Miksi VAR ei esitellyt Tottenhamin kohutun ratkaisumaalin kaikkia kuvakulmia päätuomarille? Suomalaistuomari ottelun VAR-vastaavasta: "Lukeutuu tehtävässä parhaisiin"

Videotuomarointijärjestelmä VAR on tullut jalkapalloon todennäköisesti jäädäkseen. Suurin osa lajin parissa toimivista on järjestelmän kannalla, mutta toimiakseen se tarvitsee osaavia ja kokeneita ammattilaisia. Manchester Cityn ja Tottenhamin välisen Mestarien liigan puolivälierien toisen osaottelun videotuomaristoa johtanut Massimiliano Irrati on yksi heistä.

Manchester City ehti jo juhlia Raheem Sterlingin osumaa Mestarien liigan puolivälierän yliajalla, mutta Irratin tiimiltä nopeasti tullut VAR-päätös käänsi tuomion paitsioksi ilman päätuomarin tarvetta tarkastaa tilannetta kentän laidalla itse.

Videotuomariston toiminta ottelussa herätti myös ihmettelyä.

Tottenham-hyökkääjä Fernando Llorenten ratkaisevaksi jäänyt maali (artikkelin kuvassa) ei nykyisen tulkinnan mukaan ole käsivirhe, mutta TV-kuvat paljastivat, ettei päätuomarille esitelty yhtä TV-katsojille esitettyä kuvakulmaa, joka olisi saattanut vaikuttaa päätuomarin ratkaisuun.

Erotuomarivaliokunnan edustaja Jouni Hyytiä sanoo laittaneensa saman merkille.

– Ihmettelin samaa asiaa itsekin. Tilanne ei ollut kuitenkaan nykytulkinnan mukaan käsivirhe. En osaa sanoa, oliko tuomarille näytetyissä kuvakulmissa kyse jonkinlaisesta lähetysteknisestä asiasta, Hyytiä sanoo MTV Urheilulle.

Videotuomariston ratkaisujen hitaus on ollut yksi VAR-kritiikin pääteemoista. Huippujalkapallossa on paljon loistavia päätuomareita, mutta VAR:in lyhyen historian vuoksi videotuomariston kokeneet osaajat ovat vielä vähissä.

39-vuotias Irrati on mahdollisesti kokenein VAR-tuomari maailmassa. Pääasiassa Italiassa viheltänyt Irrati on toiminut videotuomariston johtajana aiemmin esimerkiksi Venäjän MM-kisojen loppuottelussa sekä PSG:n ja Manchester Unitedin välisen neljännesvälierän toisessa osaottelussa.

– Irrati on yksi ensimmäisistä VAR-tuomareista ja lukeutuu tehtävässä parhaisiin osaajiin, Hyytiä kuvailee.

Irrati valittiin huhtikuussa 2018 yhdeksi Venäjän MM-kisojen videotuomareista. Irrati toimi MM-kisoissa VAR-tuomarina 14 ottelussa, eniten kaikista tuomareista. Hän johti videotuomaristoa myös turnauksen avausottelussa.

– Tyyneys on luonteenpiirre, josta minulle on eniten hyötyä työssäni sekä kentällä että VAR-kopissa, Irrati kuvailee itseään italialaismedia Calciomercaton haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat