Mainos

Miksi ministeriö tahallaan lisää sote-hämmennystä?

Sote-soppa, jos jokin, on ilmiö, josta kansalaiset tarvitsisivat ajantasaista informaatiota. Ministeriö ei kuitenkaan halua kertoa aiheesta avoimesti. Mitä virkamiehet pelkäävät?

Olimme menossa tekemään suoraa lähetystä eduskunnasta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauteen liittyvän "hallitussovun" tiimoilta. Ministeriö ilmoitti pitävänsä aiheesta taustatilaisuuden toimittajille. 

Aihe on todella ajankohtainen, sillä ministeriön mukaan "pykälät valmistuvat tällä viikolla ja lakiluonnon on tarkoitus lähettää lausunnolle loka-marraskuun vaihteessa". 

Tilaisuuden kautta halusimme kertoa katsojille ja lukijoille, ei-virkamieskielellä, sen, miten uusi valinnanvapausmalli parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta ja asiakkaiden vakutusmahdollisuuksia, sekä miten palvelut sovitetaan kokonaisuuksiksi ja millainen rooli eri toimijoilla uudistuksessa on. 

Näitä aiheita myös ministeriö lupasi kutsussaan meille kertoa. Meille ei kuitenkaan annettu mahdollisuutta lähettää verkkolähetystä uutissivustollemme, siitäkin huolimatta, että ministeriö lähettää tilaisuuden suorana itse.

Ehdotin, että saisimme linkittää ministeriön lähetyksen uutissivustollemme. Sitäkin viestinnässä pidettiin tuomittavana.

Ministeriön viestinnästä korostettiin, että verkkolähetystä ei mainosteta. Miksi? Siksikö, etteivät asiasta kiinnostuneet saisi ajankohtaista tietoa aiheen tiimoilta?

Viime päivät eri tahoilla on puhuttu hallituskriisin vaarasta. Kriisiä ei ainakaan helpota se, että tietoa pimitetään heiltäkin, joita sote-uudistus saattaa vielä kiinnostaa. Tieto on valtaa – demokratiassa sitä on syytä jakaa.

Mitä virkamiehet pelkäävät? Sitäkö, että esityksessä olisi jokin porsaanreikä? Vai sitä, että toimittajien kysymykset olisivat vaikeita? Vai sitä, että hallitussopu ei säilykään?

Virkamiehille tahtoisin sanoa, että älkää hyvät ihmiset pelätkö. Sote-uudistuksesta on niin monta versiota, että ei kukaan ylläty, vaikka sitä muokattaisiin tämän jälkeenkin. 

Nimittäin on niin, että melko moni kansalainen on jo kyllästynyt koko soteiseen soseeseen. Liekö hämäräperäisyys tapa saada loputkin keskittymään johonkin aivan muuhun? Se olisi noloa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.