Miksi Yhdysvaltoihin ei saada tiukempia aselakeja? Asiantuntija avaa asiaa: "Olennainen koko Yhdysvaltain syntyhistoriassa"

Miksi aselain tiukennuksia ei saada läpi Yhdysvalloissa? Asiantuntija avaa asian merkityksen 6:41
Miten kansallinen kivääriyhdistys käyttää poliittista valtaa asiassa? Katso videolta koko haastattelu.

Yhdysvaltain perustuslain toinen lisäys antaa jokaiselle oikeuden omistaa ja kantaa ampuma-asetta. Yrityksistä huolimatta aselakeja ei saada kiristettyä, sillä poliittinen ilmapiiri asian ympärillä on varsin kahtia jakautunut.

Aselain tiukennuksia on vaikea saada läpi, sillä republikaanien ja demokraattien välillä ollaan varsin erimielisiä asiasta, kertoo väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta.

Kokko kertoo, että asiasta on tehty esityksiä Yhdysvaltain kongressissa, mutta mikäli asia ei nauti laajaa kannatusta edustajien kesken, lakeja tupataan haastamaan tuomioistuimessa.

– Toinen lisäys on olennainen koko Yhdysvaltain syntyhistoriassa. He pitävät itseään kapinalliskansakuntana, joka irtautui Britannian alaisuudesta. Kuten toisessa lisäyksessä todetaan, hyvin järjestetty militia on tärkeä vapaan valtion turvallisuudelle, joten siksi kansalaisen oikeutta omistaa ja kantaa asetta ei tule rajoittaa.

– He näkevät sen, että se on turva hallituksen tai hallituksen mielivallalta kansalaisia kohtaan. Siksi se on niin sanotusti pyhä Yhdysvalloissa.

Vähän yli puolet amerikkalaisista kannattaa tiukempaa lainsäädäntöä, etenkin demokraattien keskuudessa. Republikaanien leirissä tiukennuksia vastustetaan.

Oikeudet aseen kantamisesta vaihtelevat runsaasti osavaltioittain. Kokko näkeekin, että asia on toisaalta kansalaisten vapauteen ja toisaalta osavaltioiden ja liittovaltion väliseen suhteeseen kytkeytyvä, poliittinen asia.

Miten kansallinen kivääriyhdistys käyttää poliittista valtaa asiassa? Katso videolta koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat