavereiden "ärsyttää, kun sinulla ei ole älypuhelinta" -kommentteja.

Keskinappi ja tähti – siinä yhdistelmä, jolla Nokian näppäimistö lukitaan. Nykyaikana jo unohtunut näppäinlukko oli vanhoissa puhelimissa oleellinen varuste. 17 vuoden aikana Milla on soittanut Nokiallaan lukuisia puheluita taskustaan – kahdesti myös harmillisesti hätänumeroon.

– Älypuhelimessa ei ymmärtääkseni tällaista ongelmaa ole. Ja vaikka hätänumeroon en usein soittelekaan, koen, että 112-sovellus puhelimessa on todella kätevä, ja se varmasti olisikin ensimmäisiä sovelluksia, joita joskus tulevaan älypuhelimeeni lataan.

Mutta kumpi tapahtuu ensin, Nokia 3310:n hajoaminen vai älypuhelimen ostaminen?

Milla veikkaa itse jälkimmäistä.

–  Mutta jos leikitellään mahdollisuudella, että sulattaisin uudestaan puhelimeni maahan upotetun lampun avulla, ottaisin käyttöön toisen varapuhelimistani. Ja tilannetta juhlistaisin avaamalla pikkuserkultani saamani akkupakkauksen.


***



Lue myös:

    Uusimmat