Miksi vaahteran lehdet näyttävät viininlehtikääryleiltä?

Pääkaupunkiseudulla lukuisten vaahterapuiden lehdistö on muuttanut ulkomuotoaan. Lehdet ovat käpristyneet rullalle kärjistään ja muuttuneet tummiksi.

Kun vaahteran lehti alkaa muistuttaa viininlehtikäärylettä, on työn takana useimmiten joku hyönteinen. Metsäntutkimuslaitoksen tutkija Antti Pouttu sanoo, että käpristyminen voi olla vaahterakääriäisen, miinaajakoin tai mahdollisesti lehtipistiäisen tekosia.

– Käpristyneen lehden sisällä on todennäköisesti miinaajakoin toukka, joka on tullut syömään lehteä ja sen jälkeen käpertynyt siihen sisään. Siinä on sen elämisen tehtävä.

Miinaajakoita voi tavata samalla alueella, missä vaahteratkin kasvavat. Vielä syksyn aikana toukasta tulee aikuinen perhonen, joka munii kylmää kestävät munat.

Ilmiö on osa luonnon moninaisuutta

Suotuisa, lämmin kesä on voinut lisätä hyönteisten määrää, mutta mistään poikkeuksellista tilanteesta ei ole kysymys. Jos kotipihan vaahteraan ilmestyy toukkien tekemiä kääryleitä, ei ole syytä huolestua.

– Näistä määristä ei ole haittaa. Lehtipuilla alkaa olla syksypuoli ja ne tiputtavat pian lehdet. Puut ovat vahvoja, koska niillä on kesän jäljiltä varastossa energiaa, Pouttu kertoo.

Pouttu kehottaa suhtautumaan käpristyneisiin lehtiin ajattelemalla luonnon moninaisuutta.

– Jonkun silmissä se voi olla esteettinen haitta mutta se on osa luonnon kirjoa, eikä haittaa kun kaikki ei ole tip top.

Kuvat: MTV3

MTV3 / Mari Mäkinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja