Miksi oikeastaan yrität elää terveemmin? Personal trainer lyttää perinteiset tavoitteet: "Mikään määrä painonpudotusta ei koskaan tule olemaan tarpeeksi, jos..."

Moni treenaa ja syö terveellisesti vain saavuttaakseen ihannevartalon, jonka ulkonäön on yleensä määritellyt joku muu. – Päästä irti ajatuksesta, että jossakin on maaginen dieettisuunnitelma, joka on viimein "se oikea", personal trainer Lauren sanoo.

Miksi treenaat? Miksi haluat syödä hyvin?

Ravitsemusterapeutti ja personal trainer Lauren Cadillac kehottaa todella miettimään vastausta – se nimittäin on tärkeämpi kuin luuletkaan. 

Syntyy epäterve suhde ruokaan ja liikkumiseen

Cadillacin mukaan moni treenaa ja syö terveellisesti vain hoikistuakseen. Kun tavoite on vain pienentyä mahdollisimman tehokkaasti ja paljon, tavoitteesta tulee helposti joko mahdoton saavuttaa tai mahdoton pitää yllä.

– Ihmisestä tuntuu, että hän kaipaa muutosta, joten hän alkaa treenata joka ikinen päivä ja karsia kokonaisia ruokaryhmiä, Cadillac kuvailee Popsugar-sivustolla.

– Sitten hän joko satuttaa itsensä tai palaa loppuun, tai vääjäämättä alkaa himoita jotakin, mikä "ei ole sallittua".

Seuraava etappi on syyllisyys, joka johtaa saman kierteen jatkumiseen: elämänmuuttaja lähtee nollatasolta treenaamaan viidesti viikossa ja syömään superterveellisesti, mikä johtaa romahdukseen. Samalla syntyy epäterve suhde ruokaan ja liikkumiseen.

– Kun jokaisessa ruoassa on kyse siitä, miltä näytät, yhteys siihen, miltä sinusta oikeasti tuntuu, katkeaa, Cadillac kuvailee.

"Meille opetetaan, että kunhan näytämme tietynlaisilta, tunnemme olomme paremmiksi..."

Jos treenin tavoite on saavuttaa "ihanne", johon pääseminen on vaikeaa tai mahdotonta, luovuttamisen riski kasvaa. Liikkuminen ei enää ole hauskaa. Cadillac muistuttaa, että liikunnassa on muitakin hyötyjä kuin ulkonäkövaikutukset.

– Kauneus on katsojan silmässä. Meille opetetaan, että kunhan näytämme tietynlaisilta, tunnemme olomme paremmiksi. Totuus on, että epävarmuutemme ovat mielissämme, ja mikään määrä painonpudotusta ja "kehonmuokkausta" ei koskaan tule olemaan tarpeeksi, jos emme käsittele niitä.

"Päästä irti ajatuksesta, että jossakin on maaginen dieettisuunnitelma"

Cadillac jättäisi "dieettimentaliteetin" kokonaan pois.

– Päästä irti ajatuksesta, että jossakin on maaginen dieettisuunnitelma, joka on viimein "se oikea", hän sanoo.

Ruokia ei pitäisi ajatella hyvinä ja pahoina; sen sijaan ajatella joitain ruokia voisi ajatella ravitsevimpina kuin toisia.

Syö silloin, kun koet nälkää ja lopeta syöminen, kun olet täynnä. Cadillac ajattelisi kylläisyyttä taulukkona, jossa 1 on hyvin nälkäinen olotila ja 10 on täydellinen ähky. Hän kehottaa syömään silloin, kun nälkä on asteikon kohdassa 3, ja lopettamaan, kun kylläisyysaste on mukavalla tasolla 6-7.

Cadillacin mukaan ruokaa ei tule syödä tunteeseen, vaan pelkästään nälkään. Valitse annokseesi ruokia, joista nautit ja joista olosi tulee hyväksi ja kylläiseksi.

"Kaikki liike lasketaan"

Sama pätee liikuntaan: valitse laji, josta pidät.

– Älä enää ajattele, että liikuntaa ei lasketa, jos kyseessä ei ole tunnin HIIT-treeni tai painnonnostosessio, Cadillac sanoo.

– Kaikki liike lasketaan mukaan, ja sen pitäisi tuoda sinulle iloa.

Lähteet: Popsugar.co.uk

Lue myös:

    Uusimmat