Miksi rakastumme? Tässä tieteellinen selitys

Oletko rakastuneena uskonut, että kumppanisi on ainoa ihminen maailmassa, ja taatusti täydellinen? Näille ajatuksille on tieteellinen selitys.

Rakastumista pidetään sokeana ja järjettömänä, mutta usko tai älä, sillekin on olemassa tieteellisiä perusteita. Rutgersin yliopiston antropologi HelenFisher johti tutkimuksia, joiden avulla selvitettiin, mitä rakastuminen todella tarkoittaa. Oletko koskaan uskonut, että kumppanisi on ainoa ihminen maailmassa ja taatusti täydellinen? Näillekin ajatuksille on selitys.

Tuskien kautta voittoon

Esteiden voittaminen toisen ihmisen rinnalla voimistaa romanttista vetovoimaa. Tutkimusten mukaan dopamiinia tuottavat neuronit aivojen tietyillä alueilla muuttuvat tuottavammiksi, jos tavoittelemaansa palkintoa ei saa heti.

Hän on erityinen

Kun olet rakastunut, alat ajatella, että kumppanisi on ilman muuta ainutlaatuinen ja eroaa täysin kaikista muista. Et myöskään voi himoita tai edes ajatella ketään muuta kumppaninasi. Fisherin mukaan tässäkin on kyse kohonneista dopamiiniarvoista.

Hän on täydellinen

Rakastunut näkee kumppanissaan vain hyvän ominaisuudet, eivätkä pienet pahat tavat ärsytä. Lisäksi elämä on pienien ihanien asioiden täyttämää. Rakastuneena saattaa haaveilla tuntikaudet esimerkiksi tavasta, jolla rakas kampaa hiuksiaan, lukee lehteä, tarttuu käteesi... Kohonneet dopamiiniarvot selittävät myös tämän käytöksen, ja yhtenä vaikuttajana saattaa olla myös piikki noradrenaliiniarvoissa.

Olen varmaan sekaisin

Saako rakkaus sinut suorastaan sekaisin? Fisherin mukaan ne ihmiset, jotka tunnustavat olevansa rakastuneita, kokevat myös intohimonsa olevan kontrolloimatonta ja tahatonta. On siis ok olla "pihalla".

Rakkaani, pakkomielteeni

Eräässä selvityksessä rakastuneet ihmiset ilmoittivat viettävänsä jopa 85 prosenttia hereilläoloajastaan ajatellen rakkautensa kohdetta. Pakkomielteinen käytös voi johtua serotoniinin puutteesta aivoissa, ja esimerkiksi pakko-oireisia häiriöitä voi hoitaa serotoniinin tasoa säätelevällä lääkityksellä. Rakastuminen ei kuitenkaan ole sairaus.

En kestä!

Rakastuminen on ihanaa, mutta se aiheuttaa myös ongelmia: aluksi sitä on ylienerginen vain havaitakseen seuraavassa hetkessä, ettei ruoka tai uni maistu ja sydänkin tuntuu pamppailevan tavallista kovempaa. Jos palavien tunteiden kohde ei vastaa kiihkoon, epätoivo, ahdistus tai jopa paniikkikohtaukset voivat iskeä.

Tutkimusten mukaan rakastetun kuvan näkeminen ja huumeriippuvaisen saama huumeannos aktivoivat aivoissa samoja alueita, joten rakkaus on riippuvuuden muoto. Siksi siis tunteiden sammuttaminen ei onnistu noin vain.

Rakastuneilla ihmisillä voidaan myös havaita tunneriippuvuuden merkkejä, kuten omistushalua, kateutta, hylkäämisen pelkoa ja eroahdistusta.

Teen mitä tahansa puolestasi!

Tekisitkö mitä tahansa Sen Oikean puolesta? Rakastuminen saa ihmisen empatiakyvyn omaa kumppania kohtaan huimaan nousuun, jolloin tämän kipu voi tuntua yhtä pahalta kuin itse koettu tuska.

Mistä hän pitää?

Rakastuminen saa meidät järjestelemään elämämme ja päivittäisen tärkeysjärjestyksemme uudelleen. Voimme muuttaa tapojamme, arvojamme ja ulkoasuamme sopiaksemme paremmin yhteen kumppanimme kanssa.

Vain me kaksi

Syvä rakastumisen tunne johtaa yleensä vahvaan seksuaaliseen haluun kumppania kohtaan. Himoon liittyy myös tunnesiteitä: seksin kaipuu liittyy omistushaluun, seksuaaliseen yksinoikeuteen ja mustasukkaisuuteen. Omistushalun uskotaan kehittyneen, jotta rakastuneen parin kumpikin osapuoli antaisi "pakit" muille kosijoille niin pitkäksi aikaa, että hedelmöittyminen on tapahtunut.

Seksi ei ole tärkeää

Vaikka rakastuneet himoitsevatkin kumppaniaan jatkuvasti, vahva tunneside ajaa fyysisen himon edelle. Erään tutkimuksen mukaan 64 prosenttia rakastuneista miehistä ja naisista oli eri mieltä väitteen "seksi on tärkeintä suhteessani" kanssa. Jos siis kaipaat kädestä pitelyä ja silmiin tuijottelua, et ole yksin tai epänormaali!

Kipinä on poissa!

Rakastuminen ei kestä ikuisesti. Joko suhde kehittyy pitkäaikaiseksi parisuhteeksi, jossa osapuolet ovat riippuvaisia toisistaan (psykologit kutsuvat tätä kiintymykseksi) tai suhde hajoaa. Jos sosiaaliset tai fyysiset esteet estävät paria tapaamasta usein, rakastumisvaihe kestää kauemmin.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat