Autoilija, älä päädy otsikoihin! Muistatko, mitä uusi laki sanoo talvirenkaiden käytöstä?

Kitkat vai nastat? Näin valitset oikean talvirenkaan 7:47
Kitkat vai nastat? Tämä video ratkaisee väittelyn lopullisesti.

Uuden tieliikennelain yhteydessä on toisinaan puhuttu virheellisesti talvirengaspakon poistumisesta. Todellisuudessa pakko ei ole kadonnut minnekään, vaan se on jopa pidentynyt. Talvirenkaiden käyttöä ei kuitenkaan ole enää sidottu pelkästään kalenteriin, mikä on lisännyt kuljettajien vastuuta siitä, että auton alla on keliin sopivat renkaat.

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, tulee talvi yllättämään autoilijoita tänäkin vuonna. Käytännössä tämä tarkoittaa, että liikenteeseen lähdetään keliin sopimattomilla renkailla, eikä muuttuneita olosuhteita huomioida riittävästi omassa ajotavassa.

Talvirenkaita on käytettävä Suomessa marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mikäli sää tai keli sitä edellyttää. Tämä merkitsee kuljettajalle tarkempaa ajo-olosuhteiden seurantaa.

Traficom muistuttaa tiedotteessaan, että renkaanvaihto on syksyisin parempi hoitaa viikkoa liian aikaisin kuin päivää liian myöhään.

– Kitkarenkaiden kohdalla ennakointia voi tehdä enemmän ilman haittoja. Nastarenkaiden vaihdon optimiajankohtaa kannattaa katsoa tarkemmin talven tulon ja oman autonkäytön näkökulmasta, Traficomin johtava asiantuntija Otto Lahti kertoo tiedotteessa.

Henkilöauton talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden on oltava vähintään kolme millimetriä. Kesärenkaissa lain vaatima minimisyvyys on 1,6 milliä.

Mitä renkaan kyljessä olevat numerot ja kirjaimet tarkoittavat? 2:18
Näin tulkitset renkaan kyljestä löytyviä merkintöjä.

Lähde: Traficom

Lue myös:

    Uusimmat