Miksi Suomi on Suomi?

Tommi Uschanov: Miksi Suomi on Suomi (Teos, 2012)

Arvio: Joonas Lepistö

Tiesitkö, että Iso-Britannialla ei ole perustuslakia? Tai että Suomen hyvinvointiyhteiskunta on luotu pitkälti yhden kirjan pohjalta? Tai että suomalaiset käyttivät maailman eniten heroiinia 1940-luvulla?

Minä en tiennyt ja se tekee Miksi Suomi on Suomi -kirjasta ahmittavan. Eniten kirjailija antaa tylytystä suomalaisille historiattomuudesta. Miksemme tunne historiaamme? kysyy Uschanov. Kirjassa saavat kyytiä poliitikot, mutta myös mediatyöntekijät. Mieleen painuu eritoten kritiikki Rehnin ja Liikasen tuorehkoja lausuntoja kohtaan, jossa miehet väittävät, että eurokriisi on Euroopan pahin kriisi sitten toisen maailmansodan. Kirjailija kysyy, että mihin poliitikoilta unohtui esimerkiksi 1990-luvun Jugoslavian sota ja monia muita kauheuksia?

Jatkuva kummien oivallusten sarja pakottaa kääntämään sivua, kunnes kirja on loppu ja olo on hämmentynyt: kuva maasta, jossa elän, jonka kansalainen olen, on ollut kovin väärä.

Se on eittämättä ollut tietokirjailija Tommi Uschanovin päätarkoitus: Herättää ihmiset näkemään maa nimeltä Suomi uudessa valossa. Se valo ei ole hyvä eikä paha, mutta kovin erilainen kylläkin.

Miksi aloitin Iso-Britanniasta? Kyseinen valtio nostaa maamme poikkeukselliseen historialliseen ryhmään. Iso-Britannia on ainoa toiseen maailmansotaan osallistunut Euroopan maa Suomen ohella, jossa ei ole tapahtunut yhtäkään vallankaappausta sotien jälkeen.

Ja vielä siitä heroiinista: Suomi teki heroiinin käytöstä laitonta 19050-luvun alussa, koska YK vaati kriminalisointia pääsyehtona kyseiseen järjestöön. Huumeet olivat kuulemma pahasta. Näkemys herätti Suomessa kummastusta. Tietenkin.

Loppukaneettina sanottakoon, että tätä kirjaa ei kannata ottaa mukaan sänkyluettavaksi. Ainakaan jos haluaa nukahtaa. Unilääkkeenä tämä kirja on surkea.

Joonas Lepistö

Kirjoittaja on toimittaja MTV Uutisissa

Lue myös:

    Uusimmat