"Siinä syntyi hiljaisuuden hetki" – Jorma Ollila muistelee Nokian hurjaa nousua ja analysoi, miksi yhtiön maailmanvalloitus pysähtyi

Jorma Ollila muistaa, kun Nokia saavutti uskomattoman virstanpylvään: "Miten tämä on mahdollista?" 1:04
Jorma Ollila muistaa, kun Nokia saavutti uskomattoman virstanpylvään: "Miten tämä on mahdollista?"

Kesä 1998 oli Nokian silloiselle toimitusjohtajalle Jorma Ollilalle unelmien täyttymys. Missä olit, kun? -ohjelmassa Jorma Ollila muistelee sekä hyviä että huonoja hetkiä yhtiön johtoportaassa.

Nokian tarina on suomalaisessa taloushistoriassa ainutlaatuinen. Alle 20 vuodessa yhtiö nousi matkapuhelimillaan maailman kärkeen ja tipahti sieltä pois.

Yksi draaman merkittävistä hetkistä koettiin vuonna 1998, kun Nokia nousi matkapuhelinvalmistajana Motorolan ohi maailman ykköseksi. 

– Olihan se kesäkuu 1998, joka oli se maailman ykkössijan valtaushetki, olihan se jonkunlaisen unelman täyttymys, Jorma Ollila muistelee.

Nokiassa oli pitkään ajateltu, että Motorolasta on erittäin vaikea mennä ohi. Amerikkalaiskilpailija teki kuitenkin uusien puhelinmallien kanssa virheitä ja tie oli Nokialle auki.

Lopulta Nokia-johtajat saivat iloita maailman markkinajohtajuudesta.

– Siinä syntyi pikemminkin hiljaisuuden hetki. [Tunnelma oli] hämmästynyt, ei osannut oikein sanoa, että miten tämä on mahdollista, Ollila kertaa.

Paine aiheutti unettomia öitä

Suomalaisyrityksen nousua maailmanjätiksi on yritetty analysoida monia kertoja jälkikäteen.

Jorma Ollilan mukaan Nokiassa tajuttiin 1990-luvun alussa, että puhelinten tuotekehitys on aivan huippuluokkaista, mutta markkinointi- saati brändiosaamista ei ollut juuri lainkaan.

Tähän ryhdyttiin panostamaan määrätietoisesti, samalla kun Englannista haettiin oppeja elektroniikkatuotteiden kilpailukykyiseen teolliseen valmistamiseen.

Teknologia-alan nopearytmisyys piti toki Nokia-johtajat jatkuvasti varpaillaan. Koko ajan oli mentävä eteenpäin.

– Se aiheutti jatkuvasti kaikista eniten unettomia öitä. Vaikka menestystä tuli, jollain tavalla tuntui, että muut juoksevat aina nopeammin. Mukavuudenoloa ei tullut oikeastaan milloinkaan, Ollila sanoo.

Miksi Nokia menetti asemansa?

Nokian korkein lento alkoi kuitenkin hiipua nopeasti 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppua kohti.

Ollilan mukaan koko liiketoiminnassa tapahtui raju murros.

Tuohon asti puhelimia määrittävässä roolissa oli ollut hardware, fyysinen laitteisto, mutta nyt dominoivaksi tulikin software, ohjelmistot.

– Ohjelmistojen ja käyttöjärjestelmien osaamista oli itse asiassa vain Yhdysvaltain länsirannikolla. Jos katsomme tällä hetkellä kahta, Applen OS-käyttöjärjestelmää ja Androidin käyttöjärjestelmää, kumpikin niistä on syntynyt Yhdysvaltojen länsirannikolla.

– Ohjelmistotyön vaativuus muuttui ei kymmen- vaan sata- ja tuhatkertaiseksi verrattuna siihen, mitä oli nähty aikaisemman 20 vuoden aikana.

Jorma Ollila väistyi Nokian operatiivisesta johdosta vuonna 2006 ja jatkoi hallituksen puheenjohtajana vuoteen 2012.

Nokia menetti nopeasti 2000-luvun jälkipuoliskolla markkinaosuutensa ja ilmoitti lopulta syksyllä 2013 myyvänsä matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille. Nykyisin Nokia keskittyy verkkoteknologiaan.

Missä olit, kun Nokia valloitti maailman? -ohjelma katsottavissa MTV Katsomossa heti ja MTV3-kanavalla sunnuntaina 22.1. kello 19.30!

Lue myös:

    Uusimmat