Miksi jalat kutiavat niin herkästi? Asiantuntija vastaa!

Mikä on elohiiri? 0:24
Kehossa tapahtuu monia asioita, joihin et pysty tietoisesti vaikuttamaan. Mikä on elohiiri, ja pitääkö siitä huolestua?

Toisille jalkojen kutitus voi olla jopa sietämätöntä, mutta onneksi et ole yksin asian kanssa. Minkä takia jalat kutiavat, mutta kädet taas eivät? 

Lääkäri Diana Gall yritti avata Metrolle syitä jalkojen kosketusherkkyyteen. Vaikka iho on jaloissa paksumpaa kuin muualla vartalossa, ovat jalat vartalon herkimpiä alueita.

– Jaloissamme on tuhansia hermopäätteitä ja aistireseptoreita, jotka ovat lähellä ihon pintaa. Sen takia jalat ovat herkkiä kosketukselle ja monen ihmisen kohdalla myös herkästi kutiavia, tohtori Gall kertoo.

Kahdenlaista kutiavaa tunnetta

– On olemassa kahdenlaista kutiamisen tuntemusta: knismesis ja gargalesis. Knismesis on yksinkertaisuudessaan nimitys kevyelle kutiamisen tunteelle. Se voi olla mielihyvää tuottavaa joillekin tai lievästi epämukavaa toisille. Yleensä se on jotain, mitä ihmiset haluavat, kuten käsivarren silittelyä tai pientä kiusoittelevaa kutittelua.

– Gargalesis sen sijaan on kutittelua, joka samanaikaisesti tuottaa mielihyvää, mutta myös kipua. Tällainen tuntemus on usein yhdistetty kovaan kutitteluun, esimerkiksi kun toinen ihminen kutittaa toista niin, että tämä nauraa kontrolloimattomasti. Se voi kuitenkin samalla tuntua jopa epämukavalta.

– Aivot saattavat tulkita tällaisen kutittamisen kivuksi, mikä selittää sen, miksi usein pyydämme kutittajaa lopettamaan kutittamisen, tohtori Gall summaa.

Hypotalamus kontrolloi tunnereaktioita. Se kontrolloi myös reaktioita kipuun. Joten jos naurat tai tunnet kipua tai epämukavuutta, kun sinua kutitetaan, voi se johtua tiedostamattomasta reaktiosta hypotalamuksessasi.

Toiset kutiavat herkemmin

Ei ole selvää, miksi toiset ihmiset ovat herkempiä kutiamaan kuin toiset. Tutkijat eivät ole saaneet selville syytä, mutta genetiikalla ja perimällä näyttää olevan jotain tekemistä asian kanssa.

– Jokaisen jalat ovat erilaiset, ja ne kokevat kutittelun eri tavoin. Jos kuitenkin huomaat, että jalkasi kutiavat vähenevissä määrin tai koet nopeita muutoksia jalkojesi aistireaktioiden kanssa, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuoltoon, tohtori Gall ohjeistaa.  

Outoa on myös se, miksi emme voi kutittaa itse itseämme. Voit kokeilla sitä saman tien. Kumarru ja yritä kutittaa omaa jalkapohjaasi. On todella epätodennäköistä, että saat itsesi nauramaan tai saat aikaiseksi mielihyvän ja kivun yhdistelmää kutittamalla omaa jalkaasi, toisin kuin silloin, jos sinua kutittaa toinen ihminen.

Tutkimuksen mukaan pikkuaivot, joiden keskeinen tehtävä on koordinoida lihasliikkeitä, ovat sen takana. Pikkuaivot voivat erottaa tuntemuksista odotettavat ja odottamattomat. Tutkijoiden mukaan tuntemusten täytyy olla odottamattomia, jotta ne saavat aikaan kutiavan tunteen.

Toisin sanoen, aivot pystyvät erottamaan ja olemaan huomioimatta tuntemuksia, joihin ne ovat tottuneet. Se pätee viestin kirjoittamiseen puhelimella tai kynän pitelemiseen kädessä. Sen sijaan aivot keskittyvät hyvin tarkasti tuntemuksiin, joihin keho ei ole tottunut tai joita se ei voi kontrolloida. Esimerkiksi siihen, että joku kutittelee jalkapohjaasi.

Syy, miksi aivot ovat niin tottuneita keskittymään odottamattomiin tuntemuksiin, juontuu todennäköisesti hyvin kaukaa – ajalta, jolloin esi-isämme havainnoivat ympäristöstä jatkuvasti mahdollisia vaaroja ja petoja. Nykyisin sama tuntemus saa meidät vain nauramaan holtittomasti, kun joku kutittaa jalkaamme.

Lue uusimmat lifestyle-aiheet.

Lähde: Metro

Lue myös:

    Uusimmat