Miksi Nokian 13 vuotta sitten kuoppaama tablet nousi julkisuuteen vasta nyt?

Nokian 13 vuotta sitten hylkäämä tablet on ollut vahvasti otsikoissa, eikä suotta: Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen historiapala suomalaisesta teknologiaosaamisesta.

Nokia Web Tablet oli aikaansa edellä oleva laite, jolta vedettiin johto irti aivan viime tingassa. Mutta miten Nokian kuoppaama tablethanke nousi otsikoihin vasta 13 vuotta myöhemmin?

Tabletin parissa testaajana vuonna 2001 työskennellyt Esko Yliruusi toteaa MTV Uutisille, että hän kertoi asiasta halutessaan oikaista hieman tuoreessa ”The Decline and Fall of Nokia” -kirjassa olleita tietoja.

"Kyllä silloin porukat kieltämättä ihmettelivät, että miksi niin paljon rahaa laitettiin oikein haisemaan."

Kirjan tiedoista poiketen Nokia Web Tabletit olivat suunnitteluastetta pitemmällä. Niitä oli nimittäin valmistettu tuhannen kappaleen erä ja ne olisivat olleet täysin valmiita myyntiin tuotepaketteja ja ohjekirjoja myöten.

Sinänsä tieto hyllytetystä tablethankkeesta ei ole Yliruusin mukaan ollut salassa pidettävää. Hänen mukaansa Web Tabletin olemassaolo vain yksinkertaisesti unohdettiin.

Yliruusi muistelee tilannetta, kun hanke päätettiin laittaa kirjaimellisesti romukoppaan. Hän kertoo, että hankkeen parissa oli työskennellyt 130 henkilöä noin vuoden ajan.

– Kyllä silloin porukat kieltämättä ihmettelivät, että miksi niin paljon rahaa laitettiin oikein haisemaan.

Tabletin kuoppaamisen jälkeen hankkeen parissa työskennelleet hajaantuivat eri tehtäviin ympäri Nokiaa. Työntekijät saivat itselleen halutessaan kyseisen Web Tabletin. Loput yli 800 tablettia päätyivät ilmeisesti romukoppaan.

"Kuka näitä päätöksiä rustaa?"

Yhteensä 17 vuotta Nokialla työskennellyt Yliruusi lähti pois Nokian palveluksesta Web Tabletin kuoppaamisen myötä.

Hän pyörittää nykyään vuonna 2008 perustettua, tietoverkkojen käytettävyyden parantamiseen keskittyvää Networker-yritystä.

Kysymys Nokian vuosien takaisesta menettelystä saa Yliruusin mietteliääksi:

– Kyllä sitä miettii, että kuka näitä päätöksiä rustaa, kun tehdään suorastaan vääräntyyppisiä päätöksiä.

Aika ei välttämättä ollut vielä kypsä tabletkoneelle 2000-luvun alussa. Yliruusi pohtii, että tuolloin eri laitteet eivät olleet vielä linkittyneet toistensa kanssa kuten nykyään. Hän pohtii myös, että laitteen mahdollisuuksia olisi parantanut jos tarjolla olisi tuolloin ollut Linux-käyttöjärjestelmä ja sovelluskehitys olisi ampaissut vauhtiin.

Lue myös:

    Uusimmat