Perhe testasi: Kaksi viikkoa koulutiensä aloittavan lapsen taskussa – näin toimii uusi Nokia 1

Lapset käyttävät älylaitteita jopa vanhempiaan paremmin 6:00

Nokia 1 on uusi edullinen älypuhelin, joka lupaa kaikki tarvittavat älykkäät toiminnot laadukkaassa paketissa. Perusominaisuuksilla varustettu edullinen puhelin – siis kuin tehty ekaluokkalaiselle. Testaamme, miten puhelimen käy kouluun menevän käsittelyssä.

VIDEO: Lapset käyttävät älypuhelimia jo aikuisia paremmin!

Julkaisupäivänään 1. kesäkuuta Nokia 1 -malli kaivetaan Lahden Gigantissa vielä tiskin alta. Puhelin on niin tuore, ettei mallikappalettakaan ole ehditty nostaa esille. Värivaihtoehtoja on kaksi, tummansininen ja punainen.

Vaikka erottelusta tuleekin hieman häiritsevästi mieleen jaottelu sukupuolten välillä, mukaan lähtee silti pojalle tummansininen, lähes mustaan taittava malli.

Koulun syksyllä aloittavalle lapselle on ollut haussa hyvä peruspuhelin, jossa olisi kaikki älypuhelimen perusominaisuudet. Vaikka yhteyden saaminen tulevaan koululaiseen onkin puhelimen hankinnan tärkein syy, ovat pelit ja sovellukset tärkeitä myös pienille.

Edullinen älypuhelin?

Nokia lupaa sivuillaan ykkösen tarjoavan käyttäjälle "kaiken tarvitsemasi", ja sen olevan "tehokas ja edullinen älypuhelin".

Edullisuudesta voi olla heti yhtä mieltä. Mikäli puhelin osoittautuu lupaustensa veroiseksi, ei alle satasen hintaa voi pitää pahana.

HMD Globalin Pohjoismaiden liiketoimintajohtaja Ossi Korpelan mukaan Nokia 1 -puhelin on tarkoitettu kaiken ikäisille kuluttajille.

– Nokia 1 sopii erinomaisesti myös ensimmäiseksi älypuhelimeksi koulutiensä aloittaville. Se on fiksu ja kestävä laite, johon voi ladata kaikki tärkeimmät ja suosituimmat sovellukset. Meille on tärkeää, että meillä on älypuhelimia tarjolla eri hintaluokissa.

Näytön rikkoutuminen huolettaa

Akuutein asia, josta ostohetkellä voi olla huolissaan, on puhelimen näytön pysyminen ehjänä.

Lisävarusteita ei nimittäin vielä ole ostopaikassa tarjolla, vaan suojakalvoja ja -koteloita olisi luvassa vasta myöhemmin.

Lisävarusteena puhelimeen voi hankkia myös Xpress-on -värikuoria, joilla voi muokata ulkonäköä enemmän omaan tyyliin sopivaksi. Vaihtokuoret tuovat nostalgisesti mieleen Nokian 90-luvun puhelimet, esimerkiksi 5110:n.

Näin sujui käyttöönotto

Kotona paketista paljastuu kasa erikielisiä opaslehtisiä. Suomenkielisestä ohjeesta löytyvien selkeiden neuvojen avulla takakansi saadaan naksautettua auki – taas muistuma 90-luvun Nokiaan – ja akku ja sim-kortti sijoitetuiksi paikoilleen. Puhelimen voi heti sen jälkeen laittaa latautumaan, ja käyttöönotto voi alkaa.

Ensimmäinen havainto on, että Nokia 1 -puhelin tuntuu kevyeltä. Heppoinen, hieman muovisen oloinen ulkomuoto hieman mietityttää, lupaahan Nokia sen olevan erittäin kestävä. Lasketaankohan tähän määritelmään mukaan myös lapsen otteet, jotka voivat olla hieman tavanomaista kovakouraisempia?

Heti puhelimen latauduttua siihen aletaan asentaa sovelluksia. Viestimissovellukset tulevat ykkössijalla: WhatsApp ladataan heti, kun tärkeimmät yhteystiedot ovat tallennettuina.

IPadin käyttöön tottunut lapsi käyttelee puhelinta sujuvasti, mitä voi helpottaa alareunan ympyrän muotoinen symboli. Ympyrä muistuttaa Applelle ominaista home-painiketta ja toimii samoin periaattein.

Kuinka monta peliä mahtuu?

Pelit ovat tärkeitä, joten seuraavaksi Google Play -kaupasta haetaan muiden muassa esimerkiksi pelit Pac-man, SimCity BuildIt ja Pokémon GO.

Lapselle luodun oman tilin avulla hän voi etsiä sovelluksia ja pelejä itse, mutta vanhemman pitää salasanan turvin hyväksyä pelin asentaminen.

Lapsen ladatessa pelejä ja näpsiessa ensimmäisiä kuvia tulee ajankohtaiseksi kysymys käytettävissä olevasta tallennustilasta. Puhelimelle luvataan uuden käyttöjärjestelmän myötä sujuvampaa sovellusten käyttöä.

– Android Oreo 8.1 Go Editionin ansiosta sovelluksia voi käyttää sujuvasti ilman viiveitä. Valmiiksi asennetut sovellukset käyttävät vähemmän tallennustilaa ja dataa, minkä ansiosta puhelimeen mahtuu enemmän kuvia ja sovelluksia, Korpela kertoo.

Käytön edettyä kahden viikon ajalle lapsi on saanut täytettyä 58% puhelimen tallennustilasta, ilman että latailuja tai kuvailuja on erityisemmin rajoitettu. Sovellukset ovat myös toimineet luvatun sujuvasti, mikä on positiivinen yllätys suhteutettuna puhelimen hintaluokkaan.

Kestävä akku

Huomiota herättää myös akun hyvä kesto. Korpelan mukaan se on Androidin ansiota.

– Koska Nokia-puhelimissa on puhdas Android, siinä ei ole ylimääräisiä valmistajan omia taustaprosesseja tai -sovelluksia, jotka hidastavat puhelinta ja kuluttavat akkua tarpeettomasti. Tämä tietysti tärkeää esimerkiksi koululaisille, jos päivän aikana ei muista tai ei ole mahdollista ladata puhelinta.

Testaajamme lataa puhelintaan 3-4 päivän välein, joten akun kesto on lapsen kohtuullisessa puhelimen käytössä oikein hyvä.

Tietoturva-asiat heti pöydälle lapsenkin kanssa

HMD Globalilta todetaan, että puhelin on puhtaan Androidin vuoksi myös turvallinen. Tietoturvan kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

– Ensimmäisen puhelimensa saavan ekaluokkalaisenkin kanssa on hyvä jo keskustella tietoturva-asioista. Puhelimeen on saatavilla automaattisesti turvapäivitykset, Korpela muistuttaa.

Testin edetessä puhelimeen voi olla tyytyväinen. Uuden sukupolven Nokia kulkee kaksi viikkoa lapsen taskussa ulkona ja sisällä, jopa reissussa, ilman kolhuja. Alku siis ainakin vaikuttaa kaikessa kestävyydessään lupaavalta.

Nokia 1 -puhelimen käytössä vastaan ei ole tullut tilannetta, jossa puhelimen käyttöliittymä olisi hidastellut tai jokin muu mennyt vikaan.

Lapsen omin sanoin puhelin on "todella hyvä".

Kirjoittaja on osallistunut Helsingin avoimen yliopiston Journalismi ammattina -kurssille, joka järjestettiin yhteistyössä MTV Uutisten ja Mediahub Helsinki Oy:n kanssa. Artikkeli on kurssin lopputyö.

Lue myös:

    Uusimmat