Pertti oli tuomassa Nokian kännyköihin ominaisuutta, joka mullisti pelin: "Hullun rohkeutta"

Nokian kännyköissä oli yksi täysin ylivertainen ominaisuus: "Meillä oli hullun rohkeutta" 1:32
Nokian entinen teknologiajohtaja Pertti Korhonen paljastaa Missä olit, kun? -ohjelman Nokia-jaksossa, millaisella oivalluksella yhtiön kännyköiden akut saatiin kestämään.

Suomalainen Nokia piti hallussaan maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan valtikkaa lähes 15 vuoden ajan. Vuosituhannen vaihteessa sen brändi oli arvokkaampi kuin Disneyn tai McDonald'sin.

Nokia on suomalaisen yrityshistorian ylivoimaisesti suurin ihmeteko. Menestyksen pääarkkitehti oli yhtiön pitkäaikainen pääjohtaja Jorma Ollila. Ollilan lisäksi erittäin keskeisessä roolissa Nokian maailmanvalloituksessa oli myös teknologiajohtajaksi noussut Pertti Korhonen. Tässä artikkelissa Korhonen kertoo Nokian kännykät mullistaneesta keksinnöstä.

Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran tammikuussa 2023 Missä olit kun -ohjelman yhteydessä. Nyt se julkaistaan muokattuna uudelleen.

Insinööristä johtajaksi

1980-luvulla insinöörinä taloon tullut  Korhonen työskenteli Nokian palveluksessa kahden vuosikymmenen ajan muun muassa tuotekehitysjohtajana ja myöhemmin teknologiajohtajana.

Menestystä niittäneestä Korhosesta povattiin vuosituhannen alussa jopa Ollilan seuraajaa, mutta vuonna 2006 hän kuitenkin siirtyi Elektrobitin, nykyisen Bittiumin, toimitusjohtajaksi ja on sen jälkeen jatkanut uraansa valtion liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin toimitusjohtajana ja nyttemmin hallitusammattilaisena ja sijoittajana.

Kuinka akku saatiin kestämään?

Korhosen kädenjälki näkyy monissa Nokian ikonisissa puhelinmalleissa.

Yksi mullistavimmista keksinnöistä Nokian historiassa oli sen oivaltaminen, kuinka akku saatiin lopulta kestämään kovempaakin käyttöä. Kyse oli isosta haasteesta, joka lopulta ratkaistiin yllättävällä tavalla.

– Keksittiin, kuinka puhelimesta voidaan tehdä sellainen, että akku kestää vaikka viikon ja sillä voi ihan puhuakin reilusti sen sijaan, että akku kestää ehkä puoli tuntia puhua ja pysyy päällä kahdeksan, Korhonen kertoo.

Korhonen paljastaa artikkelin yläpuolella olevalla videolla, miten rannekellon toiminnan tutkiminen johti käänteentekevään oivallukseen ja mitä tuleviin puhelimiin lisättiin.

"Hullun rohkeutta"

Korhosen mukaan hänen nuorella tiimillään oli tietynlaista "hullun rohkeutta".

– Me olimme kaikki tosi nuoria, siinä noin kolmenkympin ympärillä. Eihän me tiedetty, ettei jotain asiaa voi tehdä, me vaan tehtiin.

– Johto kyllä selvästi luotti meihin. Ehkä oltiin saatu sellaisia tuloksia tiiminä aikaiseksi.

Korhosen rooli Nokian menestyksessä tulee esiin myös C Moren Made in Finland -draamassa. Yksi tositapahtumiin pohjautuvan sarjan hahmoista nimittäin perustuu häneen.

– Se yksityiselämä on fiktiota, mutta se, mitä puhelimien kehityspuolella tapahtui, siitä paljon on totta.

Korhosta haastateltiin MTV:n Missä olit, kun Nokia valloitti maailman? -jaksoa varten tammikuussa 2023. Kaikki Missä olit kun -jaksot voi nähdä MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat