Ilmainen putkikuvaaja koputti Jarmon, 62, ovelle – yritys näytti videota likaisesta viemäristä, mutta jokin oli pielessä: "Satun tuntemaan putkeni"

Uuden ajan putkiremontti 11:17
Oletko koskaan kurkannut viemärin sisälle? Putkikamera näyttää, miltä viemärissä todellisuudessa näyttää.

Kotimyyntiä tehnyt putkifirma ilmoitti, että omakotitalon putket ovat likaisia ja ne täytyy puhdistaa. Toisen yrityksen raportti oli aivan päinvastainen. Helsinkiläinen Jarmo kertoo nyt, miten erikoinen tapahtumaketju eteni.

Helsinkiläisen Jarmo Kuusiston, 62, ovikello soi viime viikolla.

Ovella oli LVI-alan yrityksen edustaja, joka tarjosi maksutonta asunnon putkikuvausta alueen asukkaille. Putkikuvauksen avulla voidaan selvittää, vaatiiko asunnon putkisto puhdistamista tai korjausta.

Kuusisto kiinnostui ja vastasi myöntävästi tarjoukseen. Hän halusi tietää mielenkiinnosta, missä kunnossa hänen asuntonsa putket mahtavat olla.

Yrityksen paikalle saapuneiden edustajien uutiset olivat kuitenkin huonoja. 

– Asunnon putket olivat kuulemma aivan tukossa ja likaisia. Tilanne oli hälyttävä ja ainoa keino oli kuulemma puhdistaa koko järjestelmä kadulle asti, Kuusisto kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Yrityksen edustajat havainnollistivat tilannetta kameralla, jonka ruudun Kuusisto näki ikään kuin reaaliajassa.

Ruudulle ilmestyneessä putkikuvassa oli kuitenkin yksi ongelma. Se ei ollut Kuusiston mukaan lainkaan hänen asunnostaan. Hän epäilee, että hänelle näytetty video oli nauhoite.

– Videolla kaapelia työnnettiin vaakasuunnassa pidemmälle monta metriä ja sitten se sukelsi veden alle. Minun asunnossani kyseisen putken vaakasuora osuus on vain metrin pituinen tarkastuskaivoon,  Kuusisto ihmettelee.

– Satun tuntemaan putkeni hyvin, koska olen rakentanut itse taloni.

Kuusisto lähetti MTV Uutisille asuntonsa pohjapiirrustuksen, joka havainnollistaa viemärisuunnitelman ja kuvatun putken poikkileikkauksen. Sen vaakaosan pituus on noin metri.

Kaksi yritystä sai putkista aivan eri tulokset – kumpaa pitää uskoa?

Kuusisto oli tilanteesta tyrmistynyt ja aivan ihmeissään. Hän päätti kuitenkin olla hiljaa ja katsoa minkälaisen kustannusarvion yritys hänelle putsaamisesta tekee.

Loppulukema oli 2320 euroa.

– He eivät katsoneet kuin yhden putken ja tämän perusteella väittivät talon kaikkien muidenkin putkien tarvitsevan puhdistusta, Kuusisto kertoo.

Kuusisto piti tilannetta erikoisena ja outona. Hän päätti tilata uuden vastaavanlaisen putkikuvauksen paikalliselta yritykseltä.

Kuusiston MTV Uutisille lähettämässä raportissa selviää, että toinen yritys ei löytänyt omakotitalosta minkäänlaisia viitteitä putkien puhdistamisen tarpeesta.

– Keittiön viemärin kuvaus. Kuvattu viemäri pihan tarkistuskaivoon asti. Ei seiso vettä, eikä ole tukoksia, lukee toisen yrityksen raportissa.

Kuusisto päätti kysyä ilmaista kuvausta tarjoavalta yritykseltä vielä kerran tietoja, ja sitä, miten tiedot voivat olla näin ristiriidassa toisen yrityksen kanssa.

– Edustaja oli loukkaantunut. Sanoi, etten arvosta heidän ammattitaitoaan tässä asiassa, Kuusisto kertoo.

Kysyimme KKV:sta, onko yrityksestä tullut yhteydenottoja

MTV Uutiset kysyi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta (KKV), onko yrityksestä tullut palautetta myös muiden asiakkaiden toimesta.

KKV:n mukaan kyseisestä yrityksestä on tullut yhteydenottoja 24 kappaletta. Ne koskevat viemäriputkien kuvausta, viemäritöitä sekä putkiremonttia.

Onko tämä paljon vai vähän? KKV ei ota kantaa valitusten määrään, sillä ne ovat suuntaa antavia.

– Joskus meihin voi ottaa yhteyttä asiakas, joka ei muista vältämättä yrityksen nimeä. On tilanteita, ettei välttämättä yrityksen nimiä kirjata, jos sitä ei tiedetä, kuluttajaneuvonnan erityisasiantuntija Kati Korppoo kertoo MTV Uutisille.

KKV kuitenkin tunnistaa Kuusiston mainitseman kotimyynnin, jossa edustaja tulee suoraan asujan kotiovelle.

– Mennään asiakkaan kotiin, sellaisista asioista meihin otetaan usein yhteyttä. Tämän kuvion ja myyntitavan kyllän tunnistan, Korppoo kertoo.

Näin yritys vastaa

MTV Uutiset tavoitti kyseisen yrityksen aluepäällikön, joka vahvistaa yrityksen käyneen Jarmon kotona kartoittamassa putkien kuntoa ja löytäneensä sieltä vettä seisomassa sekä tukoksen.

Aluepäällikkö kuitenkin kiistää, että Jarmolle esitetty videomateriaali olisi ollut nauhoitettu. Siihen ei hänen mukaansa heidän viemärikameransa pysty.

– Laitamme kameran päälle jo siinä vaiheessa, kun ei olla putkessa. Sillä näytetään asiakkaalle, että tämä on livekuvaa. Kameroissamme ei taida olla mitään muistikorttipaikkoja, että voisi tallentaa. En ole kuullut tällaista palautetta koskaan, aluepäällikkö kertoo.

Jarmo Kuusiston mukaan putkifirman edustaja kertoi hänen saavan halutessaan puhdistuksesta videoraportin myöhemmin itselleen.

Kysyimme asiasta aluepäälliköltä. Hän korjasi vastaustaan.

– Edustajien kamerat eivät tallenna, mutta huollon yhteydessä tallennetaan ja siitä saa asiakas itselleen tallenteen.

Aluepäällikön mukaan yritys suosittelee putkien puhdistamisessa aina, että koko asunnon kaikki putket puhdistetaan kaikki kerralla.

– Se on meillä aina suositus. Viemärit koostuvat haaroista, jotka menevät pääputkeen. Jos lähdetään yhtä haaraa puhdistamaan, muut haarat jäävät likaiseksi ja se voi aiheuttaa tukoksia. 

Aluepäällikkö haluaa lähettää asiakkaalle terveiset, että yritys voi tarvittaessa tulla kuvaamaan hänen putkensa uudelleen, jos ensimmäinen käynti ei tuottanut toivottavaa tulosta.

– Tästä voidaan tehdä kirjallinen raportti ja voidaan kuvata kaikki, aluepäällikkö kertoo.

Onko sinulla vastaavanlaisia kokemuksia? Kerro siitä meille sähköpostilla juho.lauri@mtv.fi.

Lue myös:

    Uusimmat