Miksi ylihintaisia remontteja tarjotaan etenkin ikäihmisille? Vanhustyön keskusliitto kertoo, mistä alan hämärämiehet tunnistaa: Kiireelliseen remonttiin on vain yksi syy

Ikäihmiset alttiita remonttihuijauksille 9:08
Jukka Laakso kertoi Uutisaamussa, mistä tunnistaa harhaanjohtavan remonttikaupan.

Vanhustyön keskusliitto on sitä mieltä, että turhan remontin kauppaava ovimyyjä voi pahimmillaan syyllistyä petokseen.

MTV:n Uutisaamussa keskusteltiin maanantaina remonttihuijauksista, jotka kohdistuvat vanhempiin ihmisiin. 

Juttu sai alkunsa Helsinkiläisestä Jarmo Kuusistosta, joka koki saaneensa virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa ovimyyjältä koskien talonsa viemäriputkia. 

Jarmon ovelle ilmestyi hiljattain ilmaista putkikuvausta tarjoava LVI-yrityksen edustaja. Tarkastuksessa kävi ilmi, että viemäriputki on likainen ja puhdistus olisi syytä tilata yritykseltä. Jarmo epäilee, että asiasta todisteena näytetty video ei vastannut hänen putkeaan.

– Mä olen itse ollut rakentamassa taloa ja alusta pitäen. En LVI-työtä ole tehnyt, mutta olen tarkastanut putket, kun on rakennettu. Tunnen kyllä nämä putkeni hyvin.

– Tilasin sitten paikallisen firman tekemään saman kuvauksen. Paljastui, ettei ole mitään vikaa. Ei vettä seiso, ei ole tukosta.

Katso Jarmon haastattelu alapuolelta.

Jarmon kotona kävi viemärikuvaaja – Epäilee saaneensa väärää tietoa putkistonsa kunnosta 2:18

Painostava ja kiireellinen kaupankäynti hälytysmerkkejä

MTV Uutiset on saanut lyhyessä ajassa runsain määrin yhteydenottoja ilmiöstä, josta edellä mainittu kokemus on vain yksi esimerkki.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Kertomuksissa toistuu kaava, jossa usein ovella ilmaiseksi tarjotun tarkastuksen jälkeen on yritetty myydä remontteja sekä ylihintaan että myös painostaen.

Remonttiriidoissa vanhempien ihmisten puolia pitävälle Vanhustyön keskusliitolle Jarmon kaltaiset tapaukset ovat tuttuja.

– Kyllä se valitettavan yleistä on, että asiakkaat ottaa meihin yhteyttä. Sitten monesti miettii, että eipä tässä ole mitään muuta järkeä kuin perua kauppa, Korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso kertoo Uutisaamussa.

Laakso kuvailee, että myyjän kova kiire tehdä kaupat heti on yksi suuri hälytysmerkki siitä, että kaupankäynnin taustalla voi olla huijaaminen.

– Kun ollaan epärehellisesti liikkeellä, niin kaupankäynti on painostava. Yritetään saada kauppa ensimmäisellä käynnillä. Kiireen ja painostamisen pitäisi nostaa hälytyskelloja. Jos on vesivuoto on kyseessä, niin silloin on kiire. Mutta aika harvoin muutoin on kiire, hän kuvailee. 

"Ikääntyneet selkeä ryhmä"

Mutta rikkooko ovimyyjä vastaavanlaisissa tapauksissa lakia?

Laakson mukaan esimerkiksi ylihinnoiteltu remontti ei suoranaisesti riko lakia, mutta jos asiakasta tarkoituksella erehdytetään esimerkiksi omakotitalon todellisesta kunnosta, on se sitten eri asia.

– Jos väärin perustein edellytetään tekemään remontti, kyllä se silloin petos on. Ennakkotapauksia on olemassa, mutta miten sen pystyy todentamaan, se onkin se hankaluus.

Laakson mukaan totuus on se, että monille remonttiyrityksille juuri ikääntyvät ihmiset ovat kohde, joille remontteja voi tarjota turhaan ja reippaasti ylihintaisena.

– Kyllä se meille näyttäytyy sillä, että on monia tapauksia, jossa suoraan jälkikäteen voidaan katsoa, että on käyty pelkästään ikääntyneiden kohteissa. Kyllä se näin valitettavasti on. Ikääntyneet on selkeä ryhmä.

Vanhustyön keskusliitto tarjoaa ikääntyneille maksutonta palvelua ja neuvontaa liittyen korjausasioihin. Voit ottaa yhteyttä keskusliittoon täältä.

Lue myös:

    Uusimmat