Mökkitalkkari Kai pöyristyi remonttifirman vedätyksestä – 24 000 euron viemäriremontista selvisikin putkien putsauksella

18:58

Hangossa 150 euron remontti myytiin vanhukselle 24 000 eurolla. Ovelta ovelle kiertävien remonttimiehien aikeet voivat olla hyvät, mutta huijareita löytyy paljon.

Videolla ohjeita, kuinka omaa kotia rakentaessa voi pysyä budjetissa.

Hankolaista Kai Malaskaa kutsutaan leikkisästi paikkakunnan omaksi mökkitalkkariksi. Sitä hän toden totta onkin: Malaskan työtehtäviin voi kuulua kaikkea aina tikkataulujen ripustamisesta julkisivujen pesuihin.

Mökkitalkkari hoitaa monen hankolaisen perheen kesäasuntoja kuin omiaan, ja ehkä juuri siksi asuntoihin liittyvä huijaaminen koskettaa häntä erityisesti.

– Asia on vaivannut minua nyt jo pari vuotta. Aina olen ajatellut, että jotain tälle pitäisi tehdä, mutten ole tiennyt kenen puoleen kääntyä. Tällainen toiminta raastaa sydäntä.

"Tällaisella toiminnalla" Malaska viittaa ovelta ovelle kiertäviin ja remontteja kauppaaviin myyntimiehiin. Erityisesti kohteena ovat hänen mukaansa olleet hyväuskoiset vanhukset.

– Tiedän monta tapausta, joissa vanhuksille on myyty täysin tarpeettomia remontteja aivan ylihintaan. Hangossa tapaukset ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Kun lumet sulavat ja remonttisesonki alkaa, kurvaavat myyntiautot paikalle.

Jättiremontista selvittiinkin huolellisella pesulla

Erityisesti Malaskan mieleen on jäänyt tapaus lähiajoilta. Kauppareissulla ollessaan hän törmäsi vanhaan asiakkaaseensa, melkein 90-vuotiaaseen mieheen.

– Mies kysyi minulta mielipidettä siitä, onko 24 000 euron viemäriremontti turhan kallis. Menin järkytyksestä hiljaiseksi. Kysyin, että ei kai mies ole mennyt tilaamaan vielä mitään. Vanhus meni vaikeaksi ja kertoi laittaneensa nimen jo paperiin.

Malaska päätti toimia ja lähti miehen mukaan talolle. Vanhana talon talkkarina hän tiesi viemärien tilanteen ja arveli, ettei putkien vaihto tulisi kuuloonkaan. Talolla tilanne oli juuri kuten Malaska oli sen arvellutkin olevan: putket olivat tukossa, mutta 24 000 euron putkiremonttia kohde ei vaatisi.

– Sanoin, että tilataan tänne pesuauto ja putsataan putket, niin asian pitäisi olla kunnossa. Tilanteesta selvittiin lopulta 150 euron pesulla.

Tässä tilanteessa vanhuksella oli onnea matkassa. Sekä koti- että etämyyntiin kuuluu 14 vuorokauden peruuttamisoikeus. Vanhuksen remonttia ei vielä oltu ehditty aloittaa, joten sopimus saatiin purettua. 

Malaska muistuttaa, ettei tämä kuitenkaan ole yksittäistapaus.

– Olen pessyt erään talon kattoa, joka oli myyntimiehen mukaan maalattu ikuisesti kestävällä maalilla. Painepesurilla pestessä maalipinta hilseili ja irtosi kuin tussi.

Pieni selvitystyö voi säästää suurelta mielipahalta

Ovelta ovelle kiertäviä remonttifirmoja on ympäri Suomea. Osa niistä toimii moitteettomasti, osa hinnoittelee itsensä aivan ylihintaiseksi. Malaskan mielestä tärkeintä on pitää pää kylmänä ja kysyä usealta eri yritykseltä tarjouksia.

– Varmasti jotkut kiertävät remonttiyritykset tekevät hyvääkin jälkeä. Tärkeää on silti, että kysyy joltain paikalliselta vastaavia remontteja tekevältä yritykseltä tarjousta. Näin saa paremman käsityksen keskimääräisestä hinnasta.

Erityisesti vanhemmille ihmisille remonttien hinnan hahmottaminen voi olla vaikeaa, pohtii Malaska. Pienellä asian selvittelyllä voi hänen mukaansa säästyä suurelta mielipahalta ja lovelta kukkarossa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja