Mainos

Miksi Ohisalo vaatii selvitystä poliisiin toimista kurdimielenosoituksessa? – Ministeri vastaa kohuun: "Kansalaisilla on oikeus tietää, miksi poliisi toimii tietyssä tilanteessa tietyllä tavalla"

2:14

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kommentoi MTV Uutisille poliisin käyttämistä voimakeinoista noussutta kohua.

Ohisalo pyysi lisäselvitystä poliisin toiminnasta lauantain mielenosoituksesta Helsingissä. Siinä vastustettiin Turkin toimia Pohjois-Syyrian Kurdistanissa.

Esimerkiksi poliisin varustautuminen mielenosoitusta varten herätti keskustelua: paikalla oli mellakkavarusteisia poliiseja ja kuvamateriaalin perusteella poliisi oli varustautunut myös koirilla ja projektiili- eli paineilma-aseella. Mielenosoittajia vastaan käytettiin myös etälamautinta.

Mielenosoituksen järjestäjät pitivät toimia ylimitoitettuina.

Katso videolta, mitä Helsingin mielenosoituksessa tapahtui:

1:33

Ohisalon pyyntöön reagoitiin heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja entinen sisäministeri Kai Mykkänen syytti tuoreeltaan Ohisaloa ylireagoinnista: hän arveli että selvityspyyntöä käytettäisiin "helposti anarkisti- tai ääriryhmäpiireissä, kun halutaan korostaa, että poliisin toiminnassa on jotakin kyseenalaista."

Helsingin Sanomien haastattelema hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää puolestaan katsoi, että ministerillä on "kaikki oikeudet vaatia ja saada tietoa, miten hänen hallinnonalallaan toimitaan."

"Minusta näistä pitää puhua"

Nyt ministeri astui median eteen perustelemaan kantaansa. MTV Uutisille hän toteaa, ettei selvityspyynnössä ole "mitään erityistä".

– Kyse oli siitä, saako tällaisista asioista puhua julkisesti. Minusta näistä pitää puhua, ihan poliisin avoimuudenkin kannalta.

Mykkäsen kuittailua Ohisalo pitää epäolennaisena.

– En ota kantaa siihen, ketkä milloinkin missäkin mieltään osoittavat.

Sitä vastoin Ohisalo pitää tärkeänä, että kansalaiset saavat tietää syyt poliisin toiminnan takana.

– Kyse on siitä, että ihmiset ymmärtäisivät, miksi poliisi toimii milläkin tavalla missäkin tilanteessa. Sen takia tätä keskustelua tulee käydä.

Ministeri ei kommentoi, milloin selvitys julkaistaan.

– Eiköhän se pikkuhiljaa meiltä tule.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja