Miksi käyttäisin luonnonkosmetiikkaa? Asiantuntija opastaa

Hyvinvoinnin asiantuntija Hanna Skyttä muistuttaa, että ihonhoito ei ole turhamaista, vaan tarpeellista. Milloin hän suosittelee kääntymään luonnonkosmetiikan puoleen?

Iho on vartalomme suurin elin, mutta silti monet sortuvat ajattelemaan, että sen hoitaminen olisi turhamaista. Jokaviikkoinen kotona tehty kuorinta tai vaikka perusteellinen kasvohoito neljä kertaa vuodessa auttaa ihoamme hengittämään ja pysymään hyvin kosteutettuna, puhtaana ja joustavana.

– Ihon tarkoitus on suojata meitä monelta asialta, esimerkiksi ilmansaasteilta, kemikaaleilta, auringolta, mikrobeilta, viruksilta, bakteereilta..., Hanna Skyttä, hyvinvoinnin asiantuntija ja esikoiskirjailija latelee.

Lista on loputon. Jos iho menee rikki vaikkapa kuivuuden vuoksi, pahimmillaan bakteerit pääsevät elimistöömme tekemään tuhojaan.

Esimerkiksi Skyttä mainitsee vauvan vaippaihottuman, jolle levitetään paljon synteettisiä aineksia sisältävää voidetta ja pistetään vielä vaippa päälle, jotta ihottuma voiteineen pääsee muhimaan ja hautumaan.

– Rikkinäisen ihon kautta synteettiset aineet pääsevät imeytymään vauvan kehoon. Sen takia erityisesti lapsien – joilla iho on aikuisia läpäisevämpää – kanssa on tärkeä käyttää luonnonmukaisia aineita ja hoitotuotteita.

– Ihonhoito ei ole turhamaista, vaan tarpeellista, Skyttä summaa.

Mitä pidempään iholla, sen luonnonmukaisempaa

Mitä pidempään tuote on ihon tai esimerkiksi päänahan kanssa kosketuksissa, sen tärkeämpää sen luonnonmukaisuus on. Tätä mieltä on ainakin Skyttä, joka kertoo tekevänsä usein itse ihonhoitotuotteita, vaikkapa erilaisia kuorintoja kaupasta löytyvistä tuotteista, kuten suolasta. Omalta kasvimaaltakin löytyviä yrttejä taas on helppo käyttää hoitoaineita valmistaessaan.

– Suosittelisin esimerkiksi vaihtamaan kaikki voiteet luonnonmukaisempiin vaihtoehtoihin. Entä käytätkö vahingossa paljon aineksia, joista ei ole mitään hyötyä? Jotkut niistä voivat allergisoida. Luonnonmukainen on usein turvallisempaa.

– Kaikki mikä on luonnollista, ei kuitenkaan välttämättä ole aina terveellistä. Eikä varsinkaan luomu tarkoita aina terveellistä – varsinkaan ruoan suhteen: vaikka valkoinen sokeri olisi luomua, ei se tee siitä terveellistä, Skyttä muistuttaa.

Näin helppoa se on:

Kuorinta-aine alta aikayksikön

Sekoita ruokaöljyä, hunajaa ja kahvinpuruja. Kuori hellästi iho kuorinta-aineella. Älä pese saippualla öljyjäämiä pois, vaan huuhtele lämpimällä vedellä. Voit korvata kahvin sokerilla tai suolalla.

Helli hipiää jugurtilla

Kasvojen alueen kuorinta syntyy jugurtista ja kaurasta. Hellä jugurtti hoitaa vaikkapa kesäauringon polttamaa hipiää, kun taas kauralla ihonsa saa kuorittua hellästi.

Kauniit huulet kuorinnalla

Huulet kaipaavat viikoittaista kuorintaa varsinkin kylmään ja kuivaan talviaikaan. Sekoita sokerista ja vedestä kuorintavoide, jota hierot pyörivin ja hellin liikkein huulille. Kuorittuasi koko huulet hemmottele niitä vielä hunajaisella naamiolla – joka myös maistuu hyvältä!

Muista, että huulet pysyvät kauniina kosteuttamalla, eli sisäisellä tankkauksella: juo paljon vettä!

Lue myös:


AVA / Jenni Junkala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat